Corespondența lui Marcel Proust va deveni disponibilă spre consultare pe internet

Digitalizarea și publicarea pe internet în regim de gratuitate a aproape 6.000 de scrisori expediate sau primite de scriitorul Marcel Proust, ce alcătuiesc majoritatea corespondenței sale, reprezintă un proiect editorial care este sprijinit, între alții, de universitatea americană Illinois și universitatea franceză Grenoble Alpes, a anunțat marți AFP.

4216f166-bb52-45c1-a282-2dfc53c5c24a

Povestea care îl leagă pe autorul celebrului roman “În căutarea timpului pierdut” (“A la recherche du temps perdu”) de instituția de învățământ superior din nordul Statelor Unite își are originea în munca depusă de unul dintre profesorii acelei universități, americanul Philip Kolb.

Grație lui, întreaga corespondență cunoscută și accesibilă a lui Marcel Proust, repartizată în 21 de volume, însumând aproximativ 5.300 de scrisori, a fost deja publicată. Alte câteva sute de scrisori au fost identificate de atunci.

Schimburile epistolare ale scriitorului francez au fost mult mai numeroase, însă cele mai multe scrisori au fost distruse sau pierdute. Profesorul Kolb, decedat în 1992, estima această corespondență la 20.000 de documente.

Universitatea Illinois a achiziționat deja peste 1.200 de scrisori și continuă să cumpere și altele atunci când bugetul îi permite, au declarat profesorul Francois Proulx și bibliotecara Caroline Szylowicz, care se ocupă de această colecție.

Scrisori ale lui Marcel Proust, considerat în trecut drept cel mai important scriitor francez din secolul al XX-lea, sunt cu regularitate adjudecate la licitații cu zeci de mii de euro.

Pentru “a aduce la viață” această corespondență, Universitatea Illinois intenționează să înceapă digitalizarea acesteia în săptămânile următoare, în colaborare cu Universitatea Grenoble Alpes, Institutul de Texte și Manuscrise Moderne (din cadrul Centrului Naținal de Cercetări Științifice — CNRS) și Biblioteca Națională a Franței.

Proiectul va viza mai întâi 200 de scrisori asociate Primului Război Mondial, obiectivul fiind publicarea lor online în jurul datei de 11 noiembrie 2018 care marchează centenarul armistițiului.

“Acest fapt ne va permite să avem o primă vitrină, cu un ansamblu care va deveni apoi coerent”, a explicat profesorul Proulx.

“Nu eram convinși că scrisorile din tinerețe erau neapărat cele mai interesante pentru a începe”, a explicat Caroline Szylowicz, referindu-se la prima fază a acestui proiect, susținută de Ambasada Franței.

Cu o sănătate fragilă, Marcel Proust nu a fost militar combatant, spre deosebire de fratele lui mai mic, Robert, cu care a corespondat în timp ce acesta se afla pe front.

Scrisorile publicate online vor fi însoțite și de o transcriere a lor. “Acest lucru va permite descifrarea scrisului lui Marcel Proust, întrucât acest lucru nu este întotdeauna ușor de făcut”, a adăugat profesorul Proulx.

Site-ul dedicat corespondenței lui Proust va propune cititorilor și o serie de link-uri spre articolele de presă la care fac trimitere unele dintre scrisorile cunoscutului romancier francez.

Obiectivul acestei inițiative culturale, al cărui termen final nu a fost precizat, este de a digitaliza întreaga corespondență disponibilă a scriitorului parizian.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bădescu, editor: Dana Purgaru, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/24/corespondenta-lui-marcel-proust-va-deveni-disponibila-spre-consultare-pe-internet-20-54-26

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *