Comisia Europeană: Bulgaria ar putea beneficia de ridicarea MCV în câteva luni; România rămâne cu toate condiționalitățile deschise

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că progresele realizate de Bulgaria sunt suficiente pentru a avea în vedere ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în timp ce pentru România toate condiţionalităţile din raportul pe 2018 rămân deschise, a declarat marţi, la Strasbourg, comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, informează Agerpres.

Întrebat când ar putea recomanda Comisia Europeană ridicarea MCV pentru Bulgaria, Avramopoulos a spus că decizia luată marţi de CE va trebui aprofundată de noul executiv comunitar. „Cred că cel puţin o lună vom merge pe această cale”, a spus el.

„Raportul pentru Bulgaria confirmă că în ultimul an a continuat progresul şi observă angajamentul autorităţilor bulgare de a continua eforturile de a aborda provocările rămase. Pe aceste baze, Comisia a ajuns la concluzia că progresele sunt suficiente pentru a avea în vedere ridicarea MCV-ului şi a continua să monitorizăm provocărilor rămase prin alte procese ale UE şi naţionale. Comisia acum va aştepta să audă veşti de la Consiliu şi PE înainte de a lua o decizie finală”, a spus Dimitris Avramopoulos.

Întrebat, pe de altă parte, dacă România riscă activarea articolului 7 din Tratatul UE din cauza lipsei de progrese înregistrate în cadrul MCV, comisarul a răspuns: „Mergem prea departe”.

„Pentru România raportul notează că regresele identificate în noiembrie 2018 au continuat şi că România nu a respectat recomandările suplimentare din noiembrie 2018. Pe aceste baze, toate condiţionalităţile rămân deschise pentru România. Comisia e încrezătoare că România poate avea un nou avânt în îndeplinirea obiectivelor MCV”, a mai spus comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie.

Citiți și:  Dragoș Tudorache: „Bulgaria scapă de MCV. România nu”

Bulgaria, lăudată în raportul MCV. Decizia de ridicare a mecanismului va trebui confirmată

Viorica Dăncilă dă vina pe Klaus Iohannis pentru criticile din raportul MCV: Se duce la Bruxelles și vorbește despre corupție

Editare web: Luana Păvălucă

Citeste continuarea acestui articol… .

Sursa/Digi24/Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *