Comisia Națională a Pieței Financiare are un nou vicepreședinte

Comisia Națională a Pieței Financiare are un nou vicepreședinte

Vitalie Lemne este noul vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare. El a fost votat astăzi de Parlament pentru un mandat de 5 ani, după ce acum o lună conducerea instituției a fost demisă în corpore, transmite Noi.md cu referire la bani.md.

Înainte de a fi numit, Vitalie Lemne a declarat în cadrul ședinței Parlamentului că pe domeniul asigurărilor vor fi întreprinse măsuri pentru verificări mai stricte a companiilor. Va fi efectuat un raport de audit pentru verificarea companiilor de asigurări, calitatea capitalului, dar și calitatea rapoartelor de audit locali. Trebuie să fie oferită noilor produse. Vom încerca să asigurarea obligatorie a bunurilor imobile. Totodată, vom pune accentul pe digitalizare și pe dezvoltarea asigurărilor în agricultură.

Pe domeniul de microfinanțare, Lemne a precizat că este destul de dezvoltat, însă există probleme pe domeniul de supraveghere, care trebuie să fie mult mai dur. Va fi pus accent pe protecția consumatorului final. Nu vorbesc doar de dobînzile exorbitante, ci faptul că se impun anumite condiții pe care debitorii le suportă. Niște costuri foarte mari suportate sub formă de penalități. Totodată, este vorba și de aspectul riscului financiar care este pus pe spatele debitorului de companiile de microfinanțare.

Precizăm că, CNPF are în componență 5 membri de conducere, dintre care unul este președinte, iar altul vicepreședinte.

Amintim că, la 9 septembrie curent, Parlamentul a retras susținerea membrilor CNPF și i-a demis din funcție, pe motiv că au fost identificate mai multe probleme, carențe și inactivități din partea instituției în procesul de lucru, fapt ce a permis crearea unei situații fără precedent pe piața financiară din țara noastră.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/societate/comisia-nationala-a-pietei-financiare-are-un-nou-vicepresedinte

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *