Dacian Cioloș: Această criză ne-a arătat cât de important este faptul că suntem membri ai Uniunii Europene

Dacian Cioloș: Această criză ne-a arătat cât de important este faptul că suntem membri ai Uniunii Europene

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, lider al grupului Renew Europe în Parlamentul European, a prezentat, vineri, în cadrul dezbaterii intitulate „Agricultura în timpul pandemiei. Soluții pentru redresarea producătorilor agricoli“, organizată de Alianța USR PLUS Vâlcea, LIVE pe Facebook, măsurile imediate pe care UE le-a adoptat în sprijinul agricultorilor de la izbucnirea pandemiei de COVID-19.

„Cred că această criză ne-a arătat cât de important este faptul că suntem membri ai UE, pentru că uităm lucrul ăsta. Așa cum am obținut destul de greu acest statut de membru al UE, văd că unii politicieni duc în derizoriu ăsta, vorbesc inclusiv de ieșirea României din UE. Hai să facem un efort de imaginație: ce ar fi fost dacă nu am fi fost în UE din punctul de vedere al agriculturii vorbim acum, dacă nu am fi avut subvențiile europene și toate programele de finanțare europeană și dacă nu am fi avut conectarea la piața comună europeană?

Producătorii mi-au spus următorul lucru: «domnule Cioloș, măcar asigurați-vă că drepturile pe care le avem ca agricultori în cadrul Politicii Agricole Comune nu sunt afectate de aceeastă criză». Asta arată tocmai pentru faptul că avem o Politică Agricolă Comună la nivel european, cu legislație europeană și cu buget european, în astfel de situații de criză am putut și putem să intervenim rapid să sprijinim producătorii în domeniul ăsta. Ceea ce, din păcate, nu s-a întâmplat în sectorul sanitar pentru că pe domeniul acesta, competența e la nivelul statelor membre, UE nu are delegată competență din partea statelor membre să se ocupe la nivel european de domeniul sănătății și de asta a acționat și mai greoi pentru că nu are prin lege atribuții.

Am cerut, așa cum ne-au cerut și nouă fermierii, Comisiei Europene să dea posibilitatea legal să prelungim perioada de depunere a cererilor pentru subvenții ca să aibă timp fermierii să se adapteze, să își pregătească documentele. Apoi ne-au cerut fermierii să își primească subvenția și mai repede decât în mod normal, deci să avem o plată în avans a subvenției. Tocmai că în perioada în care eram comisar european și când am reformat Politica Agricolă Comună am introdus în legislația europeană posibilitatea de a decide foarte rapid plata în avans a subvenției cu până la 70% din valoarea subvenției în situații de criză, în momentul de față, cel care a urmat după mine comisar european a putut să decidă acest lucru pentru că avem în legislația europeană posibilitatea de a acorda plăți în avans cât mai repede. Deci fermierii vor avea și plățile în avans și am asigurarea din partea Comisiei că permite statelor membre să înceapă plata subvenției chiar începând cu luna august, imediat ce se termină controlul administrativ al documentelor depuse, deci nu mai așteptăm și pentru controlul pe teren, așa cum era de obicei.

Apoi, UE permite statelor membre să acorde anumite ajutoare de stat unor sectoare care sunt afectate pentru că, în mod normal, ajutoarele de stat pot fi acordate doar cu aprobarea Comisiei Europene și, de obicei, această aprobare durează de la câteva luni până la un an pentru că trebuie depusă toată documentația de către minister, Comisia Europeană o evaluează și apoi dă răspunsul. Acum, Ministerul Agriculturii, Guvernul României ar fi putut obține aprobare pentru ajutoare de stat chiar în doar o săptămână – două pentru că avem o procedură mai rapidă pentru acest lucru. Așadar ajutoare de stat pentru sectoarele afectate și, mai mult, chiar Guvernul poate în continuare să folosească inclusiv fonduri din banii europeni necheltuiți ca să acorde astfel de sprijin specific pentru anumite sectoare.

Apoi au mai fost luate niște măsuri rapide de intervenție pe piață pentru că, în unele sectoare, producătorii nu și-au putut vinde toată producția, au trebuit și trebuie în continuare să o stocheze și atunci, prin instrumente din Politica Agricolă Comună, se poate acoperi costul unor astfel de stocări private pentru produse care nu au putut fi comercializate pe piață, dar aici trebuie să recunosc că de astfel de măsuri beneficiază mai ales statele membre care au agricultura organizată: în grupuri de producători, cooperative, organizații de producători pentru că nu ai cum la nivel individual să faci lucrul ăsta. Aici România beneficiază, din păcate spun, mai puțin de astfel de măsuri pentru că noi avem agricultura destul de puțin organizată”, a declarat Dacian Cioloș.

 

PLUS nu este partid parlamentar,
deci nu beneficiază de subvenții

Citiţi mai multe ştiri de la PLUS
Sursa: Ştiri.PLUS