Dacian Cioloș, Oana Bogdan și Alin Mituța au strâns semnături pentru „Oameni noi“ la Râmnicu Vâlcea

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a reiterat, în cadrul unui scurt interviu pentru Digi24, importanța implicării românilor în demersurile necesare pentru schimba soarta României.

Aflat în Piața Victoriei, sâmbătă seara, pentru a partipa la mitingul de 1 Decembrie, Dacian Cioloș a făcut apel la dialog și la cultivarea încrederii, fiind singura variantă pentru a putea depăși dezbinarea din societatea românească, întreținută de anumiți politicieni.

Cum vedeți că arată România la 100 de ani?

Tristă, din păcate, cu mulți români care au fost nevoiți să ia calea pribegiei pentru că nu și-au mai găsit locul aici și focalizată, după părerea mea, prea mult pe discuțiile între politicieni, și nu pe realitățile din societate.

Mulți care au ieșit în stradă vorbeau și despre frica de a ne îndepărta de Europa. Dumneavoastră cum vedeți lucrurile?

Eu nu am teama aceasta, pentru că știu că românii sunt atașați de valorile europene, se simt parte a Europei. Ceea ce trebuie să facem – mai ales generațiile acestea tinere, care se simt foarte conectate la Europa, la valorile europene – este să-i ajutăm pe români să treacă peste toate complexele și să ne afirmăm în Europa prin ceea ce suntem.

Foarte mulți oameni sunt nemulțumiți de felul în care este condusă România astăzi. Ce poate face Opoziția în momentul de față?

Nu Opoziția. Cred că e un răspuns simplu aici: toți cei care sunt nemulțumiți de modul în care e condusă România e important să se implice. Orice cetățean din țară are dreptul să își asume responsabilitatea conducerii României și lucrul ăsta se poate întâmpla la nivel local sau la nivel central. Cred că prea mult ne-am delegat această responsabilitate către alții pe care, mai apoi, sigur că îi criticăm că nu ne reprezintă așa cum ne dorim.

Eu cred că acesta este lucrul care trebuie să se întâmple în perioada următoare: cât mai mulți să realizeze – și văd că realizează foarte mulți oameni – că lucrurile merg într-o direcție greșită. Să ai 70-80% dintre români care să îți spună că țara merge într-o direcție greșită, asta e foarte mult și cred că foarte rar s-a întâmplat așa ceva în istoria postdecembristă. Totuși, acesta e și un semn. Sper să fie cât mai mulți oameni care nu doar să iasă la vot, dar să își și asume responsabilitatea conducerii României.

Ce le-ați transmite celor care nu mai au răbdare aici și, dacă nu au plecat, se gândesc serios să facă lucrul acesta?

Că nu va trece mult timp și vor simți că rădăcinile lor au rămas aici, vor simți și o anumită responsabilitate, chiar dacă eu pot să îi înțeleg foarte bine pentru decizia pe care o iau. Pe de altă parte, chiar și cei care au plecat mai de mult și care se simt legați de România, în continuare, pot să facă foarte mult de acolo de unde sunt. Au rude, au prieteni acasă, au învățat foarte multe lucruri acolo, au puncte de vedere și este foarte important să le exprime.

Cred că de asta avem nevoie: de foarte mult dialog. Dezbinarea asta, care folosește unora, poate fi depășită prin dialog și prin cultivarea încrederii în noi. Am văzut și azi dimineață mulți oameni, la paradă, cu zâmbetul pe buze și încrezători și asta am văzut și în ultimele luni, cât timp am călătorit mult prin țară: sunt mulți oameni care se simt singuri, care știu ce e de făcut, care s-ar implica, dar se simt singuri. Și cred că asta putem face: măcar să arătăm cât mai multor oameni că nu sunt singuri, că suntem, de fapt, mulți care gândim la fel.

Aproximativ 2.000 de oameni au protestat, sâmbătă seara, în Piaţa Victoriei. Protestatarii au purtat steguleţe tricolore şi au scandat „Demisia!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *