CSM au expediat în adresa Curții Constituționale două sesizări

CSM au expediat în adresa Curții Constituționale două sesizări

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au expediat în adresa Curții Constituționale (CC) două sesizări. Magistrații CSM solicită Înaltei Curți declararea neconstituționalității unor prevederi din Legea nr. 270 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, revenirea la Legea nr. 328 privind salarizarea judecătorilor și procurorilor, precum și declararea neconstituționalității unor prevederi legale referitor la temeiurile de eliberare din funcție a judecătorilor.

În prima sesizare depusă la Înalta Curte, membrii CSM argumentează că în unele prevederi din Legea nr. 270 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, precum și unele prevederi din Legea nr. 271 pentru modificarea unor acte legislative „nu s-a ținut cont de restricțiile și exigențele impuse judecătorului prin statutul ce-l deține acesta”.

„Consiliul Superior al Magistraturii constată că, prevederile din Legea nr. 270 din 23.11.2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în vederea abrogării Legii nr. 328 privind salarizarea judecătorilor și procurorilor din 23.12.2013; în prevederile art. III și V a Legii nr. 271 din 23.11.2018 pentru modificarea unor acte legislative și în prevederile art. VI a Legii nr.257 din 16 decembrie 2020 cu privire la modificarea unor acte legislative nu s-a ținut cont de restricțiile și exigențele impuse judecătorului prin statutul ce-l deține acesta.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii observă existența incertitudinii și o lipsă de coerență în realizarea scopurilor propuse de către legiuitor la adoptarea acestor legi în raport cu sistemul judecătoresc. Pe de o parte, acesta a indicat scopul majorării substanțiale a remunerării angajaților din sistemul judiciar, iar pe de altă parte, a exclus sporurile salariale, instituind criterii de salarizare ce conduc la diminuarea salariilor judecătorilor și a unor angajați din sistem”, se arată în document.

Totodată, membrii CSM susțin că „Legea specială din 2013 privind salarizarea judecătorilor şi procurorilor a apărut ca o necesitate, avînd în vedere faptul că pentru magistraţi, singura sursă de existenţă în timpul activităţii este salariul, fără posibilitatea de a activa în alte domenii”, Astfel, magistrații consideră necesară revenirea la această lege.

„Sistemul de salarizare al judecătorilor, stabilit prin această lege a fost unul clar și echitabil, ţinîndu-se cont de principiul separării puterilor în stat, de rolul judecătorilor în realizarea actului justiţiei, de incompatibilităţile şi restricţiile prevăzute de lege pentru aceştia, în scopul asigurării unei independențe materiale a judecătorilor și procurorilor, exigenţele impuse prin documentele internaţionale cu privire la funcţionarea eficientă a sistemului judecătoresc şi statutul magistraţilor. Legea cuprindea standarde şi proceduri unitare de stabilire a salariilor prin norme transparente şi uşor aplicabile”, se arată în sesizare.

În context, CSM solicită:

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/societate/csm-au-expediat-in-adresa-curtii-constitutionale-doua-sesizari

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *