Consiliul Europei: Suedia asigură protecția minorităților, dar cadrul legislativ și instuțional nu este pe deplin eficient (raport)

Suedia continuă să asigure protecția drepturilor persoanelor aparținând celor cinci minorități naționale, prin intermediul legislației referitoare la educație și la non-discriminare, însă cadrul legislativ și instituțional nu este pe deplin eficient în a asigura drepturile acestor persoane, mai ales la nivel local, relevă un raport al Consiliului Europei cu privire la implementarea Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale în Suedia, potrivit unui comunicat de presă al instituției paneuropene cu sediul la Strasbourg.

0fa14069-4118-432c-a7c1-5e44eec0b3ad

Conform documentului, numeroase persoane aparținând minorităților naționale (evrei, romi, sami, finlandezi suedezi și tornedalieni) nu au acces în limba maternă la învățământ și la asistență pentru vârstnici. În consecință, Comitetul consultativ pentru implementarea Convenției-cadru încurajează autoritățile suedeze să evalueze abilitățile în limbile minorităților ale personalului local și le oferă pregătire celor cu competențe limitate. În plus, ar trebui luate măsuri pentru ca predarea limbilor minorităților să devină o profesie mai atractivă.

În ce-i privește pe romi, o strategie de incluziune pe termen lung (2012-2032) a început să producă rezultate pozitive, dar sunt necesare în continuare eforturi pentru implementarea efectivă a măsurilor recomandate de Comisia împotriva Antițiganismului, precum înființarea unui centru național pentru problemele romilor, în strânsă cooperare cu membri ai acestei comunități, recomandă raportul.

În același document, Comitetul constată că, în contextul fluxurilor de migrație, societatea suedeză, în mod tradițional tolerantă și multiculturală, cunoaște o înmulțire a cazurilor de intoleranță etnică, rasism și discursuri de ură, precum și un discurs politic mai polarizat.

Această atmosferă pare să aibă un impact și asupra persoanelor aparținând minorităților naționale, în special comunităților evreiască, roma și sami, și trebuie să fie combătută în mod activ, subliniază Comitetul consultativ.

Raportul se bazează pe informațiile puse la dispoziție de autorități și de surse neguvernamentale, inclusiv în timpul vizitelor întreprinse de comitet în Suedia între 3 și 7 aprilie 2017, precizează comunicatul Consiliului Europei.

AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Sorin Popescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/23/consiliul-europei-suedia-asigura-protectia-minoritatilor-dar-cadrul-legislativ-si-instutional-nu-este-pe-deplin-eficient-raport–17-27-41

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *