Comisia Juridica: Alesii locali in conflict de interese sa fie sanctionati cu 10% din salariu pe 6 luni

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a dat, marti, raport favorabil pentru initiativa legislativa de modificare a Statutului alesilor locali, stabilind ca fapta acestora de a incalca legislatia in materie privind conflictul de interese va constitui abatere disciplinara si se va sanctiona cu diminuarea indemnizatiei cu 10% pe o perioada de maximum 6 luni.

Propunerea legislativa a fost initiata de deputatul Catalin Radulescu “Mitraliera” si semnata de 12 parlamentari de la PSD.

Proiectul mai prevede si ca alesii locali au un interes personal intr-o anumita zona daca au posibilitatea sa anticipeze ca votul lor este decisiv in luarea unei decizii a autoritatii publice din care fac parte care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru sot, sotie, rude sau afini pana la gradul al doilea, orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, o societate comerciala la care detin calitatea de asociat unic, administrator sau de la care obtin venituri, o alta autoritate din care fac parte, asociatie sau fundatie din care fac parte.

Deputatul USR Stelian Ion a propus ca pentru conflict de interese alesii locali sa fie sanctionati cu incetarea mandatului.

“E foarte corect sa existe un regim identic pentru incompatibilitate si pentru conflictul de interese, iar acesta sa fie incetarea de drept a mandatului”, a spus Stelian Ion.

Presedintele Comisiei Juridice, social-democratul Eugen Nicolicea, a precizat ca in nicio alta lege, nici macar la functionarii publici, nu exista incetare de mandat pe conflict de interese.

“Nu scrie niciunde ca pentru conflict de interese se inceteaza mandatul”, a spus Nicolicea.

Propunerea USR a fost respinsa in comisie.

Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este primul for sesizat, iar Senatul este decizional.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *