CSM cere peste jumătate de milion de lei pentru a plăti indemnizații foștilor judecătorilor

CSM cere peste jumătate de milion de lei pentru a plăti indemnizații foștilor judecătorilor

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat Ministerului Finanțelor mijloace financiare suplimentare în sumă de peste jumătate de milion de lei. Banii urmează să fie redirecționați către curțile de apel Chișinău și Cahul, pentru plata indemnizațiilor unice de concediere. Decizia a fost luată la solicitarea președinților interimari ai instanțelor.

Mai exact, indemnizațiile urmează să fie plătite lui Vladislav Clima, fost președinte și judecător la Curtea de Apel Chișinău și fostului judecător de la Curtea de Apel Cahul, Tudor Berdilă. Aceștia vor primi câte 238 mii lei și, respectiv, 215 mii lei. Totodată, peste 120 mii lei urmează să fie achitați în fondul social. Demisiile acestora a fost acceptate de președintele țării în luna martie, iar după demisie, foștii judecător au solicitat achitarea indemnizației unice de concediere pentru anii complet lucrați în funcția de judecător, relatează Noi.md cu referire la bizlaw.md.

În conformitate cu prevederile art. 26 alin. (3) al Legii cu privire la statutul judecătorului, magistratului demisionat sau pensionat i se plăteşte o indemnizație unică de concediere egală cu 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător.

Solicitarea de acordare a mijloacelor financiare suplimentare a fost făcută deoarece în bugetul celor două instanțe nu au fost prevăzute resurse pentru acordarea indemnizației.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/societate/csm-cere-peste-jumatate-de-milion-de-lei-pentru-a-plati-indemnizatii-fostilor-judecatorilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.