Comisia extraordinară de sănătate publică a mun. Chișinău se va întruni în ședință

Comisia extraordinară de sănătate publică a mun. Chișinău se va întruni în ședință

Primăria Chișinău informează că municipiul Chișinău rămîne în continuare în alertă epidemiologică sporită cu infecția COVID-19, chiar dacă în ultimele săptămîni s-a atestat o tendință de micșorare a numărului cazurilor de îmbolnăviri.

Astfel, situația epidemiologică privind noua tulpină Omicron, precum și măsurile care urmează a fi întreprinse în contextul noului val COVID-19, vor fi discutate în cadrul Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău.

Informații în acest sens au fost prezentate luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Potrivit autorităților situația necesită intervenții imediate, fiindcă presiunea cea mai mare din nou va fi pe sistemul de sănătate al municipiului Chișinău, iar în prezent deja se înregistrează o creștere a numărului de internări cu COVID-19. Această evoluție reprezintă o amenințare reală de transmitere comunitară a tulpinii Omicron, chiar dacă autoritățile centrale din domeniul sănătății nu au confirmat prezența noii tulpini de coronavirus în Republica Moldova.

Totodată, conducerea primăriei a solicitat responsabililor municipali să întreprindă acțiuni pentru gestionarea eficientă a noului val pandemic de COVID-19, în cadrul spitalelor și la nivel unităților de asistență medicală primară, cu pregătirea spațiilor medicale, sporirea capacității de internare pentru adulți și copii, mobilizarea resurselor medicale umane, securizarea rezervelor de medicamente, a consumabilelor și a mijloacelor de protecție.

Potrivit lui Boris Gîlca, șef al Direcției generale asistență medicală și socială (DGAMS), în perioada următoare va fi activat Departamentul COVID de la C.I.E. „Moldexpo” pentru triajul sporit a bolnavilor de coronavirus și reactivarea spațiilor medicale pentru internare și tratament precoce a pacienților suspecți și confirmați. De asemenea, va fi extinsă capacitatea secției de Terapie Intensivă și Reanimare.

Responsabilul a precizat că în prezent sînt identificate soluții urgente pentru asigurarea Departamentului COVID-19 de la C.I.E. „Moldexpo” cu o stație de oxigen, în contextul în care Ministerul Sănătății nu a dat curs solicitărilor municipalității de a pune la dispoziție un sistem similar pe care îl deține în stocuri. Iar pentru a putea asigura cetățenii capitalei cu servicii medicale accesibile Primăria Chișinău analizează posibilitatea organizării unui laborator municipal pentru efectuarea testelor Real Time-PCR.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/capitala/comisia-extraordinara-de-sanatate-publica-a-mun-chisinau-se-va-intruni-in-sedinta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *