Dacian Cioloș, către românii care au ieșit azi în stradă: Ce-ar fi ca acest miting să fie un mesaj adresat societății românești?

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, le transmite românilor care protestează astăzi în Piața Victoriei din Capitală că ar fi salutară ideea ca acest miting al diasporei să se transforme într-un mesaj puternic adresat nu doar guvernanților, ci și întregii societăți.

„Dacă acest miting e un mesaj adresat de diaspora guvernanților, ce-ar fi ca tot acest miting să se transforme într-un mesaj pe care diaspora îl adresează societății românești? Cei care ne conduc azi nu sunt „cauza“ a ceea ce nu merge bine în țară, ci mai degrabă „efectul“ a ceea ce noi, poate, nu am făcut bine. Să nu ne mai limităm la a ne bate cu umbra ignoranței și, poate, a indiferenței noastre (pentru că asta sunt cei care au pus mâna pe conducerea guvernului acum: o umbră, o reflexie), ci să atacăm cauza. Dacă reînvățăm să ne vorbim unii altora, așa cum am făcut-o în iarna lui 2014, fără a mai aștepta momentele-cheie pentru a o face, fără să ne fi ajuns cuțitul la os, poate că mai avem o șansă să ne facem bine cu propriile noastre «leacuri»“, scrie Dacian Cioloș pe Facebook.

În continuarea mesajului său adresat protestatarilor, fostul prim-ministru vine cu o propunere concretă: „Am și o idee care poate funcționa, am văzut-o pusă în practică de mai multe grupuri de români organizați din diaspora. De exemplu, câțiva profesori și cercetători români generoși de la Oxford care aduc elevi din licee din România, peste vară, în Marea Britanie și le predau cursuri ca pentru orice student admis la colegiile din campus. Le deschid mintea, îi ajută să aplice apoi, dacă doresc, la cele mai mari universități ale lumii, le dau o șansă la o educație de elită. Având în minte acest exemplu, vă propun ca fiecare comunitate din diaspora care se va constitui sau se va consolida după această adunare să ia în grijă o comunitate rămasă acasă – o comunitate dintr-un sat, o comunitate de tineri, de țărani mici producători, de pensionari, de bolnavi, de elevi dintr-un liceu – și să o ajute să-și ia în mâini propriul destin colectiv, așa cum voi, cei plecați în afară, ați făcut-o individual și acum o faceți colectiv, inclusiv prin această întâlnire“.

Dacian Cioloș încheie postarea cu speranța că, „poate, în felul acesta, facem mai mult decât să dăm un semnal într-un moment dat și într-un loc dat: poate, așa declanșăm un proces. Acela de revenire la normalitate“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *