Ciorbea: Nu este vorba de o majorare a pensiei Avocatului Poporului la nivelul celei a judecătorilor CCR

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a negat marți că, prin admiterea parțial de către deputați a cererii de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis privind modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 pentru organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, salariul acestuia ar fi majorat sau echivalat cu cel al judecătorilor CCR, precizând că nici pensia nu va fi majorată în acest sens.

91a01e90-2fb5-4f64-844c-0f54e6447a8e

“Îmi pare rău că au existat mai multe aspecte, mai multe inexactități în legătură cu unele prevederi din legea de modificare a legii 35 din ’97 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului. În primul rând, nu este vorba de nicio majorare și de nicio echivalare a salariului Avocatului Poporului cu salariul judecătorilor de la CCR. În legea chiar modificatoare se prevede că Avocatul Poporului are rang și salarizare de ministru. Or această prevedere există de 20 de ani, de când am inițiat legea 35 din ’97 și a fost aprobată de Parlament în urmă cu 20 de ani. Pe urmă nu este iarăși adevărat că ar fi vorba de o majorare a pensiei Avocatului Poporului la nivelul pensiei judecătorilor de la CCR. Și în această privință există o decizie a CCR din anul 2013, obținută de predecesorii mei și în care se prevede expres această asimilare din punct de vedere al pensiei, iar legea în vigoare prevede același lucru (…). Prin urmare toate acestea nu corespund, din păcate, realității și discuția a fost pe lângă prevederile celor 80 — 90 de articole care aduc la zi prevederile din legea noastră cu cerințele subcomitetului ONU pentru prevenirea torturii și a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii”, a spus Ciorbea, la finalul ședinței de plen a Camerei Deputaților.

Întrebat cum comentează afirmațiile opoziției care l-a acuzat de partizanat politic, Ciorbea a susținut că “întotdeauna există o anumită supărare pentru unii, mai ales în legătură cu ordonanțele de urgență”.

“Îi superi pe unii sau pe alții în funcție de faptul dacă ataci, contești la CCR sau nu o anumită ordonanță de urgență. Dacă o faci sigur îi superi pe cei care au emis-o, dacă n-o faci îi superi pe ceilalți care eventual sunt nemulțumiți de acea OUG. Însă trebuie reținut că eu am fost cel care în urmă cu 3 ani am schimbat practica Avocatului Poporului care stabilise și cred că era o soluție înțeleaptă — stabilise constant că nu atacă niciun fel de OUG care are caracter politic pronunțat sau unul electoral. Am schimbat practica și am zis și în aceste materii că CCR trebuie să se pronunțe și de atunci am generat o serie de nemulțumiri ba pentru unii, ba pentru alții. Dar tocmai aceasta subliniază independența și autonomia Avocatului Poporului așa cum sunt prevăzute de Constituție, de legile de organizare și funcționare și de jurisprudența CCR”, a explicat Victor Ciorbea.

În ceea ce privește pensia specială de care va beneficia, el a spus: “Asta este reglementarea și deocamdată n-a zis nimeni că e neconstituțională și nu văd ce motiv ar fi ca să o atac să spun că e neconstituțională. Hai să zicem că aș fi nemulțumit. Sincer nu există motive de neconstituționalitate, chiar dacă le-am căuta”.

El consideră că nu este vorba despre nicio discriminare din punct de vedere moral. “Eu mă pronunț pe chestiuni de constituționalitate sau neconstituționalitate. În rest, dacă vreți să discutăm alte aspecte care țin de politică, nu merge”, a adăugat Ciorbea.

Camera Deputaților a admis parțial, luni, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis privind modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 pentru organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, stabilind că pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizația judecătorilor Curții Constituționale și se impozitează potrivit legii.

Proiectul mai prevede că, dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, Avocatul Poporului își păstrează pensia aflată în plată.

AGERPRES/(A — autor: Cătălina Matei, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruștei)

Sursa Agerpres | Justitie
https://www.agerpres.ro/justitie/2017/10/24/ciorbea-nu-este-vorba-de-o-majorare-a-pensiei-avocatului-poporului-la-nivelul-celei-a-judecatorilor-ccr-13-45-19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *