“Cine controlează controlorii Constituţiei?” – CCR, criticată pentru dublele standarde

Ultimele decizii ale CCR, privind legalitatea completurilor de cinci judecători de la ÎCCJ, sau revocarea a doi miniştri din Cabinetul Dăncilă, conţin menţiunea: se aplică „de îndată”. Nu la fel au stat lucrurile cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu, remarcă Ştefan Vlaston într-un articol publicat pe platforma de bloguri a publicaţiei Adevărul.

Astfel, deşi CCR a decis că durata maximă a unui mandat de judecător al CCR este de 9 ani, la Lăzăroiu se aplică „niciodată”, atrage atenţia autorul.

Potrivit lui Vlaston, în aceste condiţii, se ridică o problemă: cine controlează controlorii Constituţiei? Nimeni.

“De aici tupeul şi abaterile de la Constituţie pe care le practică cu neruşinare şeful CCR şi o parte dintre judecători. Ne putem trezi, mâine poimâine, la cine ştie ce nebunie, pe care trebuie să o „înghiţim” fără crâcnire. Şi totuşi, cât timp CCR încalcă propria lege de funcţionare, nu trebuie să dea socoteală în instanţă? CCR nu are a da socoteală pentru deciziile sale în materia verificării constituţionalităţii legilor. Dar poate încălca legile acestei ţări fără să dea socoteală? Poate decide, de exemplu, că judecătorii săi nu sunt obligaţi să mai plătească taxe şi impozite? Este o întrebare la care pot răspunde juriştii.

Ceva pierde CCR. Încrederea populaţiei în deciziile sale, lucru mai important decât alte criterii. Vom ajunge într-o zi ca populaţia să nu mai dea doi bani pe deciziile CCR, magistraţii să nu mai ţină cont de ele, parlamentul să nu mai modifice legi la solicitarea CCR, iar actuala componenţă a CCR, cu 2-3 excepţii, să ajungă în debaraua istoriei dreptului din România”, scrie profesorul Vlaston, în articolul ce poate fi citit integral aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

continuare… .

Sursa | Epoch Times Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *