Cu „amărăciune”, Gabriela Firea renunță la Târgul de Crăciun din Piața Victoriei: „Protestatari agresivi au intrat într-un spațiu rezervat”

Romania Moare

Primăria Capitalei a început să amenajeze Târgul de Crăciun din Piața Victoriei, provocând protestul spontan al cetățenilor.

UPDATE 16. Primăria renunță la Târgul din Piața Victoriei, anunță Gabriela Firea printr-un comunicat. Primarul Capitalei spune că „trage un semnal de alarmă”, pentru că este începutul „anarahiei”: „Legile statului și Constituția sunt încălcate fără ca instituțiile să reacționeze”.

Comunicatul primarului Gabriela Firea (sursa: Digi24)

„Am constatat cu amaraciune faptul ca un eveniment aprobat conform legii de catre Primaria Capitalei este in imposibilitatea de a se desfasura, din cauza unor protestatari agresivi verbal si fizic, care au patruns ilegal in perimetrul delimitat si rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde.

Constat ca, de astazi, putem marca inceputul unei perioade in care Constitutia Romaniei si legile tarii sunt calcate in picioare fara ca institutiile centrale ale statului sa reactioneze. Asta inseamna inceputul anarhiei. Daca azi a fost impiedicata Primaria Capitalei sa organizeze legal un eveniment intr-un spatiu public, ce apartine tuturor bucurestenilor, maine se pot intampla evenimente similare la Administratia Prezidentiala, la Parlament, la alte institutii publice care ii reprezinta pe toti cetatenii, indiferent de apartenenta politica, criterii de gen, convingeri politice, categorie sociala, sau rasa.

Este foarte grav ce s-a intamplat astazi si, ca atare, trag un semnal public de alarma.

Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde si targul de Craciun intr-o alta locatie dar acest lucru nu rezolva problema de fond. Legea a fost incalcata, un barbat a fost batut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresati fizic si verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au incalcat legea, vor raspunde pentru asta, atat civil cat si penal.

Spatiul public este al tuturor, nu poate fi “rezervat” unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotriva, bine organizat. Exista o legislatie clara cu privire la adunarile publice si respectarea acestei legislatii este obligatorie atat pentru cetateni cat si pentru instituţiile care au atributii in mentinerea sau restabilirea ordinii publice.

Cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescenta unor astfel de violente. Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaureaza in Capitala Romaniei si consecintele nerespectarii legii in tara noastra.

Ii asigur pe bucuresteni ca au in mine un reprezentant care va respecta ceas de ceas Constitutia si legile tarii, le va apara tuturor drepturile si interesele legitime, si va lupa pentru ca Bucurestiul sa fie intr-adevar o capitala europeana, din toate puncte de vedere”.

UPDATE 15.00. Un camion care aparține probabil firmei ce urma să monteze scena pentru festivalul de colinde organizat de Primărie în Piața Victoriei a venit și încarcă echipamentele, în timp ce protestatarii strigă „Victorie!”

Foto: Gogdan Buda/ Inquam Photos

UPDATE14.30. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat că un protestatar a lovit un alt cetăţean, o persoană mai în vârstă, iar când jandarmii au vrut să-l conducă pe acesta la secţia de poliţie, ceilalţi manifestanţi au intervenit, fapt ce a dus la îmbrânceli între forţele de ordine şi protestatari. Comunitatea „Corupţia ucide” a postat, sâmbătă, un mesaj prin care îi îndeamnă pe oameni la „proteste ferme, dar non-violente”. Protestatarii din Piaţa Victoriei demontează schelele, scena şi gardurile instalate de angajaţii Primăriei Capitalei pentru târgul de sărbători. Numărul manifestanţilor din faţa Guvernului a crescut. Jandarmeria anunţă că trei persoane care au provocat tulburări ale ordinii publice în Piaţa Victoriei şi au agresat un bărbat în vârstă au fost amendate cu 7.000 de lei.

UPDATE 14.00. Protestatarii au început să demonteze scena amplasată de Primărie în Piața Victoriei.

Ce s-a întâmplat în această dimineață

O dispută a izbucnit sâmbătă între câţiva protestatari aflaţi în Piaţa Victoriei şi angajaţii Primăriei Capitalei veniţi pentru a pregăti instalarea târgului organizat de municipalitate.

O imagine postată pe Facebook de Edmond Niculușcă (fost consilier al ministrului tehnocrat al Culturii Vlad Alexandrescu) arată că Primăria a îngrădit Piața și a a dus toalete ecologice:

  • Comentariul lui Edmond Niculușcă: „Piața Victoriei a fost închisă cu garduri. În fața Guvernului României au fost aduse zeci de WC-uri. | Asistăm la parazitarea totală a spațiului public bucureștean, tot ce putea fi mai de prost gust, mai ostentativ, mai lipsit de coerență a fost scos la lumină. Primărița Capitalei crede că se află pe tarlaua ei. Zecile de ii de pe Magheru sunt șocante. Apoi gardurile care închid piețele orașului (oricum jalnice) arată lipsa de înțelegere a ideii de piață / spațiu public. | Totul este un atac la oraș, la locuitori și la bun simț”. 

Lucrătorii au fost întâmpinaţi de câteva persoane cu steaguri tricolore şi cu portavoci, care scandau “Nu cedam Piaţa Victoriei!”, “Firea, nu uita, piaţa asta nu-i a ta!” şi “Vrem spitale, nu târguri penale!”. La un moment jandarmii și protestatarii s-au îmbrâncit.

Primăria Capitalei a anunţat, marţi, că Târgul de Sărbători – Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă va fi deschis în perioada 5 – 17 decembrie, în Piaţa Victoriei. PMB a anunţat că în cadrul acestui eveniment vor cânta artişti precum: Maria Dragomiroiu, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Adrian Naidin, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Andra Gogan, precum şi Gaşca Zurli şi Orchestra Naţională Valahia. Ovidiu Lipan a anunțat însă că NU va participa: „Piața Victoriei este piața celor care doresc să se manifeste, nu un loc al muzicii, culturii sau diversiunii”

În schimb, Maria Dragomiroiu și Ducu Bertzi și-au anunțat prezența. Motivele lor aici.

Foto: Facebook Daniela Zaharia

Ultima noapte de protest în Piața Victoriei

De 1 Decembrie, în Piața Victoriei are loc un protest față de cei care „care intenţionează să scoată România în decorul lumii democratice prin legi abuzive”. În timp ce luminițele de Crăciun s-au aprins, oamenii și-au strigat nemulțumirea și au cântat imnul României.

UPDATE: 1500 de protestatari cer renunțarea la schimbarea legilor justiției și la modificarea Codului Fiscal.

UPDATE: Peste 1.000 de protestatari sunt acum în fața Guvernului.

UPDATE: Sute de oameni protestează, în ciuda ploii, în Piața Victoriei din Capitală. Manifestanții strigă „Firea, nu uita, asta nu e piața ta”, și „Justiție, nu corupție”.

Știrea inițială:

De 1 Decembrie, în Piața Victoriei este anunțat un protest față de cei care „care intenţionează să scoată România în decorul lumii democratice prin legi abuzive”, scrie News.ro. Protestul, organizat sub numele „România moare”, va începe la ora 18:00.

„România Moare. Moare în fiecare zi: prin distrugerea justiţiei; prin măsurile fiscale care distrug motoarele dezvoltării economiei; prin cei numiţi pe criterii politice în funcţii, prin cei lipsiţi de competenţă şi moralitate; prin atacurile asupra celor care vor să schimbe ceva: jurnalişti, ong-uri sau de simpli cetăţeni; prin asediul valorilor europene; prin asediul asupra instituţiilor create cu eforturi uriaşe şi sacrificii ale populaţiei; ne mor bătrânii şi copiii lipsiţi de măsuri eficiente în sănătate; ne mor tinerii lipsiţi de educaţie; ne mor românii de dor, obligaţi să muncească în alte ţări. Refuzăm să fim complicii acestei trădări, acestei crime, prin tăcerea noastră. Pe 1 Decembrie ne strângem în Piaţa Victoriei precum şi în pieţele din toate oraşele ţării pentru a spune: VREM O ROMÂNIE A DREPTĂŢII ŞI PROSPERITĂŢII!”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook a comunității Corupția ucide.

Totodată, aceștia au lansat și site-ul romaniamoare.ro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *