Cuperus (FIR): Mai puțin de 50% din reziduurile din construcții și demolări sunt reciclate în Europa

Mai puțin de 50% din reziduurile provenite de pe urma construcțiilor și demolărilor sunt reciclate în Europa, a afirmat marți, secretarul general al Federației Internaționale de Reciclare (FIR), Geert Cupers, în cadrul unei conferințe de profil.

86e4bc0b-ca2e-4563-b3ff-3d8036cc2dff

“În Europa, în fiecare an se produc sute de mii de tone de deșeuri în urma construcțiilor și demolărilor. Se vorbește aici că doar 50% din aceste reziduuri sunt reciclate, dar sunt mult mai puține, aceasta este doar estimarea Comisiei Europene, dar noi știm că nu este adevărat, nu se ajunge la 50%, ci mai puțin. Ce este mai important este să îmbunătățim această situație. Am fost în majoritatea țărilor din Europa, vorbind despre reciclare și problema dorinței autorităților de a începe procesul de reciclare, aceea este problema în sine, nu încrederea în calitate”, a afirmat secretarul general FIR.

El a arătat, pe de altă parte, că practicile de construcții și demolări trebuie regândite, iar Comisia are în vedere realizarea unui audit înaintea demolării.

“Nu vorbim doar despre reciclare, dar și despre eficiența energetică, despre practicile de construcții și demolări, care trebuie regândite, iar Comisia se preocupă de un audit înaintea demolării, de aproximativ doi ani. Acest audit trebuie făcut pre-demolare și abia după aceea se poate vorbi de reciclare. Planul de acțiuni privind economia circulară a devenit din ce în ce mai important, iar construcția și demolarea, unul din elementele prioritare. Vorbim despre diferite politici pe care Comisia le dezvoltă, diferite politici, cele mai importante, vorbim despre pachetul de economie circulară, vorbim despre sustenabilitatea clădirilor, despre durabilitate, reciclabilitatea componentelor, vorbim despre întregul pachet de măsuri pregătit de Comisie, dar și promovarea celor mai bune practici în domeniul reciclării deșeurilor în urma construcțiilor și demolărilor. Trebuie să ajutăm statele membre să dezvolte acest proces de reciclare”, a mai spus Cuperus.

De asemenea, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR), Claudiu Georgescu, a precizat că în România cercetarea privind reciclarea deșeurilor din construcții este “ignorată”.

“Începând din aprilie 2017 avem un plan național pentru gestionarea deșeurilor. Produsele pentru construcții au o caracteristică, mai ales cele care sunt produse în masă, cimentul, cărămizile, produse în milioane de exemplare. Ele trebuie să aibă constanța performanțelor lor pe întreg principiul de fabricație. În momentul în care vin și aduc deșeuri de la două clădiri diferite, unde s-au folosit două tipuri de betoane, deodată dezechilibrează produsul și trebuie să fiu foarte atent la recalibrarea lui în termen. De asemenea există probleme privind partea chimică a acestor deșeuri în construcții și să vă dau un exemplu: Un producător de corpuri sanitare, pentru a face aceste WC-uri, le toarnă într-o matriță de ipsos. În momentul în care le-a turnat în acea matriță de ipsos și face o glazurare primară, după arderea lor, acel ipsos e clar că se aruncă și poate ar fi putut să fie reciclat. Producătorii de ciment nu au agreat această idee, deoarece ipsosul era contaminat cu substanțele de la glazură și atunci erau nevoiți să facă niște analize suplimentare și raportat la cantitățile care le oferea producătorul respectiv, nu meritau, deci este cazul să fim foarte concreți pe ce facem și să o luăm pas cu pas”, a mai spus Claudiu Georgescu, președintele APCMR.

AGERPRES/(AȘ — autor: Cătălin Trandafir, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/mediu/2017/10/17/cuperus-fir-mai-putin-de-50-din-reziduurile-din-constructii-si-demolari-sunt-reciclate-in-europa-15-25-52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *