De ce pleacă angajații companiei Teleradio-Moldova?

De ce pleacă angajații companiei Teleradio-Moldova?

Potrivit Barometrului de satisfacție al salariaților TRM-2021, sunt nemulțumiți de salariile pe care le ridică în comparație cu cele plătite la alte companii care activează pe piață și consideră că instituția este una „învechită”, relatează eNews.

Din acest motiv, TRM a devenit forjerie de cadre pentru televiziunile private, unde angajații sunt plătiți mult mai bine, atenționează sindicatele.

Sondajul a fost realizat pentru a evalua nivelul de satisfacție al salariaților față de activitatea în cadrul companiei. Astfel, cei 143 de angajați ai TRM au oferit răspunsuri cu privire la descrierea companiei, satisfacția față de condițiile de muncă, remunerare, beneficii, dezvoltare personală, cultura organizațională și altele, scrie vocea.md.

La subiectul remunerării, cel mai mic scor de satisfacție a angajaților față de salariu a fost înregistrat pentru afirmația „Sunt plătit/ă mai bine în comparație cu persoanele din alte companii pe posturi similare” (1,9 din 6 puncte maxim posibile, unde 6 înseamnă total de acord, iar 1 – deloc de acord).

Datele sondajului mai relevă că angajații cu vârsta de până la 29 de ani și care au o experiență profesională de mai puțin de un an în cadrul TRM sunt în medie mai puțin nemulțumiți de remunerare. Mai mult, întrebați de motivele pentru care nu ar recomanda unui prieten să vină să lucreze la TRM, cel mai des s-au menționat salariul mic (126), lipsa posibilităților de creștere (63) și tehnologiile învechite (52).

Respondenții au fost rugați să descrie Teleradio Moldova printr-un cuvânt, no-tându-l pe primul care le-ar fi venit în minte. Cel mai des a fost menționat cuvântul „învechit” (19 ori), urmat de „familie/casă” (13), „serviciu” (13), „stabilitate” (11) și „televiziune” (7). Câte cinci au menționat cuvintele „putere”, „salariu mic” și „informativ”.

Raportul conține și recomandări de îmbunătățire a activității TRM, printre care revizuirea sistemul de salarizare; includerea calculului vechimii în muncă; asigurarea transparenței sistemului de salarizare și creștere a remunerării; îmbunătățirea condițiilor de munca (curățenie, eliminarea mucegaiului, renovarea oficiilor, ferestre, WC-uri, reparația scărilor, birouri moderne, încălzire, aer condiționat, apă potabilă; graficul de lucru, transport; rechizite de birou); modernizarea tehnologiilor de înregistrare video, audio și montare; modernizarea studiourilor de filmare, procurarea noilor soluții tehnologice; neafilierea politică etc.

Barometrul a fost realizat, la solicitarea administrației TRM, de către Marina Co¬valciuc, expertă în managementul resurselor umane. Inițiativa aparține Danielei Mițelea, membră a Consiliului de Supraveghere. Subiectul a fost inclus pe ordinea de zi la sfârșitul lunii august, dar decizia pe marginea sondajului încă nu a fost publicată pe site-ul TRM.

Simion Ciobanu, lider sindical la televiziunea publică, a afirmat că în cadrul te-leviziunii problema salarizării a fost acută mereu. „Acum, angajatorul a aprobat în mod unilateral un regulament privind salarizarea și membrii consiliului examinea¬ză, în baza respectării legislației muncii, rezultatele pe care le vom afla mai târziu”, a explicat Ciobanu.

Liderul sindical susține că, dacă lucrurile nu se vor schimba, televiziunea națională va continua să fie forjerie de cadre pentru televiziunile private. „Vin la noi specialiști tineri, se perfecționează și apoi, ajungând crainici, operatori, editori etc., pleacă la televiziunile private, unde sunt plătiți mai bine”.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/societate/de-ce-pleaca-angajatii-companiei-teleradio-moldova

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *