Dacian Cioloș: „Cinstea celor plătiți din banul public nu este negociabilă“

Guvernul a scăpat complet de sub control – pentru că epidemiile nu răspund la controlul politic – răspândirea pestei porcine africane. Consecințele sunt extrem de grave pentru România, pentru fermierii români, pentru industria zootehnică și cea alimentară locale, susține fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș.

„Așa se întâmplă când lași gestionarea unei crize pe mâna unor politruci cocoțați în funcții pe cu totul alte criterii decât cele profesionale. Un întreg sector zootehnic și alimentar în care s-au investit sume importante atât din bugetul național, cât și din cel european pentru a deveni competitiv poate fi compromis pe termen lung din incompetență. Dacă profesioniștii din minister și agenții nu sunt lăsați să-și facă treaba măcar acum, când deja este târziu, consumatorii și instituțiile de pe piața europeană își pot pierde încrederea în produsele agroalimentare românești, pentru că va exista suspiciunea că nu suntem în stare să gestionăm crizele și am putea pune în pericol consumatorii europeni“, avertizează fostul premier.

Răspândirea epidemiei la scara actuală era evitabilă dacă se luau câteva măsuri rapide și eficiente. Dacian Cioloș enumeră, într-o postare pe Facebook, ce măsuri ar fi trebuit luate:

✓ Dacă prim-ministrul Dăncilă înființa o celulă de criză atunci când a apărut prima suspiciune de pestă porcină în Delta Dunării. De ce premierul Dăncilă? Pentru că are în coordonare directă ANSVSA (instituția nu se află în coordonarea Ministerului Agriculturii pentru că așa crede PSD că o poate controla politic mai eficient) și celelalte instituții care ar fi trebuit implicate de la început în gestionarea crizei.

✓ Dacă cei responsabili ar fi pus în aplicare de îndată măsurile preventive prevăzute în HG 830/2016, unde sunt precizate toate procedurile de izolare a focarelor, de comunicare cu populația și fermierii etc.

✓ Dacă cineva ar fi luat bunele practici din experiența ANSVSA în 2016 și le-ar fi adaptat la situația de față. Atunci, Moldova a cerut sprijinul României, care a trimis specialiști din ANSVSA peste graniță. Ei au ajutat la izolarea focarelor de acolo, pentru că altfel era și România în pericol. Am acționat preventiv în iulie 2016, am luat măsuri de urgență ca să preîntâmpinăm pătrunderea bolii pe teritoriul României mai ales din Ucraina și Republica Moldova. ANSVSA a informat oficial despre pericol și procedurile de urmat inclusiv Comisia de Agricultură din Parlament din care făcea parte și domnul Petre Daea, actualul ministru al Agriculturii.

✓ Dacă directorul actual al ANSVSA și-ar fi amânat vizita în China programată chiar în momentul apariției bolii în Deltă, pentru a coordona eficient echipele din teren. Când s-a întors din vizita externă, a constatat că epidemia „a avut o evoluție agresivă“, chiar „explozivă“, fix după 9 iunie, momentul în care a revenit în țară. Din păcate, virusul pestei porcine africane fusese semnalat în Tulcea înainte de plecarea dumnealui în China.

✓ Dacă actualul guvern ar fi implementat procedurile pe care specialiștii din guvernul pe care l-am condus le-au aplicat în momentul în care a existat un alt pericol la granița României cu Bulgaria, în cazul dermatozei nodulare la bovine, maladie a cărei introducere în România a fost prevenită cu succes. Autoritățile din țara vecină au ucis și îngropat atunci peste 10.000 de capete de bovine, efortul financiar al Bulgariei a fost foarte mare la acel moment și, prin măsuri de urgență luate la graniță, inclusiv prin interzicerea intrării de produse lactate din țara vecină, am evitat răspândirea epidemiei și în țara noastră.

✓ Dacă Guvernul României ar fi solicitat la timp DG Agri și DG Sante din cadrul Comisiei europene sumele necesare pentru măsurile de prevenție și eradicare a bolii, precum și sumele pentru despăgubirea fermierilor. Comportamentul fermierilor cărora li se solicită să declare și să sacrifice animale bolnave este direct influențat de informația că există finanțare pentru despăgubirea animalelor sacrificate.

✓ Dacă Guvernul României ar fi solicitat sprijin pentru stocarea cărnii de porc provenite din fermele neafectate din zonele declarate focar, unde se fac sacrificări preventive și unde carnea poate fi consumată dacă i se asigură trasabilitatea, mecanism financiar introdus în perioada în care am fost comisar european.

„Acum, după ce Guvernul a realizat că numărul focarelor crește, iar răspândirea virusului pare a fi scapătă de sub control, responsabilii politici au trecut la măsuri extreme care vor afecta economic și fermele care puteau fi salvate. De la nepăsare au trecut la modul precipitat și pompieristic pentru a salva aparențele că „se luptă“cu epidemia. În al 12-lea ceas conducerea politică a guvernului ar trebui să lase oamenii competenți din domeniu să se exprime, să-i asculte și să-i dea la o parte pe cei care prin incompetență și superficialitate au adus lucrurile în situația de față“, este de părere Dacian Cioloș.

Fondatorul RO+ spune că „fermierii sunt furioși, pe bună dreptate, și am primit câteva reacții de la ei pe care le transcriu mai jos“:

 Asociația Fermierilor din România spune că „autoritățile nu au respectat prevederile HG nr 830 din 2016 și că au acționat după bunul plac, ineficient, fiecare cum a crezut de cuviință”. „Președintele ANSVSA și alte persoane cu funcții importante din instituție au plecat în vacanță în China, lăsând autoritatea la voia întâmplării în plină criză a PPA”.

Se știa ca boala va intra din Ucraina prin Delta Dunării și că aici cresc porci semi-sălbatici împreună cu porci ai populației și că transmiterea virusului era inevitabilă. Cu toate acestea, când au apărut focarele nu s-au luat măsuri legale, ci la întâmplare, s-au sacrificat porcii din vecinătatea focarului și au zis că totul s-a rezolvat“.

Au decis să decimeze tot dacă într-o gospodărie este suspiciune de PPA, ceea ce a indus o stare de teamă în rândul populației din mediul rural. Oamenii ascund animalele, sacrifică porcii, totul se derulează în degringoladă, în lipsa informațiilor și a proastei comunicări”.

În fermele din focar, timp de șase luni nu se mai poate repopula, angajajații din ferme pleacă, furajele sunt contaminate, fermierii au credite bancare de rambursat etc“.


Guvernul ascunde adevăratele proporții ale epidemiei de pestă porcină africană, scrie Libertatea, care prezintă două hărți realizate de Comisia Europeană privind evoluția prognozată pentru luna august a răspândirii virusului. De asemenea, președintele ANSVSA este acuzat că nu a luat măsurile necesare și cerute de CE de anul trecut, când au fost identificate primele două focare de pestă porcină.

Potrivit hărților prezentate, la sfârșitul lunii iulie erau considerate contaminate opt județe (marcate cu roșu), în care începuse deja sacrificarea porcilor, chiar dacă unii erau sănătoși. Măsura este necesară pentru a limita extinderea epidemiei. Județele „albastre“ sunt și ele în risc – acum, în ele se interzice comercializarea cărnii de porc. Pentru luna august, CE estimează că vor fi afectate 13 județe, cu cinci mai multe decât în iulie, conform hărții publicate de Libertatea.

Ziarul citează surse din ANSVSA care susțin că actualul șef al instituției, Geronimo Brănescu, nu ar fi luat deciziile cerute de Regulamentul Comisiei Europene și propuse de colegii săi după ce primele focare de pestă porcină fuseseră descoperite în vara anului 2017, la Satu Mare și la Ceatalchioi, Tulcea.

Abia acum, Geronimo Brănescu a dat o notă prin care cere „suspendarea târgurilor de animale“. „E foarte târziu și epidemia e mai mare decât se recunoaște. Sunt nu 60.000, ci peste 100.000 de animale afectate“, spun specialiștii ANSVSA consultați de Libertatea. „Viteza de răspândire a epidemiei este de 18 kilometri pe săptămână“, mai explică aceștia.

„Nu există nici vaccin, nici tratament eficient, singura metodă de eradicare fiind depopularea completă a exploataţiilor infectate şi interzicerea mişcărilor de animale şi a produselor şi subproduselor provenite de la acestea“, se arată într-un document intern al ANSVSA consultat de sursa citată. Pesta porcină africană nu se transmite la om, dar boala este mortală pentru porci și se extinde foarte repede.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *