Ciamba, la Viena: România susține un sistem unificat de colectare a datelor privind crimele de ură

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut, vineri, la Viena, întrevederi cu directorul Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA), Michael O’Flaherty, și cu secretarul general din Ministerul federal al integrării europene și afacerilor externe al Republicii Austria, Michael Linhart.

ed604185-c58c-4d43-b2be-fc6f4f8bd9b9

În cadrul întrevederii cu directorul FRA, secretarul de stat a exprimat apreciere pentru activitatea agenției și a evidențiat angajamentul României pentru apărarea și promovarea drepturilor fundamentale, având în vedere tendințele în creștere la nivel european a curentelor xenofobe și rasiste.

Totodată, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe transmis AGERPRES, în cadrul dialogului au fost discutate aspecte legate de modalitățile de implicare a autorităților române în activitățile Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale, Ciamba salutând deschiderea FRA de a coopera cu România în vederea identificării unor teme de interes comun în perspectiva exercitării Președinției Consiliului UE.

Secretarul de stat a transmis directorului FRA invitația de a vizita România în prima parte a anului 2018 pentru stabilirea coordonatelor cooperării pe perioada Președinției, invitația fiind acceptată, precizează sursa citată.

George Ciamba a exprimat, totodată, interesul părții române cu privire la realizarea unui sistem unificat de colectare a datelor în materie de crime de ură, precum și a unor studii comparative, la nivelul tuturor statelor membre, cu privire la subiecte de resortul FRA, cum ar fi incluziunea socială.

În cadrul întâlnirii cu Michael Linhart, a fost evidențiată evoluția pozitivă a relațiilor bilaterale româno-austriece, inclusiv anvergura cooperării economice dintre cele două țări. Cei doi oficiali au exprimat dorința intensificării dialogului politico-diplomatic și a contactelor la nivel sectorial, inclusiv în contextul preluării succesive a Președinției Consiliului UE, indică MAE.

Potrivit sursei citate, cele două părți au avut și un schimb de opinii pe marginea unor teme de actualitate ale agendei europene, cu accent pe dezbaterea privind viitorul Europei. Ciamba a evidențiat angajamentul României de a participa la consolidarea proiectului european și necesitatea unei Uniuni Europene coezive, în beneficiul cetățenilor.

AGERPRES/(AS — autor: Oana Ghiță, editor: Claudia Stănescu)

AGERPRES | SURSA 
https://www.agerpres.ro/politica/2017/10/13/ciamba-la-viena-romania-sustine-un-sistem-unificat-de-colectare-a-datelor-privind-crimele-de-ura-18-41-24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *