China valorizează cooperarea în industria aerospațială (interviu cu cosmonautul român Dumitru Prunariu)

Cooperarea în industria aerospațială este esențială pentru dezvoltarea astronauticii, deoarece contribuie la eliminarea suspiciunii și încurajează încrederea reciprocă între țări, a declarat primul cosmonaut român, Dumitru-Dorin Prunariu, care a lăudat abordarea Chinei în acest domeniu, notează Xinhua.

d3cb903c-346a-4979-813f-712ae89637d1

“Doar cooperarea în diverse domenii, inclusiv în cel spațial, poate face ca națiunile să se cunoască mai bine, să elimine orice urmă de suspiciune și să dezvolte o relație de încredere reciprocă”, a spus Prunariu, fostul președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), într-un interviu recent acordat Xinhua.

Cosmonautul, care a revenit recent de la cel de-al 21-lea Simpozion “Oameni în Spațiu” al Academiei Internaționale de Astronautică (IAA), organizat în China, a apreciat eforturile Beijing-ului în ceea ce privește promovarea cooperării spațiale și crede în excelența acestuia în domeniu.

“După Inițiativa ‘One Belt, One road’, cred că Beijing-ul are în minte o Inițiativă Galactică. China a invitat toate țările în curs de dezvoltare să efectueze experimente pe stația sa spațială planificată să opereze pe orbită în 2022”, a spus el.

“În 2022, China va avea o stație spațială proprie și încurajează în prezent țările în curs de dezvoltare să participe la programe spațiale în beneficiul omenirii”, a adăugat el.

Cosmonautul a subliniat că, pentru prima dată în istoria Organizației Națiunilor Unite (ONU), China a propus Biroului ONU pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA) un acord care prevede ca organizația să selecteze experimente din țările în curs de dezvoltare care să se desfășoare gratuit pe stația spațială chineză.

Inițiativa “demonstrează că Beijing-ul consideră ONU extrem de importantă pentru cooperarea internațională”, a declarat Prunariu, subliniind că “nici o altă națiune nu a semnat vreodată un astfel de acord”.

“China este uluitor de avansată în ceea ce privește activitățile spațiale și se concentrează pe zborurile cu echipaj uman”, a spus el, adăugând că “timpul a demonstrat că Beijing-ul promovează activitățile spațiale și este deschis dezvoltării de proiecte spațiale”.

Scopul este “asigurarea securității naționale și câștigarea locului, prestigiului și recunoașterii pe scena mondială ca națiune puternică, cu o industrie spațială în dezvoltare și un nivel tehnologic ridicat”, a spus Prunariu.

Fostul astronaut și-a împărtășit experiența cu privire la China din perioada în care era președintele ASE. “Am insistat în mod personal să fie astronauți chinezi printre membrii ASE și să fie organizate conferințe ASE la Beijing în 2014, pentru a începe să ne cunoaștem mai bine”, a completat el.

“Yang Liwei, primul astronaut chinez, a fost ales membru al Consiliului Director al ASE”, a subliniat Prunariu.

Cel de-al 21-lea simpozion IAA “Oameni în Spațiu”, care a avut loc în orașul Shenzhen, din sudul Chinei, între 27 și 30 noiembrie, a reunit nouă astronauți din șase țări în calitate de invitați speciali și sute de cercetători din 60 de state, amintește Xinhua.

AGERPRES/(AS — editor: Ana Bîgu)

Sursa Agerpres | Sci & Tech
https://www.agerpres.ro/sci-tech/2017/12/04/china-valorizeaza-cooperarea-in-industria-aerospatiala-interviu-cu-cosmonautul-roman-dumitru-prunariu–21-08-13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *