Congres extraordinar USR. Discursul candidatului Dan Barna

Discurs de prezentare a candidaturii lui Dan Barna la pre╚Öedin╚Ťia Uniunii Salva╚Ťi Rom├ónia
Congresul extraordinar al Uniunii Salva╚Ťi Rom├ónia
Poiana Brașov, 28 octombrie 2017

 

Dragi colegi, bun─â ziua,

V─â mul╚Ťumesc c─â sunte╚Ťi at├ót de mul╚Ťi aici. Este elementul care m─â bucur─â cel mai mult.

├Än 2015, eram ├«n de╚Öertul Nevada. ╚śi cum atunci c├ónd faci 40 de ani sim╚Ťi nevoia s─â faci lucruri, eu am decis s─â sar cu para╚Öuta deasupra marelui canion. Sentimentul acela pe care l-am avut c├ónd am p─â╚Öit ├«n gol de la 5000 m este de nedescris. E exact sentimentul pe care ├«l am acum, ├«n fa╚Ťa voastr─â ├«n aceast─â ipostaz─â. Nu exagerez, este o realitate.

Practic, am stomacul ghem. ┬áCa s─â fie foarte clar pentru c─â mul╚Ťi m-a╚Ťi ├«ntrebat ieri Unde e entuziasmul t─âu? Unde e atitudinea ta pozitiv─â cu care suntem obi╚Önui╚Ťi? E ├«n ghemul din stomac, presupun. Sunt convins c─â ├«n perioada urm─âtoare, ├«n lunile ╚Öi ├«n anii urmt─âtori, ├«l voi readuce ├«n aceast─â organiza╚Ťie, ├«n m─âsura ├«n care ve╚Ťi decide s─â m─â sus╚Ťine la candidatura de ast─âzi. ├Ämi este un pic fric─â, este o realitate pe care o ├«mp─ârt─â╚Öesc cu voi pentru c─â este un lucru pe care nu ├«l vedeam acum un an ├«nt├ómpl├óndu-se ├«n via╚Ťa mea ├«n niciun fel. Ce vreau ├«ns─â s─â v─â spun este c─â sincer cred c─â ceea ce fac acum merit─â ╚Öi trebuie f─âcut. Nu at├ót pentru mine, c├ót pentru noi, pentru USR ╚Öi ceea ce credem fiecare, dincolo de povestea personal─â, c─â trebuie s─â fie USR-ul.

Am toat─â ├«ncrederea, ╚Öi cu asta ├«mi ├«ncep prezentarea, am toat─â ├«ncrederea c─â putem s─â devenim partidul acela pe care toat─â lumea ├«l a╚Öteapt─â s─â existe ╚Öi s─â fie ├«n Rom├ónia. El este deja, se nume╚Öte USR ╚Öi suntem ├«n preg─âtirile alea de la box─â, c├ónd poate nu toate echipamentele str─âlucesc ╚Öi func╚Ťioneaz─â, dar ma╚Öina va ie╚Öi ╚Öi va func╚Ťiona ├«n raliu. Asta este ceea ce cred ╚Öi astea erau primele g├ónduri pe care voiam s─â vi le adresez.

Sunt trei ├«ntreb─âri pe care ├«n aceste s─âpt─âm├óni ni le-am adresat cu to╚Ťii de multe ori: ce am f─âcut de am ajuns aici, ╚Öi cu bune ╚Öi cu rele, ce facem noi acum ╚Öi mai ales ├«ntrebarea cea mai important─â la care acest Congres trebuie s─â dea un r─âspuns ce trebuie s─â facem de acum ├«nainte. Prezentarea am ├«ncercat s─â o structurez pe aceste trei planuri, pe aceste trei ├«ntreb─âri.┬á

Prima dintre ele: ce am f─âcut?

Mie mi se pare c─â de la alegeri ├«ncoace noi am transmis ├«n societate imaginea aceea a ma╚Öinilor cumva haioase care au prea mul╚Ťi cilindrii, prea multe pistoane ├«n raport cu caroseria. Cumva mi se pare c─â am fost un motor mai puternic dec├ót c├ót de ├«nchegat─â era caroseria noastr─â de partid. Ne-am confruntat cu o serie de crize care chiar ne-au zdruncinat partidul, trebuie s─â fim transparen╚Ťi ╚Öi reali, au fost o serie de crize care chiar ne-au zdruncinat ╚Öi partidul ╚Öi au zdrunciat ╚Öi o parte din ├«ncredere pe care societatea o are ├«n noi. Asta este un lucru pe care trebuie s─â ├«l avem ├«n vedere.

Ultima criz─â a fost cea mai dramatic─â, demisia pre╚Öedintelui fondator. Plecarea fondatorului dintr-o organiza╚Ťie, de orice fel, este ├«n esen╚Ť─â, ├«n totdeauna, un moment critic al acelei organiza╚Ťii. Dac─â ea se risipe╚Öte, ├«nseamn─â c─â a fost doar un proiect de lider, dac─â ea merge mai departe, ├«nseamn─â c─â liderul a reu╚Öit s─â o ├«nchege, s─â o structureze suficient de mult, ca ea s─â conteze mai departe ├«n mediul ei, ├«n cazul nostru ├«n mediul politic din Rom├ónia.

Noi to╚Ťi ├«i dator─âm extrem de mult lui Nicu╚Öor Dan. Dincolo de simpatii, de antipatii, de opinii, este o realitate pe care istoria Rom├óniei o va re╚Ťine. Nicu╚Öor Dan timp de zece ani a luptat pentru o idee care a f─âcut s─â se nasc─â USR ╚Öi care a f─âcut ca to╚Ťi s─â fim aici, datorit─â acelui elan pe care Nicu╚Öor Dan l-a avut ├«n societatea rom├óneasc─â ╚Öi ├«n Rom├ónia.┬á

Nu am fost mereu de acord cu Nicușor, și cred că decizia de a-și da demisia a fost una greșită, dar ceea ce pot spune foarte clar este că  locul lui Nicușor Dan este în USR.  Avem nevoie de Nicusor si daca o sa am sprijinul dumneavoastra o sa fac tot ceea ce pot pentru a il convinge sa revina langa noi.

Ceea ce a urmat demisiei lui Nicușor arătă două lucruri. 

├Än primul r├ónd, demisia a scos la lumin─â o falie ad├ónc─â ├«n interiorul partidului. Falia aceasta nu este cum am etichetat-o noi una ideologic─â. Este o falie a lipsei de ├«ncredere. Noi i-am pus eticheta frumoas─â de platform─â celor dou─â tabere, celorr dou─â direc╚Ťii spre care se ├«ndrepta partidul. Realitatea, dac─â ne g├óndim ╚Öi admitem asta, nu ╚Ťine de conflicte ideologice ├«n interiorul partidului, realitatea vine dintr-o lips─â de ├«ncredere. ├Äncredere pe care am pierdut-o unii ├«n ceilal╚Ťi.

Cel de-al doilea element care a fost scos la iveal─â de demisia lui Nicu╚Öor Dan, este legat de faptul c─â institu╚Ťiile USR, institu╚Ťiile a╚Öa cum au fost votate la Cluj, func╚Ťioneaz─â. Acesta este lucrul cel mai important. Referendumul a func╚Ťionat. Toate lucrurile arat─â c─â funda╚Ťia, care sunt de acord c─â o pot ├«mbun─ât─â╚Ťi, este una corect─â, una pe care putem construi. 80% din ini╚Ťiative, indiferent dac─â sunt economice sau politice, cum este cazul nostru, mor ├«n primul an. Am trecut de primul an ╚Öi eu consider c─â suntem ├«n covalescen╚Ť─â. Ceea ce e o performan╚Ť─â a noastr─â, a tuturor.

Merg la doua ├«ntrebare ÔÇô Ce facem? Ce facem ├«n aceast─â perioad─â?

Mi se pare c─â acest Congres este crucial pentru c─â ├«n USR ╚Öi ├«n orice structur─â politic─â, Congresul este singurul care poate s─â redea legitimitatea USR. At├ót ├«n interior, c├ót ╚Öi ├«n rela╚Ťia cu aleg─âtorii ╚Öi cu celelalte for╚Ťe politice. Congresul este singurul care poate s─â ├«nchid─â acest scandal, aparent f─âr─â sf├ór╚Öit, din interiorul partidului printr-un vot.

Este foarte important c─â a╚Ťi decis s─â veni╚Ťi┬á

Acest Congres trebuie să pună punct unei etape din istoria USR și trebuie să deschidă una nouă.

Spun asta pentru c─âÔÇŽ. luni, dup─â congres (sun─â ca un titlu de film romanesc la Cannes) luni, dup─â congres vom fi tot noi aceia╚Öi. ╚śi ├«n Parlament, ╚Öi ├«n consiliile din Bucure╚Öti, ╚Öi ├«n filialele din ╚Ťar─â, ┬á├«n aceea╚Öi Rom├ónie sufocat─â de un PSD hr─âp─âre╚Ť, ╚Öi care a╚Öteapt─â s─â ridic─âm capul ╚Öi s─â fim partidul acela nou ╚Öi altfel care se uit─â c─âtre ea.

Rom├ónia este asaltat─â ├«n aceste momente de o grupare infrac╚Ťional─â organizat─â care are ca principal─â preocupare cum s─â poat─â fura banii publici ┬áf─âr─â ca bra╚Ťul justi╚Ťiei s─â o mai deranjeze. Rom├ónia se afl─â sub asaltul cumetrilor, na╚Öilor, nepo╚Ťilor, amantelor, sub asaltul imposturii ╚Öi tic─âlo╚Öiei.
 
╚śtiu c─â cei mai mul╚Ťi dintre noi am intrat ┬á├«n lupta aceasta din credin╚Ťa c─â aceast─â ┼úar─â merit─â ╚Öi poate fi salvat─â de modul de a face politic─â a la PSD ╚Öi PNL. Chiar dac─â ├«n c├óte-o zi unii poate mai uit─âm, ┬áde asta suntem aici, acesta este obiectivul nostru real ╚Öi at├óta timp c├ót acest obiectiv va fi fundamentul pe care cl─âdim, acest partid va avea ╚Öansa ╚Öi capacitatea s─â fie pentru Rom├ónia alternativa politic─â decent─â , de meritocra╚Ťie ╚Öi de onestitate.

De c├óte ori am ridicat capul de la aten╚Ťia la noi ├«n╚Öine, am ar─âtat c─â suntem puternici ╚Öi competen╚Ťi ╚Öi ne ridic─âm la a╚Ötept─ârile aleg─âtorilor no╚Ötri chiar a╚Öa tineri politicieni cum ne afl─âm. La Ordonan╚Ťa 13 ┬á├«mpreun─â am dovedit c─â suntem o echip─â redutabil─â, capabil─â s─â se ia la tr├ónt─â cu orice adversar politic. ┬áMai dau c├óteva exemple din sfera lui acel ÔÇť Ce face domÔÇÖle USR-ul?ÔÇŁ : Iscusin╚Ťa lui Stelian Ion care a reu╚Öit printr-o ├«ntrebare bine fundamentat─â s─â ├«l pun─â pe Tudorel Toader ├«n pozi╚Ťia de a explica public cum Curtea Constitu╚Ťional─â a domnului Dorneanu ├«ncalc─â propria jurispruden╚Ť─â sau ambi╚Ťia lui Cristian Seidler ├«n amendarea legii salariz─ârii a generat rezultatul transparentizarii pe ┬ábune a salariilor din sectorul public sau consecven╚Ťa Florinei Presad─â a blocat schimbarea majorit─â╚Ťilor ├«n deciziile privind patrimoniul la consiliile locale sau progresul lui Claudiu N─âsui, care reu╚Öe╚Öte prin interven╚Ťii muncite s─â destructureze minciunile economice ale PSD sau fermitatea lui Cristian Ghinea, cu interven╚Ťiile sale acide, continu├ónd lupta ├«mpotriva PSD ├«n Parlamentul Rom├óniei sanc╚Ťion├ónd ferm tentativa PSD de a se substitui Justi╚Ťiei sau intransigen╚Ťa lui Emanuel Ungureanu ├«mpotriva corup╚Ťiei din s─ân─âtate sau profesionalismul lui C─ât─âlin Drul─â reu╚Öind demiterea ╚Öefului ANCOM care distrugea o institu╚Ťie strategic─â sau expertiza lui Adrian Wiener cu prima lege marca USR sau ├«nd─âr─âtnicia lui Mihai Go╚Ťiu care rezist─â pentru toat─â Ro╚Öia Montana sau seriozitatea Silviei Dinic─â ├«n reprezentarea Romaniei sau elegan╚Ťa Roxanei Wring ╚Öi a Anei Ciceal─â ├«n luptele aproape de gheril─â din consiliul generalÔÇŽ. ╚Öi a╚Ö putea continua cu numele majoritatii colegilor parlamentari sau consilieri. ┬á┬á

Resursa pentru schimbarea Rom├óniei este ast─âzi ├«n USR. Chiar ╚Ťine de noi s─â punem interesele noastre comune ┼či ale societ─â╚Ťii deasupra simpatiilor personale sau dezam─âgiri de moment.
 

╚śi ajungem la cea de-a treia intrebare ÔÇô Ce urmeaz─â s─â facem ├«n USR?

Eu am ├«ncredere c─â suntem capabili s─â reu╚Öim ceea ce ne-am promis, s─â lupt─âm ca ├«ntreg pentru Rom├ónia pe care o dorim. ┬áNu exist─â vreo scuz─â dac─â e╚Öu─âm. Nu vor fi de vin─â liberalii sau ÔÇ×nicu┼čori┼čtiiÔÇŁ sau progresi╚Ötii sau orice alt─â etichet─â ne punem unii altora. Vom fi de vin─â noi to╚Ťi. ╚śi nu va fi numai e╚Öecul nostru. Dac─â USR se risipe╚Öte, fiecare dintre noi ├«╚Öi va fi pierdut ni╚Öte luni sau ani din via╚Ť─â, asta am putea digera. Dar mai grav, vom fi irosit ╚Öi ┬ánoi, din nou, speran╚Ťele unei genera╚Ťii ├«ntregi c─â se poate na╚Öte un partid politic care s─â nu fie o fr├ónt─â arip─â t├ón─âr─â de PSD sau PNL

De aceea, v─â chem pe to╚Ťi s─â l─âs─âm deoparte luptele noastre interne pentru orgoliu ╚Öi s─â vedem miza real─â a acestui Congres ÔÇô s─â relans─âm lupta USR pentru schimbarea Rom├óniei.┬á

Pentru c─â USR este ast─âzi, dincolo de toate sincopele noastre, partidul decent de opozi╚Ťie al Rom├óniei. Realitatea este c─â suntem singurul partid cu adev─ârat de opozi╚Ťie. Noi suntem ├«n opozi╚Ťie ├«n Parlament, ├«n Consiliul General al Municipiului Bucure╚Öti, ├«n consiliile de sector, ├«n toate ora╚Öele ╚Öi comunit─â╚Ťile ├«n care suntem prezen╚Ťi cu filiale.┬á

Noi nu am f─âcut nic─âieri blaturi cu PSD-ul sau cu PNL-ul ca s─â mai c├ó╚Ötig─âm vreun consilier local sau poate vreun director prin vreo prefectur─â sau vreun viceprimar. ╚śi asta nu e pu╚Ťin lucru. Suntem partidul oamenilor, nu al func╚Ťiilor, al contractelor cu statul sau al sinecurilor politice. ┬á

USR este o mi╚Öcare politic─â n─âscut─â din protest, care ani de zile a rezistat presiunilor administra╚Ťiei publice, indiferent ce culoare politic─â a avut ea. O mi╚Öcare ale c─ârei r─âd─âcini sunt ad├ónc ├«nfipte ├«n societatea civil─â din Rom├ónia.

├Än anii p├ón─â la urm─âtoarele alegeri, trebuie s─â refacem aceast─â leg─âtur─â organic─â cu societatea din care ne-am n─âscut. Trebuie s─â relu─âm lupta cu administra╚Ťia ├«n numele oamenilor ╚Öi al comunit─â╚Ťilor.┬á

Să folosim puterea pe care am câștigat-o la alegerile de anul trecut pentru a pune și mai multă presiune pe guvern, pe primari, pe celelalte partide. 

Exist─â o singur─â cale pentru a rec├ó╚Ötiga ├«ncrederea oamenilor ╚Öi pentru a extinde sus╚Ťinerea USR la nivelul ╚Ť─ârii ÔÇô s─â ne ├«ntoarcem ├«n strad─â, al─âturi de oameni. S─â prelu─âm problemele lor ╚Öi s─â mergem s─â ne batem pentru rezolvarea lor.┬á

╚śi nu vorbesc aici despre o revolu╚Ťie. Nu spun s─â ne leg─âm cu lan╚Ťuri ╚Öi s─â d─âm foc. Sunt lucruri simple ╚Öi foarte eficiente pe care le putem face. Unele dintre filialele nostre din ╚Ťar─â au deja proiecte ┬áde succes pe care trebuie doar s─â le multiplic─âm: Monitorul de politici locale la Cluj, scanarea achizi╚Ťiilor din SEAP dezvoltat─â la S3 de Florin Pop, Aplica╚Ťia pentru Monitorizarea ╚Öantierelor de c─âtre cet─â╚Ťeni la Timi╚Ö, sau elanul colegei Mihaela Safta de la Corabia pentru HCL de plantare a 140 de stejari ┬ásunt doar c├óteva exemple .

Toate aceste lucruri pe care le-am f─âcut ├«n acest an arat─â c─â, ├«n ciuda a ceea ce spun mul╚Ťi d─ât─âtori cu p─ârerea, USR este un partid activ cu o resurs─â uman─â extraordinar─â ╚Öi de ne├«nt├ólnit ├«n restul clasei politice.

Ceea ce ne lipsește deocamdată este o infrastructură care să transforme această resursă umană grozavă într-un adevărat mecanism al schimbării. 

Asta este marea provocare a USR de luni dup─â congres. S─â transforme entuziasmul ╚Öi competen╚Ťele oamenilor ├«ntr-un instrument al schimb─ârii reale. Asta ├«nseamn─â s─â transform─âm USR dintr-o mi╚Öcare politic─â ├«ntr-un partid.┬á

Spre deosebire de o mișcare politică, așa cum a fost USR anul trecut, un partid are capacitatea să convertească energia oamenilor într-o mecanism sustenabil și permanent. 

O mi╚Öcare politic─â tr─âie╚Öte pentru un obiectiv precis. USR a tr─âit anul trecut ca s─â intre ├«n Parlament. Ca s─â ducem alt fel de oameni ├«n Parlament. Ca s─â spargem monopolul asupra puterii politice pe care ├«l de╚Ťineau acelea╚Öi partide ╚Öi aceia╚Öi oameni de 27 de ani.┬á

╚śi am reu╚Öit s─â facem asta. Noi. ├Ämpreun─â . Exact ace╚Öti NOI .

Imediat după alegeri a devenit însă evident că pentru a putea duce mai departe misiunea mișcării trebuie să creăm un mecanism cu fundamente solide. 

Am făcut primul pas la Cluj, când am definit statutul și organismele USR. 

Ast─âzi vreau s─â facem ├«nc─â un pas ╚Öi v─â cer , nu formal, nu politic, v─â cer ┬ás─â oprim r─âzboiul civil USR vs. USR. E timpul s─â punem punct. S─â ne recunoa╚Ötem gre╚Öelile ╚Öi sa re├«nv─â╚Ťam sa avem ├«ncredere unii ├«n ceilal╚Ťi. S─â ne uit─âm la ce ne apropie ╚Öi nu la ce ne desparte. Sa ne comportam ca adul╚Ťi ╚Öi nu ca pu╚Öti cu cornete. S─â devenim noi cei care impunem agenda ╚Öi nu victimele agendei altora. Sa decidem ce este intradevar cel mai important ÔÇô lupte interne bazate adesea pe neintelegeri, orgolii ranite sau greseli mai degraba tipice unor adolescenti sau sa castigam primaria Bucurestiului, sa transformam clasa asta politica toxica si sa reusim sa redevenim inspirationali pentru cei care au iesit cu sutele de mii in strada?

Obiectivele pe care vi le propun pentru urm─âtorii doi ani se refer─â tocmai la intarirea noastra ca si grup de oameni onesti, destepti, patrioti si consolidearea ┬áacestui mecanism a c─ârui construc╚Ťie am ├«nceput-o la Cluj. Sper c─â ├«mpreuna putem transforma USR-ul ├«ntr-o ma╚Öin─â eficient─â ╚Öi redutabil─â, pe care nu o mai zg├ól╚Ť├óie propriul motor ╚Öi care s─â fie capabil─â de dou─â lucru: unu, s─â se bat─â pentru problemele comunit─â╚Ťilor; doi, este o provocare pe care v-o propun s─â avem s─â dea Rom├óniei un prim-ministru la urm─âtoarele alegeri parlamentare.┬á

Ultimii 18 ani i-am petrecut ├«n domeniul managementului de proiect, duc├ónd de la semnarea contractului de finan╚Ťare p├ón─â la plata final─â peste 400 de proiecte ├«n calitate de consultant al Comisiei Europene ╚Öi ulterior ├«n calitate de antreprenor. Succesul fiec─ârui proiect a ╚Ťinut de dou─â ingrediente: o structur─â func╚Ťional─â de proiect ╚Öi resurse umane de calitate. ┬á

Am văzut mai sus că avem resurse umane de foarte bună calitate. Înseamă că trebuie să ne definim structura, programul.

Programul pe care vi-l propun, de transformare a USR din mișcare politică în partid, se bazează pe trei piloni principali.

├Än primul r├ónd, este foarte important lucru asta, respectul fa╚Ť─â de regulile ╚Öi deciziile partidului. La fel cum cred c─â o democra╚Ťie poate s─â func╚Ťioneze numai ├«ntr-un stat de drept, la fel cred c─â un partid poate s─â func╚Ťioneze numai ├«ntr-o structur─â ├«n care regulile sunt respectate. ├Än momentul ├«n care decidem s─â nu ne mai respect─âm regulile, nu avem cum s─â avem perspectiv─â de partid.

Ca s─â ne putem respecta ├«ntre noi, ca s─â le putem cere celorlal╚Ťi s─â ne respecte, atunci noi trebuie s─â ne respect─âm Statutul ╚Öi organismele. Dac─â vrem s─â fim ceva mai mult dec├ót un ONG cu parlamentari ╚Öi consilieri, atunci trebuie s─â respect─âm statutul ╚Öi deciziile organismelor USR. ┬á

Iar prima îndatorire a președintelui USR este să fie garantul respectării regulilor în interiorul partidului. 

╚śi vreau s─â-i mul╚Ťumesc ├«n mod special lui Levi pentru felul ├«n care a ├«ndeplinit acest rol ├«n perioada c├ót a fost pre╚Öedinte interimar. Levi a reu╚Öit mult mai mult dec├ót s─â gestioneze partidul ├«ntr-o perioad─â extrem de dificil─â. A reu╚Öit s─â stabileasc─â un model, un standard pe care to╚Ťi pre╚Öedin╚Ťii USR de-acum ├«nainte vor trebui s─â-l ├«ndeplineasc─â. Mul╚Ťumesc, Levi!

Dar, respectul fa╚Ť─â de reguli nu ├«nseamn─â c─â nu trebuie s─â vorbim ├«ntre noi. De fapt, cred c─â ceea ce a lipsit USR-ului ├«n ultimele luni a fost un dialog real ├«ntre grup─ârile din partid.

De prea multe ori ne-am aruncat s─â ne rezolv─âm diferen╚Ťele de opinie prin vot, ├«n loc s─â ├«ncerc─âm s─â purt─âm ├«nainte un dialog. ├Än loc s─â ├«ncerc─âm s─â mediem diferen╚Ťele dintre noi, am ├«ncercat s─â le tran╚Ö─âm la vot.

Sigur, votul este important. Dar el va lăsa întotdeauna în urmă un pierzător. E important să se schimbe. În măsura în care vor reuși să avem un dialog, votul va deveni unul formal.

Eu v─âd aici al doilea atribut fundamental al pre╚Öedintelui USR ÔÇô s─â fie exponentul dialogului, s─â aib─â capacitatea s─â medieze ├«ntre p─âr╚Ťi.┬á

├Än interiorul partidului vom avea ├«ntotdeauna grup─âri diferite. Acum suntem ├«mp─âr╚Ťi╚Ťi ├«n nicu╚Öori╚Öti, liberali, progresi╚Öti, conservatori, modera╚Ťi ╚Öi a╚Öa mai departe. Peste un an sau doi, sunt gata s─â fac pariu cu voi, unele grup─âri vor disp─ârea ╚Öi vor ap─ârea altele noi. Este normal. ╚śi este de dorit s─â se ├«nt├ómple a╚Öa. Aceast─â diversitate de opinii ╚Öi de curente este resurs─â noastr─â principal─â, a USR-ului, nu un dezavantaj. El a fost un dezavantaj ├«n aceast─â perioad─â pentru c─â nu am ╚Ötiut s─â gestion─âm diversitatea. ╚śi cred c─â a venit momentul s─â ├«nv─â╚Ť─âm s─â facem politic─â ├«mpreun─â, nu unii ├«mpotriva celorlal╚Ťi.┬á

Metoda prin care putem face asta este cea a dialogului și a medierii. 

Am propus în programul meu organizarea de întâlniri informale, transparente, între diferitele grupări din partid de fiecare dată când în dezbatere sunt teme care ne pot dezbina. 

Nu vorbesc despre ├«n╚Ťelegeri subterane, pe sub mas─â, toate lucrurile trebuie s─â se ├«nt├ómple transparent, la vedere ├«ntr-un proces de dialog normal care s─â func╚Ťionalizeze ╚Öi ╚Öedin╚Ťele de BN sau CP , ├«n care ar ajunge deciziile rezultate din respectivul dialog.

Pre╚Öedintele USR trebuie s─â fie acest mediator ├«ntre grup─ârile din partid. Trebuie s─â aib─â capacitatea s─â dep─â╚Öeasc─â diferen╚Ťele ╚Öi s─â ne uneasc─â pe to╚Ťi ├«n spatele aceluia╚Öi obiectiv.

Al treilea pilon este extinderea partidului. ╚śi c├ónd spun extindere, m─â refer la dou─â lucruri.┬á

Pe de-o parte este extinderea geografică. Până la următoarele alegeri locale, USR trebuie să deschidă filiale în toate orașele din România și în cât mai multe comune. USR trebuie să fie acolo unde sunt oamenii, unde ei se confruntă cu probleme și au nevoie de ajutor. 

Pe de alt─â parte, extinderea ├«nseamn─â deschiderea partidului c─âtre oameni noi. USR are aceast─â resurs─â incredibil─â care este capacitatea de a atrage oameni valoro╚Öi din societate. Nici PSD, nici PNL nu pot face acest lucru. Sunt partide uzate morale, partide compromise, partide care ├«nv├órt pe func╚Ťii aceia╚Öi oameni ╚Öi acelea╚Öi obiceiuri.┬á

USR poate s─â aduc─â al─âturi oameni competen╚Ťi, oameni care au reu╚Öit s─â fac─â ceva ├«n via╚Ťa lor, oameni din toate mediile sociale ╚Öi profesionale. Oameni care ├«╚Öi doresc s─â schimbe ceva ├«n vie╚Ťile lor ╚Öi ├«n comunit─â╚Ťile ├«n care tr─âiesc. ┬áAvem nevoie sa fim mult mai atenti in a atrage si a sustine femeile in societatea romaneasca, in a ne dezvolta o strategie pentru a atrage alaturi de noi pe cei care sufera din cauza dizabilitatilor, in a castiga sustinerea celor din rural si a pastra si intari sustinerea celor care lucreaza in coorporatii.

Iar deschiderea nu trebuie s─â fie doar c─âtre oameni noi. Deschiderea trebuie s─â fie ╚Öi c─âtre idei noi, c─âtre proiecte dezvoltate de organiza╚Ťii profesionale sau din sectorul non-profit, c─âtre asocia╚Ťii profesionale sau grupuri de ini╚Ťiativ─â comunitar─â. Ro100 este un astfel de exemplu, Pentru Ia╚Öi este un astfel de exemplu, promov├ónd acelea╚Öi valori modernizatoare ╚Öi pro europene. ┬á

În jurul nostru este o întreagă lume care se muncește și se zbate, la fel ca noi, pentru schimbarea României. Este lumea din care USR a luat naștere. Este lumea pe care trebuie să o aducem din nou alături de noi. 

Sintetizez: respect fa╚Ť─â de reguli, dialogul intern ╚Öi extinderea, acestea sunt direc╚Ťiile principale pe care vi le propun ca s─â transform─âm USR ├«ntr-un partid adev─ârat.┬á

╚śi mai un element. Pentru ca USR s─â devin─â acel mecanism solid ╚Öi eficient, partidul trebuie s─â se profesionalizeze.┬á

Nu trebuie s─â ne propunem s─â devenim ÔÇťpoliticieniÔÇŁ de meserie. Trebuie s─â devenim profesioni╚Öti care fac politic─â. E o distinc╚Ťie important─â

Trebuie s─â ├«i d─âm partidului acele departamente ╚Öi structuri profesionale care s─â creasc─â capacitatea USR de a furniza solu╚Ťii la problemele concrete ╚Öi la provoc─ârile cu care se confrunt─â Rom├ónia.┬á

╚śi trebuie s─â facem asta nu numai ├«n Parlament sau la nivelul Consiliului General al Municipiului Bucure╚Öti. Trebuie s─â facem asta ├«n fiecare filial─â teritorial─â, trebuie s─â facem asta acolo unde partidul intr─â ├«n contact cu oamenii. Dac─â devenim mai buni ╚Öi mai performan╚Ťi, ├«ncrederea oamenilor ├«n noi va cre╚Öte.

Trebuie s─â ├«mp─ârt─â╚Öim din experien╚Ťa Bucure╚Ötiul ├«n lupta cu administra╚Ťia public─â, din experien╚Ťa de activism civic a Clujului, din experien╚Ťa de implicare comunitar─â a Ia╚Öiului sau a Bra╚Öovului.┬á

Trebuie s─â ├«ncet─âm s─â mai func╚Ťion─âm izolat.

Trebuie s─â lu─âm experien╚Ťa pe care am avut-o la alegerile par╚Ťiale, c├ónd colegi din alte filiale au descins ├«n ora╚Öele ╚Öi comunele unde am avut alegeri pentru a-i sus╚Ťine pe colegii de acolo. ╚śi trebuie s─â integr─âm toat─â aceast─â experien╚Ť─â latent─â ├«ntr-o platform─â resurs─â disponibil─â tuturor filialelor.

Cele mai bune proiecte pe care le-am implementat le-am făcut în parteneriat cu oameni pe care am avut ocazia sa-i instruiesc în cursuri de formare unde schimbul de bune practici a dus de cele mai multe ori la noi proiecte de succes.

Dac─â te ui╚Ťi din afar─â la USR, la oamenii care compun aceast─â uniune, la experien╚Ťele ╚Öi competen╚Ťele pe care chiar le avem, ├«╚Ťi este imposibil s─â ├«n╚Ťelegi cum toate aceste resurse incredibile se pierd ├«ntr-o lupt─â absurd─â ╚Öi inexplicabil─â.┬á

Noi suntem ca o echip─â de fotbal format─â din super vedete, care sunt incapabile s─â joace ├«mpreun─â. Fiecare dintre voi cei din sal─â, fiecare dintre cei de acas─â sunte╚Ťi oameni grozavi, fiecare dintre noi, luat individual, este un super-juc─âtor. De-aia mai ╚Öi reu╚Öim c├óte un dribling spectaculos ├«n parlament sau c├óte o execu╚Ťie de senza╚Ťie ├«n consiliu sau ├«ntr-o filial─â. Dar ca echip─â juc─âm prost ╚Öi ne mai d─âm ╚Öi autogoluri.┬á

Eu vreau ca USR s─â devin─â o echip─â construita pentru a castiga meciul si nu faza cea mai spectaculoas─â, o echip─â cu vedete, dar recunoscut─â ├«n primul r├ónd datorit─â jocului colectiv extrem de bine organizat, ├«n care talentul individual este a╚Öezat ├«ntr-un mecanism care func╚Ťioneaz─â.┬á

Eu vreau s─â transform─âm USR ├«ntr-un mecanism politic redutabil ╚Öi func╚Ťional. Vreau s─â-l transform─âm ├«ntr-un partid adev─ârat. Vreau ca USR s─â redevin─â inspirational. Sa fie ceea ce fiecare dintre noi a visat ca o sa fie. ┬áPartidul care schimba Romania. Partidul care reformeaza felul in care se face politica. Partidul de care nu numai noi dar si marea majoritate a romanilor vor fi mandri!

 Acesta este drumul pe care eu, Dan Barna va invit astăzi să mergem impreună. 

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *