Cum aducem Diaspora acasă?

S-a scris mult despre Diaspora în ultimele zile și se va scrie, probabil, din ce în ce mai mult în perioada imediat următoare. S-a scris despre greutatea de a te rupe de România, de a trăi într-o țară străină, departe de familie și de casă. Despre mâhnirea pe care fiecare român plecat o simte văzând lipsa de interes a autorităților. Şi despre determinarea aproape nebunească de a călători mii de kilometri pentru a protesta timp de o zi față de niște guvernanți care și-ar dori să nu exiști. S-a scris cu multă dragoste și cu furie pe măsură.

După ce probabil a experimentat toate trăirile despre care am vorbit, Bogdan Deleanu scria: problema de acum înainte este cum tratăm realitatea asta. Ce facem, cum legiferăm, cum gândim? Simpla mâhnire nu este suficientă. Deşi curajoase, manifestaţiile din faţa ambasadelor sau a consulatelor României din întreaga lume au lăsat autorităţile reci. Sperăm într-un protest major pe 10-11 august, care să trezească la realitate guvernanţii și să le aducă aminte că într-o zi se va ajunge din nou la urne, iar votul unui român din Milano, München sau Madrid este egal cu votul unui român din Iași ori Craiova. Sau… nu?

Din păcate, nu: votul unui român din Diaspora nu este egal cu cel al unui concetăţean cu domiciliul în ţară. Lipsa de interes a politicienilor actuali pentru Diaspora este dată tocmai de impactul prea mic pe care românii din străinătate îl au atunci când se ajunge la urne. Imaginați-vă că pentru o clipă puteți auzi gândurile oricăruia dintre liderii actualei coaliții de guvernare: Ce obțin dacă fac ceva pentru Diaspora? Câte mandate de parlamentar câştigă partidul meu? Cel mult 6 mandate, dacă am câștiga toate voturile. Tot atâtea câte obțin din Ialomița sau Mehedinți, unele dintre cele mai mici județe din țară.  Pentru 6 mandate de parlamentar câștigate în Mehedinți trebuie să mulțumesc 250.000 de oameni. Pentru 6 mandate în Diaspora trebuie să mulțumesc aproape 4 milioane, de 16 ori mai mult. De ce aș face asta? Câți primari câștigă partidul meu dacă mulțumesc românii din Diaspora? Niciunul. Câți președinți de consilii județene? Niciunul. De ce aș încerca să fac ceva pentru Diaspora? Or fi 4 milioane, dar mie nu îmi aduc nimic…

Legislația electorală actuală transformă românii din Diaspora și voința lor într-un factor aproape nesemnificativ la alegerile parlamentare şi locale. Există, prin urmare, un singur mod în care cetățenii din afara țării pot deveni o prioritate pentru politicienii de la București: votul lor să devină la fel de important ca cel al oricărui român din țară. Abia atunci, înainte de a lua o decizie, orice primar, deputat, senator sau ministru se va gândi: dar ce vor spune cei plecați afară? Îmi pierd mandatul la următoarele alegeri pentru că îi nemulțumesc? Sau, dimpotrivă, îmi voi păstra mandatul pentru că am făcut ceva bun pentru ei?

Cum schimbăm legislația electorală astfel încât să dăm un cuvânt mai greu Diasporei? Mișcarea România Împreună (RO+) nu este încă un partid parlamentar, astfel încât să poată iniția propuneri legislative. Chiar și așa, nu avem de gând să așteptăm alegerile pentru a ne pune în aplicare viziunea. În calitate de simpli cetățeni, am lansat o inițiativă cetățenească de modificare a legislației electorale, alături de o coaliție extinsă.

Ce propunem pentru Diaspora?

În primul rând, propunem creșterea numărului de parlamentari care vor reprezenta românii cu domiciliul în Diaspora. La acest moment, doar 2 senatori și 4 deputați sunt aleși în Diaspora, cel mai mic număr de parlamentari aleși în orice circumscripţie din România. În schimb, inițiativa legislativă cetățenească duce la dublarea numărului de parlamentari care vor reprezenta Diaspora, un număr apropiat de această dată de județe precum Cluj sau Galați, unele dintre cele mai mari din țară.

Totuși, doar aproximativ 600.000 de români au la momentul acesta domiciliul stabilit oficial în Diaspora, putând participa la desemnarea acestor parlamentari. Ceilalţi, potrivit legislaţiei actuale, pot vota doar la secția de vot la care sunt arondaţi după domiciliu. Prin urmare, aproape 3 milioane și jumătate de români care trăiesc în Diaspora, dar al căror buletin menţionează încă un domiciliu în România, ar trebui să se întoarcă în țară pentru a vota la fiecare alegere parlamentară. Practic, situația actuală, în care un sfert din populația cu drept de vot a României trebuie să parcurgă mii de kilometri pentru a putea vota, este echivalentă cu starea de fapt de acum un veac și jumătate, când doar cei cu o situație materială bună aveau drept de vot. Plătești biletul de avion sau drumul cu maşina până în ţară, votezi. Dacă nu, opinia ta nu contează.

Acesta este motivul pentru care propunem, în al doilea rând, să fie implementată posibilitatea ca românii din Diaspora să poată vota şi în cazul alegerilor parlamentare acolo unde sunt, fără a fi nevoie să mai bată drumul până în ţară. Dacă ești din Vaslui, vei primi un buletin de vot care include și candidații din Vaslui. Dacă esti din Gorj, vei putea pune ștampila pe cei care vor să reprezinte Gorjul în Parlament. Ulterior, voturile exprimate de românii care trăiesc în afara granițelor, dar au păstrat în buletin domiciliul din țară vor fi numărate în județele de domiciliu, influențând în mod direct rezultatele din aceste județe.

În 2009 s-a născut mitul răsturnării alegerilor prezidențiale de către alegătorii români din Diaspora, iar în 2014 mitul a fost confirmat. Asta, pentru că alegătorii din Diaspora, indiferent dacă au sau nu domiciliul în Diaspora, au putut vota în străinătate. Acest lucru poate fi realizat și la alegerile parlamentare. Unele dintre cele mai roșii județe își vor schimba brusc culoarea atunci când românii din afara țării vor putea influența rezultatul alegerilor în acele județe.

Nu este suficient ca Diaspora să decidă preşedintele. Atunci când va decide şi majoritatea parlamentară şi, implicit, componenţa Guvernului, va putea cu adevărat să influenţeze viitorul României.

Ce avem de făcut?

Inițiativa legislativă cetățenească și-a început deja traseul prevăzut de lege. Începând cu luna septembrie trebuie să ne convingem cu toții prietenii, rudele și colegii să semneze această inițiativă. Pe cei care au timp îi aşteptăm alături de noi în stradă pentru a strânge semnături. Fiind vorba de modificarea unor legi, iar nu a Constituției, avem nevoie de doar 100.000 de semnături. Nu este deloc greu, dar este nevoie de un efort comun pentru a explica tuturor că putem schimba clasa politică doar atunci când vom schimba sistemul actual de desemnare a aleşilor.

Odată adoptată inițiativa legislativă cetățenească, Diaspora poate deveni al 42-lea, dar cel mai important, județ al României. Abia în momentul în care vor simţi că pot influenţa cu adevărat viitorul ţării lor, românii din Diaspora, oriunde ar fi, se vor simţi acasă.   

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *