Comisiile de specialitate din Senat și Camera Deputaților au avizat favorabil bugetul pe 2018 al Ministerului Apelor și Pădurilor

Comisiile reunite de specialitate din Parlament au avizat, marți, favorabil bugetul pentru 2018 al Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP), cu 13 voturi “pentru”, patru “împotrivă” și o abținere.

421bd04d-2fb4-4bde-a849-ab6dc0275ade

* Parlament: Bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2018 și bugete ale instituțiilor publice, aprobate în comisiile de specialitate

La bugetul ministerului de resort au fost depuse 14 amendamente, însă niciunul nu a trecut de votul parlamentarilor din cele două comisii.

“O veste bună pe care v-o dau este că, spre deosebire de alți ani, când practic se judeca pe obiective, anul acesta mergem pe programe. Pe undeva este și o corelare cu faptul că tot ce vine din fonduri europene, și nu sunt puțini, e o normalitate ca și investițiile pe care noi le derulăm să fie pe aceste programe. Avem șapte programe mari (…) În 2015, când am modificat Codul Silvic, noi am introdus un alineat pe articolul 60 care spunea “Asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populație”, dar nu se spunea cum. Hotărârea de Guvern care însemna Normă de aplicare, trebuia să o facă… A făcut-o atât de prost încât pentru 2016 doar 15% a mai exploatat Romsilva din pădurile proprietate publică a statului. Deci, a scăzut suprafața. În rest, s-a exploatat pe picior. Din datele SUMAL reiese că, anul trecut, sub 20% din lemnul de foc de care au beneficiat agenții economici s-a dus la populație. Atunci, noi am hotărât să modificăm Codul Silvic, astfel încât la articolul 60 să nu se spună numai asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populație, ci să spună și cum, pe etape. Am cerut la Guvern un grup inter-ministerial pentru crearea de soluții alternative pentru încălzirea populației, pentru că sunt la îndemăna noastră, iar alte țări o fac. Unii au zâmbit când am vorbit despre peleții din paie. Acestea au capacitate calorică la jumătate decât cea a motorinei, însă sunt ecologice. Avem paie cărora le dăm foc pe câmp ca să se facă arăturile”, a menționat Doina Pană, ministrul Apelor și Pădurilor, în cadrul audierilor pentru avizarea bugetului instituției.

Din sinteza planurilor ministerului de resort pentru anul viitor reiese că, în 2018, vor fi finanțate, printre altele, 27 de obiective pentru înființarea perdelelor forestiere care totalizează 656,87 hectare, din care trei obiective în execuție, care totalizează 63,39 hectare și 24 de obiective noi care totalizează 587,48 de hectare.

De asemenea, din obiectivele de investiții care vor fi finalizate în cursul anului viitor sunt enumerate: Amenajare râu Vaser (în localitatea Vișeu de Sus, județul Maramureș), Amenajare Valea Nimăiești (județul Bihor), Acumulare nepermanentă Ginta, pe râul Crișul Negru (județul Bihor), Regularizare și apărare de mal râu Orăștie pe sectorul Costești Orăștie (județul Hunedoara), Consolidare și reprofilare canal descărcare Bega-Timiș, pe sectorul Topolovăț, confluență râu Timiș (județul Timiș), Punerea în siguranța la priza cu barare Rovinari (județul Gorj), Amenajarea pârâu Baraolt pe sectorul Biborțeni, confluență râu Olt (județul Covasna), Punerea în siguranță a barajului Iezer (județul Călărași), Reabilitare dig râu Prut în incinta Brateșu de Jos (județul Galați) și Supraînalțare dig oraș Sulina (județul Tulcea).

Conform proiectului de buget pentru a anul viitor, Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) ar urma să beneficieze de o alocare din credite bugetare de 438,878 milioane de lei, în creștere cu 26,84% față de anul 2017. În același timp, valoarea creditelor de angajament anunțată pentru 2018 se ridică la 2,150 miliarde de lei.

Totodată, cheltuielile curente estimate pentru anul viitor sunt în cuantum de 339,678 milioane de lei (credite bugetare), mai mari cu 33,84% comparativ cu execuția preliminată din anul precedent. Creditele de angajament prevăzute la capitolul Cheltuieli curente se ridică la 1,940 miliarde de lei.

În privința Bunurilor și Serviciilor, bugetul alocat pentru 2018 ar urma să fie de 30,223 milioane de lei, cu 8,05% peste valoarea din anul anterior, în timp ce proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) aferente cadrului financiar 2014 — 2020 vor avea o alocare de 28,451 milioane de lei din credite bugetare (+300%), respectiv 1,581 miliarde de lei din creditele de angajament.

Sursele de finanțare și ponderea fiecărei surse în totalul finanțării sunt structurate astfel: 91,27% din bugetul de stat și 8,73% din venituri proprii.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)

Sursa Agerpres | Economie
https://www.agerpres.ro/economie/2017/12/12/comisiile-de-specialitate-din-senat-si-camera-deputatilor-au-avizat-favorabil-bugetul-pe-2018-al-ministerului-apelor-si-padurilor-16-41-20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *