Cum să deosebești gripa de COVID-19. Recomandările medicilor

Cum să deosebești gripa de COVID-19. Recomandările medicilor

Creşte numărul bolnavilor de gripă sezonieră. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, de la începutul lunii octombrie anul trecut şi pînă în prezent, 174 de oameni s-au îmbolnăvit, dintre care 33 doar în prima săptămînă a lunii ianuarie, scrie publika.md

„De asemenea, în săptămîna întîi, în perioada 3-9 ianuarie, au fost înregistrate 33 de cazuri de gripă sezonieră. În acest sezon, la noi iarăşi au apărut cazurile de gripă, din păcate populaţia nu respectă aşa de strict măsurile de prevenire ca şi anul trecut”, a menţionat Alina Druc, medic epidemiolog.

Medicii susțin că gripa sezonieră şi infecţia cu noul coronavirus au simptome similare.

„Simptomele gripei sînt febră, durere în gît, nas înfundat, dar observăm că sînt aceleaşi simptome ca şi pentru COVID-19, respectiv, este necesar de a face o investigaţie de laborator”, a spus medicul epidemiolog.

Vaccinul antigripal se administrează cu prioritate lucrătorilor medicali, poliţiştilor de frontieră sau pacienţilor cu boli cronice.

„sînt cea care în fiecare sezon mă vaccinez şi înţeleg că dacă sînt vaccinată atunci voi fi protejată. Nu am fost infectată de gripă de foarte mulţi ani, nici nu-mi aduc aminte cînd am făcut gripă”, a precizat Mariana Apostol, laborator virusologic al ANSP.

Moldovenii afirmă că se adresează la medic atunci cînd au simptome specifice bolii:

„Mă duc la medic, medicul îmi dă îndreptare ce îmi trebuie şi gata, atît, sau cu ceai, cu ierburi, dar mai bine cu medicul să facem legătura. Mă păzesc, păstrez distanţa şi gata”.

” – Telefonez medicul, îl anunţ şi deja merg să fac test, iar dacă se depistează COVID atunci urmez tratament.
– Dar cum preveniţi?
– Port mască şi dezinfectez mîinile”.

„- Aţi avut gripă sau COVID?
– Am avut COVID-19.
– Aţi făcut un test sau aţi mers la medicul de familie cînd aţi avut simptome?
– Da, am fost la medicul de familie”.

De la începutul acestui an, au fost confirmate 12 cazuri de gripă sezonieră în raionul Edineţ, zece în municipiul Chişinău, iar în Găgăuzia, Bălți și raioanele Ungheni, Căușeni și Fălești 11 în total.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/societate/cum-sa-deosebesti-gripa-de-covid-19-recomandarile-medicilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.