Cine sînt cei cinci candidați la șefia Procuraturii Anticorupție

Cine sînt cei cinci candidați la șefia Procuraturii Anticorupție

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a publicat lista oficială a candidaților la șefia Procuraturii Anticorupție (PA). În aceasta se regăsesc cinci candidaturi.

Este vorba despre procurorii Oleg Potîrniche, Victor Brînză, Octavian Iachimovschi, Adrian Bordianu și Veronica Dragalin, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Potrivit unui comunicat de presă al CSP, în 26 aprilie, a fost constituită Comisia specială de preselecție a candidaților. Urmează alte două etape: Preselecția candidaților de către comisia menționată mai sus, iar ulterior selecția candidatului pentru funcția de procuror-șef al procuraturii specializate de către Consiliul Superior al Procurorilor din rîndul candidaților preselectați.

Comisia specială se va întruni în 10 mai în ședință închisă, pentru a examina dosarele candidaților prin prisma criteriilor de eligibilitate. „Lista nominală a candidaților admiși în etapa a doua a preselecției (interviul) va fi publicată în aceeași zi, în care vor fi indicate și detalii cu privire la interviu”, potrivit CSP.

Adrian Bordianu este fostul șef interimar al Procuraturii Anticorupție pînă în toamna anului trecut cînd a fost demis din funcție. Acesta a preluat interimatul șefiei PA în iunie anul trecut, prin ordinul procurorului general, acum suspendat, Alexandru Stoianoglo.

Octavian Iachimovschi a făcut parte din grupul de urmărire penală din dosarul privind frauda bancară. A fost șef al Procuraturii Anticorupție, funcție din care a fost suspendat în decembrie 2019, pentru ca „să se poată concentra pe dosarul cu privire la frauda bancară”. Iachimovschi declara atunci însă pentru presă că nu cunoaște motivele pentru care a fost luată această decizie.

Victor Brînză este procuror anticorupție. Potrivit unui articol publicat în ianuarie 2011 de Ziarul de Gardă, Brînză a fost procuror de caz într-un dosar de mită la Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Oleg Potîrniche este specialist coordonator, Agenția Servicii Publice. Anterior a fost șef adjunct în cadrul Diгесției juridice a Agenției Rezerve МаtегiаIе а Guvernului. A fost lector superior la ULIM, anchetator în Procuratură, după care a activat în calitate de specialist principal în probleme juridice la Federația Sindicatelor din Comunicații. Ulterior, timp de 12 ani, a fost șef al Diгесției juridice din cadrul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, potrivit anticorupție.md.

Printre pretendenții la fotoliul de șef al PA se numără și un reprezentant al diasporei, Veronica Dragalin, jurist de profesie, în prezent procuror adjunct al Statelor Unite, Secția de corupție publică și drepturi civile.

Veronica Dragalin este fiica Elenei Dragalin, președinta organizației Moldova-AID și cea care organizează în fiecare an tradiționala Convenție moldo-americană, eveniment care întrunește reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale americane și din Republica Moldova, dar și persoane originare din Republica Moldova și stabilite cu traiul în Statele Unite ale Americii.

Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concus pentru funcția procuror-șef al Procuraturii Anticorupție în data de 4 februarie.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/societate/cine-sint-cei-cinci-candidati-la-sefia-procuraturii-anticoruptie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *