Concluziile Biroului Politic Executiv al ALDE cu privire la pozițiile exprimate de premierul Mihai Tudose

Biroul Politic Executiv a analizat o serie de poziții exprimate de premierul Mihai Tudose în ultimele zile, iar concluziile sunt prezentate în cele ce urmează:

1. Alianța Liberalilor și Democraților -ALDE își respectă în continuare angajamentele ce îi revin în conformitate cu Protocolul semnat cu PSD pe baza căruia funcționează actuala coaliție parlamentară majoritară, coaliție care a acordat votul său de încredere Cabinetului Tudose. Facem această precizare pentru a sublinia preocuparea ALDE pentru imperativul stabilității politice a țării.

2. Premierul Mihai Tudose și-a făcut cunoscută public intenția remanierii Guvernului, cu motivația că unii miniștri nu au dovedit competența necesară, iar alții se află în vizorul DNA.

ALDE consideră că prim-ministrul, care răspunde de activitatea și rezultatele concrete ale întregului Guvern, are dreptul și legitimitatea să propună o remaniere atunci când consideră necesar. În interesul stabilității politice și al respectului față de susținătorii instituționali ai Guvernului precum și pentru a nu induce presiuni suplimentare neavenite este recomandabil ca premierul să-și anunțe în primă instanță intențiile și motivația remanierii în interiorul coaliției, urmând ca rezultatele analizelor și negocierilor factorilor politici decizionali să fie date ulterior publicității.

3. ALDE a luat în discuție cele două motive expuse public de premier în vederea remanierii și a ajuns la următoarele concluzii:

Dacă premierul apreciază că un ministru propus de ALDE s-a dovedit a nu fi la înălțimea încrederii acordate, forul de conducere al partidului va analiza această situație și va propune în cadrul coaliției o soluție amiabilă pentru rezolvarea problemei.

Dacă premierul cere remanierea unui ministru propus de ALDE, pentru că acesta se află în vizorul DNA, partidul nu consideră că respectivul ministru trebuie eliminat automat din Guvern. Ca oricare alt cetățean, un ministru beneficiază de prevederea constituțională a prezumției de nevinovăție. În plus, DNA și-a pierdut credibilitatea și s-a compromis din momentul în care s-a transformat în instrumentul politic al ,,statului paralel”.Ultimele dezvăluiri publice legate de abuzurile săvârșite la DNA de mai mulți angajați sub atenta protecție a  procurorului-șef au decredibilizat și mai  mult această instituție devenită un fel de campioană a lipsei de respect față de lege, Constituție și drepturile omului.

De-a lungul ultimilor ani, au fost constatate și dovedite numeroase abuzuri ale DNA, precum: -candidați la alegeri, actuali și foști demnitari eliminați din viața politică, dar care au fost achitați ulterior de instanțe, dosare fabricate la comandă și înscenări dovedite purtând marca DNA, care au transformat această componentă a autorității judecătorești într-un periculos și neconstituțional instrument politic. DNA a ajuns să acționeze discreționar ca stat în stat. În spațiul public au apărut multe dovezi legate de amestecul ilegal și neconstituțional al SRI din perioada conducerii Maior – Coldea în redactarea și instrumentarea unor dosare întocmite de DNA. Toate acestea au condus la constatarea cvasigenerală că în România funcționează un stat paralel, ilegal și anticonstituțional care se substituie puterii alese legal și democratic de electorat. Prin urmare, ALDE nu poate accepta ca DNA prin acțiunile pe care le întreprinde să determine compoziția Guvernului în locul coaliției majoritare.

ALDE dorește să sublinieze că au fost lungi perioade în ultimii ani când partidul și președintele Tăriceanu au fost singurii care au semnalat public gravele încălcări ale legii și Constituției promovate de DNA sub pretextul luptei anticorupție.

4.Prim-ministrul a exprimat public unele aprecieri cu privire la activitatea procurorilor DNA de care ALDE se delimitează. Nu dorim să facem comentarii pe această temă, pentru a nu face loc unor speculații neavenite. Totodată, considerăm că diferențele de opinie la acest nivel trebuie dezbătute în cadrul coaliției pentru a se ajunge la un numitor comun.

5.Unul dintre obiectivele majore ale ALDE în această legislatură îl reprezintă dezbaterea și adoptarea în Parlament a pachetului de legi de reformă a Justiției în scopul revenirii la statul de drept și apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor, obiective asupra cărora ne concentrăm întreaga influență politică, parlamentară și guvernamentală.

Subliniem cu acest prilej că ALDE este deschis dialogului cu toate forțele politice, asociațiile profesionale din domeniul justiției și reprezentanții societății civile dispuse să vină cu contribuții care să împlinească obiectivul nostru de eliminare a ,,statului paralel”, pentru o Justiție independentă de factorul politic și de influențe neavenite din partea unor instituții de forță ale statului.

În numele BPEx,

Călin Popescu-Tăriceanu,

Președintele ALDE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *