Dâmbovița: Participanții la programul ”Descoperă și cunoaște România”, interesați de proiectele pentru tineret

Primii participanți ai programului ”Descoperă și cunoaște România”, 100 de tineri din Republica Moldova, aflați sâmbătă în vizită în județul Dâmbovița, s-au arătat interesați de proiectele pentru tineri ale administrației locale și ale statului român.

e72177a9-458c-4baa-a2db-9837858faeb8

Tinerii au fost primiți la sediul Consiliului Județean Dâmbovița de secretarul instituției, Ivan Vasile Ivanoff, care le-a făcut o prezentare a județului și le-a vorbit despre atribuțiile consiliului. Acesta a fost întrebat despre cum se preocupă reprezentanții administrației locale de a atrage tinerii plecați în străinătate să se reîntoarcă în țară și care sunt, în general, proiectele adresate tinerilor.
Ivanoff le-a vorbit tinerilor din Moldova despre existența unor proiecte guvernamentale adresate tinerilor, cum ar fi ”Start Up Nation”, de finanțare a unor idei de afaceri, dar a mai spus că administrația locală colaborează cu alte instituții ale statului pentru a crea programe pentru tineri.

Consiliul Județean Dâmbovița este înfrățit cu raioanele Ialoveni și Ștefan Vodă din Republica Moldova și urmează să încheie un acord și cu raionul Căușeni.

Mulți dintre tinerii prezenți sâmbătă la Târgoviște prin programul ”Descoperă și cunoaște România” au spus că sunt din Căușeni și s-au arătat interesați de a reveni la Târgoviște.
Tinerii au vizitat Curtea Domnească Târgoviște și au mers la campusul Universității Valahia, unde rectorul Călin Oros le-a făcut o prezentare a centrului universitar, subliniind oportunitățile pe care le oferă universitatea târgovișteană. În program este și o vizită la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, obiectiv turistic reabilitat cu fonduri europene.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a deschis oficial proiectul-pilot ‘Descoperă și Cunoaște România’ vineri, la Palatul Parlamentului.
În perioada 13-15 octombrie, 100 de tineri din Republica Moldova beneficiază de un tur al Palatului Parlamentului, vizitează monumente istorice, muzee și fac o excursie în județul Dâmbovița.

”Voi sunteți primii din cadrul proiectului ‘Descoperă și cunoaște România’ și, împreună cu voi, și noi învățăm foarte multe, cum să îmbunătățim lucrurile. Și atunci e foarte important pentru noi ca voi să fiți model și exemplu pentru cei care ne susțin să facem acest proiect. Pentru acest proiect am selectat participanții văzându-vă fiecare CV și fiecare scrisoare de intenție pe care ați scris-o și atunci e important pentru noi ca peste tot unde mergem, fie că vorbim de consiliul județean, fie că vorbim de alte locuri pe care le vizităm, să arătăm că ne susțineți pentru a organiza alte deplasări pentru următorii care vor veni”, le-a spus, la Târgoviște, participanților din program secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Veaceslav Șaramet.

Ediția 2017 a programului ”Descoperă și cunoaște România” se va desfășura în perioada octombrie — decembrie, vizând, în această primă etapă, participarea a 300 de tineri etnici români din Republica Moldova, urmând ca edițiile viitoare să fie dedicate, anual, celorlalte comunități românești din afara granițelor țării.

Partenerii programului ‘Descoperă și Cunoaște România’ sunt AGERPRES, TVR internațional, Radio România Internațional, Radio România Actualități.

AGERPRES/(A-Cornelia Dumitru, editor: Antonia Niță, editor online: Simona Aruștei)

Sursa Agerpres | Social
https://www.agerpres.ro/social/2017/10/14/dambovita-participantii-la-programul-descopera-si-cunoaste-romania-interesati-de-proiectele-pentru-tineret-14-57-50

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *