Congres extraordinar USR: Discursul candidatului Vlad Alexandrescu

Discurs de prezentare a candidaturii la pre╚Öedin╚Ťia Uniunii Salva╚Ťi Rom├ónia
Congresul extraordinar al Uniunii Salva╚Ťi Rom├ónia
Poiana Brașov, 28 octombrie 2017

V─â mul╚Ťumesc, dragii mei, v─â mul╚Ťumesc pentru c─â a╚Ťi venit, v─â mul╚Ťumesc pentru c─â suntem ├«mpreun─â, pentru c─â vom duce USR mai departe ├«n aceast─â poveste minunat─â care ne-a adus ├«mpreun─â ├«n Parlament, ├«n consiliile locale, ├«n CGMB, ├«n campaniile alegerilor par╚Ťiale. V─â mul╚Ťumesc c─â suntem ├«mpreun─â ╚Öi c─â mergem mai departe vii, puternici ╚Öi uni╚Ťi.

M─â g├óndeam, ├«n timp ce Dan Barna ├«╚Öi sus╚Ťinea excelentul lui discurs ÔÇô ├«n care am admirat capacitatea lui de sintez─â, de integrare de idei ╚Öi pentru care ├«l felicit ÔÇô la ce a ├«nsemnat frica ├«n societatea rom├óneasc─â ╚Öi ce ├«nseamn─â acum fric─â. M─â g├óndeam la c├ót de timora╚Ťi sunt ├«n continuare oamenii ├«n Rom├ónia, c├ót de conformi╚Öti au r─âmas ei ├«n multe, multe privin╚Ťe. C├ót de convenabil li se pare unora s─â r─âm├ón─â ├«n aceast─â atmosfer─â cenu╚Öie, gri, ├«n care statul de drept e cotropit, e ├«ngenuncheat, ├«n care institu╚Ťiile statului sunt captive unor clientele politice, unor firme de cas─â, unor re╚Ťele de fagocitare a deciziei ╚Öi a banului public. ├Än toat─â aceast─â lun─â c├ót a durat campania electoral─â intern─â am fost ├«n filiale, am fost ├«n jude╚Ťe, am fost ├«n ora╚Öe unde avem candida╚Ťi ╚Öi am v─âzut c├ót de greu e s─â ie╚Öi ├«n strad─â ╚Öi s─â protestezi, c├ót de nela├«ndem├ón─â e s─â spui c─â te opui, cum te duci mai bine s─â-╚Ťi faci cump─âr─âturile de week-end, s─â-╚Ťi plimbi copiii prin parc ╚Öi s─â-i asiguri copilului t─âu medita╚Ťii ╚Öi preg─âtire pentru un liceu care e din ce ├«n ce mai prost preg─âtit, cu o preg─âtire din ce ├«n ce mai slab─â.

╚śi mi-am amintit de acel moment din 1989, din decembrie, c├ónd am ie╚Öit ├«n Pia╚Ť─â Rom├ón─â cu familia mea ╚Öi am strig─ât ÔÇ×jos comunismulÔÇŁ ╚Öi mi-am amintit ce fric─â mi-a fost atunci ╚Öi ce fric─â ne era tuturor celor care demonstrau fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â cu Mili╚Ťia, cu Armata, cu Securitatea. ╚śi mi-am dat seama atunci c─â ├«n momentele c├ónd ne este fric─â, facem istorie. Mi-am adus de noiembrie 1996, c├ónd Emil Constantinescu c├ó╚Ötiga func╚Ťia de Pre╚Öedinte al Rom├óniei din partea Conven╚Ťiei Democrate, cum am ie╚Öit ├«n Pia╚Ťa Universit─â╚Ťii ╚Öi am ├«nceput s─â clam─âm victoria opozi╚Ťiei, victoria democra╚Ťiei ├«n Rom├ónia. Aveam sentimentul c─â am c├ó╚Ötigat pentru totdeauna ├«n lupta politic─â cu for╚Ťele retrograde, cu men╚Ťinerea unui control al administra╚Ťiei publice de c─âtre vechea nomenclatur─â, transformat─â peste noapte ├«ntr-o clientel─â bine pl─âtit─â. ╚śi am v─âzut cum ├«ncet, ├«ncet, Conven╚Ťia Democrat─â s-a l─âsat cuprins─â de molima adecv─ârii la mediul politic. O soart─â care face toate partidele politice s─â preia forma vasului, s─â se contamineze de un conformism ambiant, s─â devin─â ca ceilal╚Ťi, s─â devin─â un epsilon ├«n via╚Ťa rom├óneasc─â, ne-necesar, superfluu ╚Öi de prisos, ╚Öi apoi s─â plece acas─â,

V─â cer tuturor s─â nu plec─âm acas─â, s─â r─âm├ónem ├«n USR ╚Öi s─â facem din USR ceea ce speran╚Ťa oamenilor din Rom├ónia ne-a cerut consecvent, decisiv, de fiecare dat─â, cu acela╚Öi glas de 27 ani, s─â facem opozi╚Ťie ├«n Rom├ónia ╚Öi s─â aducem ├«n Rom├ónia principiile ╚Öi valorile statului de drept, ale respectului reciproc.

V─â cer s─â nu devenim ca ceilal╚Ťi, s─â avem ├«n╚Ťelepciunea ca m─âcar acum, ├«n ceasul al doisprezecelea, s─â fim ├«n╚Ťelep╚Ťi, s─â fim uni╚Ťi, s─â folosim toate instrumentele cu care putem duce mai departe votul celor 700.000 de cet─â╚Ťeni┬á care ne-au trimis ├«n Parlament. S─â ne facem datoria, s─â fim acolo ╚Öi s─â le purt─âm vocea, s─â folosim aceast─â diversitate pe care o avem ├«ntre noi, oameni care suntem preg─âti╚Ťi, ╚Öcoli╚Ťi, inteligen╚Ťi, creativi, puternici. Suntem adev─ârate caractere ╚Öi putem s─â articul─âm limpede acest mesaj,
Putem s─â spunem tuturor partidelor politice din Rom├ónia c─â au e╚Öuat, ├«n cotropirea administra╚Ťiei centrale ╚Öi locale, ├«ntr-o ├«ncreng─âtur─â de interese sordide ╚Öi meschine ├«n care cet─â╚Ťeanul din Rom├ónia nu se mai simte ├«n nici un fel reprezentat. S─â le spunem oamenilor c─â suntem acolo┬á s─â ├«i ap─âr─âm ╚Öi s─â le purt─âm vocea, s─â folosim aceast─â diversitate pentru a articula o activitate coerent─â ╚Öi puternic─â.

S─â dep─â╚Öim conflictele dintre noi, izvor├óte din temperament, din caracter ╚Öi din convingeri proprii pe care va trebui s─â le l─âs─âm la intrare atunci c├ónd intr─âm ├«n institu╚Ťiile publice ├«n care ├«i reprezent─âm pe oameni. S─â ne dot─âm cu aceast─â identitate doctrinar─â la care a╚Ťi contribuit mul╚Ťi dintre voi, care se nume╚Öte ÔÇ×USR ViuÔÇŁ ╚Öi care ne d─â ├«n sf├ór╚Öit o carte de vizit─â politic─â ├«n raport cu celelalte partide politice din UE, ├«n raport cu preten╚Ťiile ╚Öi orgoliile liderilor no╚Ötri.

Haide╚Ťi s─â facem ca USR s─â nu fie o poveste despre oameni, despre unii oameni. S─â fie o poveste despre valori ╚Öi principii, pentru c─â numai in felul acesta USR nu va mai fi despre grup─âri, despre cercuri, despre tendin╚Ťe care ap─âr─â pe unul sau pe altul, ci va fi o platform─â comun─â doctrinar─â pe care s─â o putem ap─âra ╚Öi pe care s─â o putem defini. Sa stabilim ce face fiecare dintre noi, care este mandatul fiec─âruia dintre voi, cum poate aduce fiecare dezvoltarea politicilor publice ale USR. S─â lucram pe termene, pe obiective ╚Öi livrabile. S─â d─âm tuturor sentimentul de for╚Ť─â, ca atunci c├ónd am intrat ├«n Parlament cu 9%.

Vreau s─â-i aduc un omagiu lui Nicu╚Öor Dan, care a f─âcut posibil─â aceast─â construc╚Ťie politic─â. Este omul care a luptat 10 ani ├«n Bucure╚Öti pentru ca patrimoniul istoric al ora╚Öului s─â nu fie calcat ├«n picioare, pentru ca administra╚Ťia public─â s─â fie mai transparent─â, mai accesibil─â cet─â╚Ťeanului. Vreau s─â-i mul╚Ťumesc pentru c─â a f─âcut pentru Bucure╚Öti mai mult dec├ót a f─âcut Prim─âria Capitalei. ├Äi mul╚Ťumesc pentru c─â a dat ├«n judecat─â Ministerul Culturii, c─â a dat ├«n judecat─â mini╚Ötri ai Culturii care, de dragul unor avantaje sau al unor interese obscure, au permis s─â fie c─âlcate ├«n picioare monumente istorice clasate.

C├ónd mi-a propus s─â candidez pentru USR, am acceptat pentru c─â mi-am dat seama c─â exista o convergen╚Ť─â ├«ntre tot ceea ce f─âcusem ca ministru al Culturii, ├«ntre tot angajamentul meu ├«n favoarea unui serviciu public, ├«n serviciul arti╚Ötilor independen╚Ťi, ╚Öi acest partid t├ón─âr, izvor├ót din strad─â, un partid al adev─ârului, un partid al convingerilor. Am acceptat aceast─â invita╚Ťie pentru c─â era singura care m─â f─âcea s─â duc mai departe experien╚Ťa administrativ─â. politic─â, civic─â, de negociator ├«n procese dificile, ├«n mandate complicate, c├ónd am reprezentat Romania ├«ntr-una din cele trei capitale ale Uniunii Europene, la Luxemburg, unde se desf─â╚Öurau, c├óte trei luni pe an, Consilii europene importante ÔÇô Consilii de afaceri generale, de justi╚Ťie ╚Öi afaceri interne, de mediu, unde c├óte 27 de mini╚Ötri veneau cu agende complicate ╚Öi cu mandate sofisticate care trebuiau puse de acord. Mi-am dat seama c─â experien╚Ťa de negociator pe care am dob├óndit-o atunci c├ónd am introdus Ro╚Öia Montan─â ├«n lista indicativ─â UNESCO ╚Öi c├ónd am creat premisele ca acest sit natural ╚Öi cultural s─â devin─â o vedet─â a Rom├óniei pentru patrimoniul mondial va putea beneficia acestui partid.

Mi-am dat seama c─â, atunci c├ónd intru ├«n USR vor veni al─âturi de mine reprezentan╚Ťi ai artei independente, cu o form─â de protest nou─â, artistic─â, care d─â expresie con╚Ötiin╚Ťei civice, celor mai avansate forme de con╚Ötiin╚Ť─â civic─â ╚Öi de protest politic, care se exprim─â ├«n strad─â, prin gestul artistic, prin felul ├«n care gestul artistic traduce protestul politic. Nu mai t├órziu dec├ót ieri, un artist a protestat ├«n pia╚Ťa public─â ╚Öi a f─âcut un gest de iertare cu ocazia unei vizite oficiale in Rom├ónia, pentru toate victimele Holocaustului ╚Öi pentru toate victimele Securit─â╚Ťii comuniste, f─âc├ónd o jertf─â de bani ╚Öi de s├ónge, o jertf─â care pentru evrei constituie iertarea suprem─â. Care a fost reac╚Ťia autorit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti? Alexandru Solomon a fost ridicat de jandarmerie, a fost dus la poli╚Ťie ╚Öi a fost b─âgat ├«n spitalul de psihiatrie. Acest gest de iertare ╚Öi de protest a primit acela╚Öi tratament ca ├«n epoca Ceau╚Öescu ÔÇô psihiatrizarea.

Haide╚Ťi s─â recunoa╚Ötem c─â, ├«n multe privin╚Ťe, frica ne ├«nconjoar─â ├«n continuare, conformismul, comoditatea. Solu╚Ťiile personale sunt cele care ne ghideaz─â via╚Ťa de toate zilele. C├ó╚Ťi dintre noi avem curajul s─â protest─âm ├«n strad─â, c├ó╚Ťi dintre noi vom refuza s─â ne acomod─âm cu mediul ambiant, c├ó╚Ťi dintre noi vom deveni p─ârta╚Öi la diversele propuneri de compromis care se ivesc si care ni se ofer─â? Vreau ca USR s─â mearg─â mai departe f─âr─â compromis, cu o identitate proprie, care nu e nici de st├ónga, nici de dreapta. Pentru c─â st├ónga a fost o etichet─â cu care oamenii simpli din aceast─â ╚Ťar─â au fost abuza╚Ťi, au fost violenta╚Ťi, au fost min╚Ťi╚Ťi ╚Öi au fost redu╚Öi ├«ntr-o form─â de sclavie. Iar dreapta este o etichet─â cu care alte partide i-au min╚Ťit pe antreprenori, pe comercian╚Ťi, pe IT-i╚Öti, le-au promis o via╚Ť─â mai bun─â, i-au antrenat pe calea compromisului, au ├«ncercat s─â-i introduc─â ├«ntr-o clientel─â politic─â. Haide╚Ťi s─â fim acel partid care d─â o expresie politic─â tuturor acestor oameni abuza╚Ťi, umili╚Ťi, min╚Ťi╚Ťi, haide╚Ťi s─â fim acel partid care d─â expresie doctrinar─â, care asigur─â reprezentare parlamentar─â tuturor oamenilor din aceast─â ╚Ťar─â.

Nu exist─â dou─â Rom├ónii, nu exist─â o Rom├ónie s─ârac─â ╚Öi o Rom├ónie bogat─â. Exist─â o singur─â Rom├ónie care a fost ├«ngenuncheat─â, care a fost violat─â, care a fost abuzat─â, care este umilit─â, care este aruncat─â la periferia Uniunii Europene, c─âreia i se promit compensa╚Ťii imaginare, halucinante, halucinogene, c─âreia i se vorbe╚Öte despre trecutul ei mioritic, mistic, dacic, care e b─âgat─â ├«ntr-un buzunar al politicii interna╚Ťionale, care este scoas─â din jocurile importante de decizie din Uniunea European─â, care este antrenat─â pe o pant─â a resentimentului, pe o pant─â a unui joc perdant. O Rom├ónie care ar trebui s─â r─âm├ón─â ├«n continuare ├«nchistat─â ├«n fric─â: ├«n frica de modernizare, ├«n frica de a juca in liga I a Uniunii Europene, ├«n nucleul dur de decizie; o fric─â social─â, o fric─â economic─â, o fric─â identitar─â. Nu ne este fric─â, nu avem de ce s─â ne fie fric─â. Mai jos nu putem ajunge, am ajuns la fundul sacului. Mai departe de Siberia, cum spunea un film al lui Mihalkov-Koncealovski, nu vom putea ajunge. Suntem deja ├«n Siberia, e frig, ninge. Suntem ├«ntr-o perioada de ├«nghe╚Ť al energiilor vii ale acestei ╚Ť─âri. Copiii ne pleac─â, nepo╚Ťii ne vor pleca. Rom├ónia se afl─â ├«n ruin─â. Singurul nostru g├ónd e s─â ne preg─âtim copiii cu medita╚Ťii private, s─â-i d─âm la ╚Öcoli private ╚Öi s─â-i d─âm la universit─â╚Ťi din str─âin─âtate. Haide╚Ťi s─â nu accept─âm acest tratament.

Am venit s─â reform─âm sistemul public din Rom├ónia. Credem ├«ntr-o administra╚Ťie public─â transparent─â ╚Öi eficient─â. Credem c─â USR este axa politicilor de modernizare, credem c─â USR este axa care va aduna la un loc toate acele grup─âri, mi╚Öc─âri, asocia╚Ťii, organiza╚Ťii care au resurse puternice de oameni ╚Öi de idei ╚Öi care vor s─â vin─â laolalt─â al─âturi de noi, ├«n acest ceas al doisprezecelea, s─â ne adun─âm ╚Öi s─â cre╚Ötem ├«mpreun─â l─âs├ónd orgoliile la o parte. Credem c─â Platforma Rom├ónia 100 poate aduce o contribu╚Ťie decisiv─â la aceast─â modernizare. Credem c─â partide locale, modernizatoare, ne pot ajuta ╚Öi pot veni cu noi. Credem c─â organiza╚Ťii civice ne pot sprijini ├«n continuare, ne pot da idei ╚Öi ne pot face s─â cre╚Ötem bine ├«mpreun─â, organic, a╚Öa cum trebuie. Credem c─â trebuie s─â l─âs─âm la o parte tot ceea ce ne divide, tot ceea ce ne-a fr─âm├óntat p├ón─â acum. Credem c─â trebuie s─â uit─âm de contesta╚Ťii, de atacuri, de recursuri, de pl├óngeri, de peti╚Ťii interne. Credem c─â putem cre╚Öte ├«n continuare. Credem c─â putem fi uni╚Ťi ╚Öi puternici mai departe. Credem c─â, ├«ncep├ónd de ast─âzi, USR intr─â ├«ntr-o nou─â poveste, ├«n povestea unui partid puternic, mare, un partid con╚Ötient de miza pe care o are ├«n fa╚Ťa lui, de r─âspunderea pe care o are ├«n urma lui. Credem c─â vom fi ├«n stare s─â onor─âm aceast─â r─âspundere, s─â cre╚Ötem aceast─â miz─â. Credem ca vom fi din ce ├«n ce mai mul╚Ťi. C─â vom dezvolta organiza╚Ťiile teritoriale.

Putem elabora un ghid al filialelor locale pentru c─â ╚Ötim cum se face extinderea unei organiza╚Ťii, ╚Ötim cum se ├«ncepe de la zero. ╚śtim s─â mergem ├«n consiliile locale, s─â urm─ârim dezbaterile publice. ╚śtim s─â urm─ârim cum se aloc─â contractele de achizi╚Ťie public─â. ╚śtim s─â umbl─âm ├«n SEAP ╚Öi s─â verific─âm cum se fac aceste atribuiri. ╚śtim s─â-i interes─âm pe cet─â╚Ťeni ├«n proiecte mici, ├«n proiecte de interes cet─â╚Ťenesc ╚Öi local, de interes civic. ╚śtim s─â-i obi╚Önuim cu ceea ce am f─âcut p├ón─â acum. ╚śtim s─â pornim de la proiecte mai mici, de interes local, astfel ├«nc├ót ├«ncet, ├«ncet s─â s─âdim ├«ntr-o popula╚Ťie umilit─â, abuzat─â, ├«nfrico╚Öat─â, conformist─â, mesajul politic.

╚śtim s─â vorbim despre anticorup╚Ťie, despre buna administrare a banul public, ╚Ötim dup─â aceea s─â le explic─âm ce ├«nseamn─â echilibrul puterilor ├«n stat, ce ├«nseamn─â respectarea independen╚Ťei justi╚Ťiei, ce ├«nseamn─â ap─ârarea democra╚Ťiei. ╚śtim s─â-i familiarizam, ├«ncet, ├«ncet, cu mesajele cu adev─ârat politice, cu care se vor obi╚Önui ╚Öi gra╚Ťie c─ârora vor putea ridica ├«n sf├ór╚Öit capul. Vor putea s─â simt─â c─â sunt demni ╚Öi liberi ╚Öi c─â aceast─â libertate este exprimat─â de USR. Aceast─â libertate care a fost c─âlcat─â ├«n picioare, pentru care au murit oameni, pentru care al╚Ťii au fost umili╚Ťi, au fost abuza╚Ťi numai noi ╚Ötim s─â o ap─âr─âm ├«n continuare, dar trebuie s─â-i ├«nv─â╚Ť─âm ╚Öi pe al╚Ťii ce ├«nseamn─â s─â dep─â╚Öeasc─â frica, s─â intre ├«n zona moral─â a responsabilit─â╚Ťii┬á fa╚Ť─â de ei ├«n╚Öi╚Öi, fa╚Ť─â de familiile ╚Öi copiii lor, fa╚Ť─â de comunit─â╚Ťile lor.

S─â aducem un nou sentiment al comunit─â╚Ťii, al atitudinii cet─â╚Ťene╚Öti, s─â explic─âm oamenilor c─â nu tr─âiesc singuri, c─â blocul este o adunare de oameni, de familii, de interese legitime, de nevoie de spa╚Ťiu public ╚Öi urban, de coabitare civilizat─â, moral─â, igienic─â, sanitar─â, frumoas─â. C─â nu face fiecare legea ├«n ╚Ťara lui, a╚Öa cum dore╚Öte o oligarhie politic─â, clientelar─â, corupt─â. C─â exist─â mecanisme constitu╚Ťionale, institu╚Ťionale, politice, judiciare care stabilesc dreptatea ├«n aceast─â ╚Ťar─â. C─â oamenii pot s─â cear─â dreptate, pot s─â cear─â reprezentare, pot s─â cear─â demnitate.

C─â noi ├«n USR avem toate mecanismele statutare s─â ne rezolv─âm ├«ndoielile, incertitudinile, rivalit─â╚Ťile, concuren╚Ťele. C─â aceste institu╚Ťii din interiorul USR sunt suficiente, c─â ele func╚Ťioneaz─â, c─â sunt f─âcute din oameni faini, din oameni care ╚Ötiu ce vorbesc, c─â aceste institu╚Ťii lucreaz─â ╚Öi ziua ╚Öi noaptea, ╚Öi la 8 diminea╚Ťa ╚Öi la 12 seara, c─â le putem acorda ├«ncredere, c─â ele ne reprezint─â. C─â dincolo de fiecare dintre noi, ca membru USR, exist─â ni╚Öte organisme statutare al c─âror echilibru ╚Öi func╚Ťionare este reglementat─â de statutul USR. C─â acest statut, care cu siguran╚Ť─â poate fi ameliorat, este deja func╚Ťional. C─â suntem partidul cel mai democratic din Rom├ónia, un partid ├«n care fiecare membru are o p─ârere, fiecare membru ╚Öi-o exprim─â, ├«n care niciun membru nu se las─â c─âlcat ├«n picioare de vreo conducere sau de vreun lider informal. Un partid al drept─â╚Ťii, un partid al democra╚Ťiei, un partid viu, un instrument politic de aur pe care viitorul pre╚Öedinte ├«l va avea la dispozi╚Ťie.

Un partid de dat ca model oric─âreia din ╚Ť─ârile din fostul bloc comunist. Un partid a╚Öa cum mi l-am dorit. Un partid care merge mai departe, un partid care nu se teme de libertate, de libertatea de opinie, de exprimarea ei, de comunicare, de p─ârere, de contestare. Dar un partid care ├«╚Öi recunoa╚Öte organismele, ├«╚Öi recunoa╚Öte Biroul Na╚Ťional, ├«╚Öi recunoa╚Öte Comitetul Politic, ├«╚Öi recunoa╚Öte Comisiile de Arbitraj, ├«╚Öi recunoa╚Öte pre╚Öedintele. Un partid care este m├óndru de felul ├«n care func╚Ťioneaz─â, un partid care va cre╚Öte, care se va extinde, organic, un partid care nu va putea fi oprit, un partid care ├«i va reprezenta pe to╚Ťi cei care nu au reprezentare. Un partid care ├«i va face pe to╚Ťi rom├ónii umili╚Ťi s─â ridice capul ╚Öi s─â spun─â sunt rom├ón ╚Öi sunt reprezentat, sunt rom├ón ╚Öi m─â duc la vot, pentru c─â am cu cine.
Un partid pe care ni-l dorim cu to╚Ťii. Un USR viu, puternic ╚Öi unit.
Mul╚Ťumesc.

Foto: Octav Dr─âgan

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *