Creșterea temperaturii oceanelor ar afecta diversitatea speciilor marine la nivel mondial (studiu)

Schimbările climatice și încălzirea oceanelor ar cauza modificări la nivelul ecosistemelor recifale la nivel mondial reducând diversitatea populației de intervertebrate precum crabii, homarii sau aricii de mare, indică un studiu recent realizat în Australia, citat de Xinhua.

0b9da8fb-df0f-446d-8402-bdfc15a635a3

Pe măsură ce temperatura oceanelor crește, peștii, care își îmbunătățesc capacitățile de prădător în ape mai calzi, își vor extinde aria de hrănire îndepărtându-se de Ecuator către latitudini mai reci unde populația de intervertebrate este mai numeroasă, se arată în comunicatul emis joi de Institutul pentru Studii Marine și Antarctice (IMAS) din Australia.

”Odată cu extinderea ariei față de Ecuator pe fondul încălzirii apelor, peștii avantajați ca prădători vor afecta abundența și diversitatea intervertebratelor mari, mobile”, susține în document conducătorul studiului, profesor Graham Edgar.

Ca urmare, ”este posibil să se producă schimbări de amploare în ecosistem, ce vor afecta activitățile umane, precum pescuitul”, se precizează în comunicat.

”Tropicalizarea” vieții marine este un fenomen care se petrece deja în sud-estul Australiei și în Tasmania. ”În Noua Zeelandă nu au fost detectate deocamdată efecte similare”, a precizat specialistul.

AGERPRES/(AS — autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/mediu/2017/10/20/cresterea-temperaturii-oceanelor-ar-afecta-diversitatea-speciilor-marine-la-nivel-mondial-studiu–02-00-07

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *