Creșterea nivelului mărilor ar putea să elimine internetul – și mai devreme decât credeau oamenii de știință

De la inundațiile severe de coastă până la uraganele neobișnuit de distrugătoare, creșterea nivelului de mării cauzată de schimbările climatice este învinovățită pentru unele probleme mari de mediu. Acum vine o nouă îngrijorare: mările în creștere ar putea inunda cablurile subterane care transportă internetul, provocând eventuale întreruperi, relatează Euronews.

Apa de mare este probabil să scufunde mai mult de 4.000 de mile de cablu de internet în Statele Unite şi poate îngropa mai mult de o mie de centre de date care găzduiesc servere, router-ure şi alte echipamente hardware, au declarat cercetatorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison şi Universitatea din Oregon la o conferință de internet de la Montreal.

Cercetătorii au identificat oraşe precum New York, Miami şi Seattle ca fiind zonele metropolitane cu cel mai mare risc pentru infrastructurile de internet inundate. Trei furmizori de internet din SUA au fost identificați ca fiind deosebit de vulnerabili: CenturyLink din Monroe, Louisiana; Inteliquent din Chicago; și AT&T, care are sediul în Dallas.

“Credem că aceste rezultate evidențiază o amenințare reală și actuală la adresa managementului și operațiunilor sistemelor de comunicații și că trebuie luate măsuri în curând pentru a elabora planuri de remediere a acestei amenințări”, au spus oamenii de știință în concluziile lor.

Inundația ar putea veni în decurs de 15 ani. “A fost puţin neaşteptat”, a declarat co-autorul studiului, Paul Barford, profesor de stiinţe informatice la Universitatea din Wisconsin. “Ne-am aşteptat ca aceasta sa fie împărţită pe o perioadă mai lunga de timp, dar nu este cazul.”

Pentru cercetările lor, oamenii de știință au comparat hărțile infrastructurii de internet de-a lungul zonelor de coastă din SUA., cu proiecții de creștere a nivelului mării realizate de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică. Proiecțiile, care indică un scenariu în cel mai defavorabil caz, arată o creștere a nivelului mării cu un picior (0,3 metri) în următorii 15 ani.

Studiul a inclus un set de recomandări pentru reducerea amenințării, incluzând evaluarea impactului construirii de pajiști, reorientarea traficului de internet în cazul apariției amenințărilor și hidroizolarea cablurilor și a infrastructurii conexe. Spre deosebire de cablurile submarine, cablurile de internet subterane sunt rezistente la apă, dar nu sunt proiectate să reziste la submersie, potrivit cercetătorilor.

Barford a afirmat că va fi de datoria furnizorilor de servicii și a municipalităților să dezvolte și să pună în aplicare planuri de atenuare.

Un purtător de cuvânt al AT&T (unul dintre cei mai mare furnizori din SUA) a declarat pentru MACH, într-un e-mail, că firma planifică “riscuri meteorologice pe termen scurt şi pe termen lung”, în timp ce un purtător de cuvânt al CenturyLink a spus că “ar lua toate riscurile potenţiale, cum ar fi efectele schimbării climatice, în planificarea noastră în curs. Inteliquent nu a răspuns cererii MACH pentru a comenta situaţia.

Barford a spus că el și colaboratorii săi au planificat să analizeze și alte riscuri legate de infrastructura de internet asociată cu schimbările climatice “pentru a păstra capacitatea noastră de comunicare pe internet, pe care cu toții o cunoaștem și o iubim”.

Comentarii

comentarii

Citeste in continuare mai multe noutati de la: Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *