Cioloș, la Vocile Bihorului: Partidele vin și pleacă, dar contribuabilul va plăti datoriile făcute de PSD în numele țării

Fondatorii Mișcării România Împreună (RO+) Dacian Cioloș și Dragoș Pîslaru, împreună cu Ramona Strugariu, moderator al Comunității Tematice RO100 Diaspora, au vorbit, marți, la Vocile Bihorului de la Digi Oradea, despre stadiul în care se află organizarea noului partid, despre doctrina acestuia, dar și despre viitorul program politic al RO+.

Dacian Cioloș a detaliat motivele pentru care a decis să se implice pentru a schimba lucrurile în România într-un mod pozitiv: „Am hotărât să începem cu un proiect civic, care să canalizeze energiile de la proteste – foarte importante, pentru că asta a ajutat mulți români să se trezească, să învețe să se exprime, să spună ce nu le place și ce nu merge. Am vrut să canalizăm această energie spre construcție, pozitiv. Este foarte bine când spui ce nu merge, e și mai bine când spui cum vrei ca lucrurile să meargă. Și nu doar să spui cum vrei, ci să te și implici. Acesta a fost și este proiectul Platformei Civice România 100“.

Dacian Cioloș spune că a creat Platforma pentru ca cei care vor să se implice în comunitățile lor să facă acest lucru direct. În momentul de față, există deja peste 70 de comunități locale în țară și numărul lor continuă să crească. „Am înțeles însă destul de repede că nu e suficientă implicarea civică – ea e esențială, importantă, dar nu e suficientă – și că e nevoie și de o implicare politică. Dar ca să faci politica altfel, trebuie să înveți, în primul rând, să faci lucruri pentru oameni și nu pentru găști sau pentru interesele tale personale“, explică președintele RO+. Așa se face că, pe lângă Platforma România 100, Cioloș a creat și un partid politic – Mișcarea România Împreună (RO+), unde cei care doresc să se implice și politic, să-și asume schimbarea României din funcții publice, să poată să o facă. „Proiectul nostru constă din aceste două componente: o mișcare civică și una politică, care se vor completa și una nu va înlocui rolul celeilalte“, mai spune fostul prim-ministru al României.

În ce stadiu se află cu organizarea acestui partid?

Potrivit lui Dragoș Pîslaru, fost ministru al Muncii și cofondator al Mișcării România Împreună (RO+), „în acest moment, am depus actele, avem un val de emoție pozitivă – sunt peste 50.000 de persoane care s-au înscris pe site-ul Mișcării România Împreună și au spus că vor să facă parte din acest proiect politic. Suntem foarte aproape de a finaliza programul politic – adică ce propunem în acest proiect de construcție pozitiv pentru societatea românească, iar pe partea de organizare teritorială suntem foarte pragmatici și analizăm cum vom avea posibilitatea să strângem cele 300.000 de semnături în 25 de zile. Timpul este foarte scurt, conform legislației electorale, și să vedem cum vom putea acoperi primul eveniment important – alegerile europarlamentare“. Pîslaru a subliniat că Mișcarea România Împreună are un plan robust pentru a arăta că există o alternativă în acest moment în România.

Recent, Ramona Strugariu a anunțat că se alătură viitorului partid fondat de Dacian Cioloș. Argumentele moderatoarei Comunității Tematice RO100 Diaspora sunt clare: „Eu cred într-o Românie a normalității și a bunului-simț, iar în acest moment am convingerea că Mișcarea România Împreună poate fi un factor determinant într-un astfel de proiect, în care România va ajunge la normalitate. Este un proiect care să îi determine pe românii plecați din țară să se întoarcă acasă. În al doilea rând, într-un plan mai îndepărtat, oarecum, determinantă a fost întâlnirea cu un om care m-a convins de nevoia de a face politică. Este vorba despre Dacian Cioloș, cu care m-am întâlnit la Colectiv“.

Despre Colectiv. S-a schimbat ceva, după tragedie, în România?

Referitor la tragedia de la Colectiv, Dacian Cioloș este de părere că aceasta „a fost un factor determinant care a schimbat multe lucruri în conștiința oamenilor. Acest lucru s-a văzut mai ales în 2017, când oamenii au ieșit în număr mare în stradă să spună ce cred, cu ce nu sunt de acord și pentru a-și susține ferm niște principii și niște valori. Nu au ieșit în stradă să ceară bani, salarii mărite sau pensii (nu că astea nu ar fi importante). Nu au ieșit în stradă să ceară lucruri materiale, în interesul lor direct, ci au cerut lucruri în interesul general. Cred că și ce s-a întâmplat la Colectiv a impactat mult conștiința oamenilor și modul lor de a se raporta la ceilalți și la ceea ce se întâmplă în țară. De aceea, cred că suntem într-un moment favorabil în care tot mai multă lume înțelege că nu mai e suficient să aștepți, să ai așteptări de la cineva, ci că trebuie să te implici“. În opinia fostului prim-ministru, nu doar politicienii cu experiență pot să facă ceva pentru țară.

Doctrina noului partid

Acum suntem un țesut social deșirat, suntem divizați, incapabili să ne ascultăm unii pe ceilalți. Noi propunem independență, speranță, dar nu făcută de cineva distinct, ci prin faptul că ne așezăm cu toții și construim țara. Proiectul nostru este unul identitar, în sensul că nu am vrea să ne definim numai în baza trecutului, ci pe baza a ceea ce facem și a ceea ce vom deveni. Este o proiecție importantă pentru a avea din nou încredere în societatea românească“, explică Dragoș Pîslaru.

Dar cum ajungem acolo, din perspectiva valențelor doctrinare? „Evident, punem accent pe activarea oamenilor. Oamenilor începe să le pese de cei din jur. Lumea e într-o stare de rezistență, dar nu a ajuns încă într-o stare de implicare. Acesta este următorul pas. Este un pariu pentru viitorul României, în care ne adunăm împreună pentru a ne croi un destin comun. Despre asta este vorba în programul politic“, adaugă Pîslaru.

Potrivit lui Cioloș, programul politic al RO+ se bazează și pe „experiența pe care am avut-o în 2016 la guvernare, pentru că noi nu venim de nicăieri, venim după un an de experiență la guvernare și am văzut ce merge, ce nu merge și cum ar trebui schimbat. Vrem să valorificăm acea experiență, experiența unor oameni competenți în foarte multe domenii care au venit, în prima fază, în Platforma România 100 și care sunt gata să se implice și în partid. Cu această experiență vom structura programul politic în șapte teme mari. Din aceste măsuri concrete va rezulta și ideologia partidului“. Cioloș a subliniat că a vrut, mai întâi, să pună pe masă ce vrea să facă, fără să ne încorseteze într-o viziune îngustă, ideologică. „Adică, ai nevoie de măsuri să sprijini antreprenoriatul, să reformezi statul, dar ai nevoie și de programe sociale ca să sprijini o anumită categorie de oameni și să creezi oportunități pentru cei cu dificultăți sociale, ca să poată să se integreze în societate“, explică fondatorul RO+.

Economia României, în 2016 și acum

Vizavi de anul 2016, Cioloș a explicat că „într-un an, cât am fost la guvernare, prea multe nu se puteau face. Am preluat guvernarea când economia României mergea bine. Noi am căutat să oferim investitorilor predictibilitate. Pentru că atunci când îi zăpăcești de cap cu schimbări ale Codului fiscal și ale legislației cu impact economic la fiecare săptămână și mai și revii pe urmă cu ordonanțe de corectare, așa cum se întâmplă în ultima vreme, evident că nimeni n-o să investească. Am vrut transparență, am redus birocrația și am început, de voie și uneori de nevoie, proiecte de reformă în sistemul de sănătate, în cel de educație și în domeniul muncii, al protecției sociale, am venit cu măsuri pentru a stimula crearea de locuri de muncă. Am lăsat economia și statul într-o situație bună, am lăsat bani la buget, am lăsat bani la companiile de stat, pentru ca ele să poată investi și să se poată dezvolta“. Acum, oamenii văd singuri că le cresc ratele la bancă, că au crescut un pic salariile, dar din cauza creșterii inflației, puterea de cumpărare a scăzut. Mai mult, într-o perioadă în care economia crește, guvernul se îndatorează ca să poată să-și acopere cheltuielile. „Suntem într-o situație paradoxală în care economia merge bine, dar noi ne împrumutăm, ca să plătim cheltuielile. Acesta este rezultatul incompetenței. Unii oameni nu s-au dus acolo ca să rezolve problemele țării, ci propriile probleme“, crede Cioloș.

Despre proiectul de modificare a Legii pensiilor

Ideea de a avea o reformă a sistemului de pensii este binevenită, dar asta nu presupune doar să crești pensiile cu 100 de lei, este de părere Dragoș Pîslaru. „Trebuie să asiguri o predictibilitate astfel încât oamenii să știe că se pot baza pe o pensie, apropo de discuțiile despre Pilonul II, e vorba și despre inechitatea din sistemul de pensii. La masa de manevră se dau 100 de lei la pensie, dar sunt și pensiile speciale, pentru un grup elitist. În acest moment, dacă ar fi să calculezi creșterea reală a pensiilor, ai constata că acele creșteri sunt aproape nesemnificative. Îngroziți că românii nu-s proști și că vor face calcule, guvernanții vor acum să plafoneze prețul la gaze, pentru ca să existe, cumva, aparența că prețurile nu cresc. Ce avem acum ca propunere pe partea de pensii nu este o reformă sustenabilă a sistemului de pensii“, susține Pîslaru.

Dacă proiectul PSD e pus în aplicare, riscul e să nu crească în mod real pensiile. Creșterea propusă de PSD se face pe datorie, avertizează și Dacian Cioloș.

„Partidele vin și pleacă, dar contribuabilul rămâne și tot el va trebui să scoată bani din buzunare pentru a plăti datoriile pe care cei aflați la putere acum le fac în numele țării. Noi propunem măsuri economice care să susțină adaptarea și să stimulăm creșterea durabilă a salariilor“, mai spune Cioloș.

Despre modificările legilor justiției și ale codurilor penale

„Ceea ce se întâmplă cu modificările Codului penal și ale legilor justiției e o rușine. Vine de la un partid care se pretinde de stânga, care ar trebui să fie mult mai aplecat către partea socială. Or, modificările la coduri, de exemplu, sunt exact contrariul. Sunt menite să facă pe fiecare om al acestei țări să se simtă în nesiguranță“, explică Ramona Strugariu. Referitor la legile justiției, susține ea, modificările sunt periculoase pentru independența sistemului de justiție din România. Comisia de la Veneția a insistat mult pe numirile procurorilor-șefi, pe libertatea de exprimare a procurorilor și a judecătorilor, pe sistemul abuziv de pensionare anticipată a magistraților din sistem. „E clar că trebuie să urmăm linia indicată de Comisia de la Veneția. Nu e opțional, e obligatoriu. Domnul ministru Toader ar trebui să știe asta, pentru că este membru al Comisiei de la Veneția. Efectele directe ale modificărilor legilr și codurilor se vor resimți în societate. Aș vrea să văd acest partid explicând oamenilor cum le-a pus viața în pericol și în cel fel ne aliniem legislațiilor europene sau respectăm niște standarde minime, în condițiile în care primele vizate sunt dezincriminările unor infracțiuni ca delapidarea, abuzul în serviciu, darea de mită etc. Nu există nicio legătură între reforma justiției și aceste modificări operate de guvernarea PSD-ALDE. Se modifică legi pentru ca unii să scape de pușcărie. Dar asta nu e problema cetățenilor României“, punctează Ramona Strugariu.

„Va fi nevoie de niște reforme nu doar legislative, ci și în Constituție. Altfel, apar derapaje, sunt politicieni care în spatele ideei că ei au fost aleși au pus mâna pe instituțiile statului și le folosesc în nume personal“, subliniază Cioloș.

Alianțe electorale?

În opinia fostului premier, este foarte probabilă crearea unor alianțe: „Va fi nevoie de alianțe. Noi suntem deschiși să colaborăm cu cei care împărtășesc principiile și valorile pe care le împărtășim și noi“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *