De ce îți pierzi simțul mirosului și cum se manifestă asta

Atunci când ești foarte concentrat pe o anumită sarcină, poți să nu mai observi ce se întâmplă în jurul tău. Până acum, știam că oamenii pot pierde din vedere anumite detalii vizuale atunci când fac ceva solicitant, iar acum cercetătorii vorbesc despre o altă afecțiune similară.

Un studiu realizat de cercetători de la University of Sussex a demonstrat că anosmia – „pierderea temporară” a mirosului – este o afecțiune reală.

Dr. Sophie Foster de la University of Sussex a lucrat împreună cu profesorul Charles Spence de la Oxford pentru a demonstra acest lucru.

Foster a declarat că oamenii au mai puține șanse de a observa un miros atunci când sunt implicați într-o sarcină solicitantă. „Mulți dintre noi am trecut prin asta: lucram de ceva timp într-o cameră când o persoană nouă a intrat și a spus că în cameră miroase a ceva ciudat. Bineînțeles, noi nu ne-am dat seama, deoarece ne obișnuisem cu mirosul respectiv”, a declarat Sophie Foster.

Ea spune că tendința de obișnuire a simțului olfactiv este mult mai puternică decât în cazul celorlalte simțuri și, dacă petrecem mai mult timp lucrând într-o cameră, s-ar putea să nu observăm deloc mirosurile.

Cercetările anterioare au demonstrat că ai nevoie doar de 20 de minute până când creierul tău nu mai poate detecta mirosurile – fenomen cunoscut sub denumirea de olfactory habituation. 

Cercetarea a fost efectuată cu ajutorul mirosului de cafea. Participanții au intrat într-o cameră în care fuseseră ascunse boabe de cafea, ceea ce a făcut camera să miroasă puternic.

Aceștia au fost puși să efectueze sarici cu dificultăți diferite. Rezultatele studiului au arătat că cei care au făcut sarcini mai solicitante, au avut șanse cu 42,5% mai mici de a observa mirosul. Ulterior, aceștia au fost trimiși înapoi în cameră și au fost surprinși să observe că, într-adevăr, aceasta mirosea puternic a cafea.

În continuare, oamenii de știință vor să testeze și alte ipoteze. Aceștia spun că studiul poate avea o mulțime de implicații. De exemplu, ei își pun problema că un șofer care se concentrează pe o autostradă aglomerată, s-ar putea să nu poată detecta un miros de fum, care provine de la un posibil incendiu.

Sursa | Play Tech

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *