Cu ce țări negociază Ucraina garanțiile de securitate?

Cu ce țări negociază Ucraina garanțiile de securitate?

Kievul negociază garanțiile de securitate pentru Ucraina cu o gamă largă de țări, dar detaliile nu au fost încă făcute publice. Șeful biroului președintelui Ucrainei, Andrei Ermak, a explicat cu ce state este în curs de desfășurare procesul de negocieri și consultări.

Oficialul a vorbit despre acest lucru într-un interviu cu RBC-Ucraina.

„Mulți dintre partenerii strategici au declarat deja că sînt pregătiți și vor să fie garanți. Este vorba despre SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Turcia, Polonia, Italia și multe altele. Prin urmare, lista finală va fi destul de mare… Fiecare țară merită o atenție separată, o discuție aparte, de aceea astfel de consultări nu se întrerup. Ele au loc în fiecare zi”, a spus el.

Ermak a mai spus că partea ucraineană ar dori să vadă printre garanți China, India și, posibil, alte țări.

„Dar acest lucru depinde de poziția acestor țări. Pînă în prezent, noi nu am auzit public din partea Chinei declarații privind disponibilitatea lor pentru o astfel de discuție. Contacte cu siguranță există… În ceea ce privește garanțiile, este posibil ca atunci cînd va apărea deja proiectul unui document, atunci China s-ar putea alătura. China este un jucător serios pe arena internațională, avem cea mai mare cifră de afaceri comercială cu ea și cred că acest lucru ar fi important atît pentru China, cît și pentru Ucraina. Dar aceasta va fi poziția unui stat suveran”, spune șeful biroului președintelui Ucrainei.

Ermak a atras atenția asupra faptului că negocierile și consultările privind garanțiile de securitate cu Federația Rusă „au loc în paralel”.

„Acestea sînt consultări cu partenerii noștri, pe care îi vedem în viitor drept garanți. Nu pot avea același statut țările garante și țara agresoare. Acest lucru este contrar bunului simț”, subliniază el.

Anterior, Andrei Ermak a spus că proiectul Acordului privind garanțiile de securitate ale Ucrainei va fi disponibil publicului și va fi supus discuțiilor.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/in-lume/cu-ce-tari-negociaza-ucraina-garantiile-de-securitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *