Decesele cauzate de astm au crescut cu 25% pe fondul creșterii crizei de poluare a aerului

Un număr record de oameni mor din cauza astmului, iar experții au avertizat că poluarea aerului aflată în continuă creștere și lipsa de îngrijirilor de bază ar putea fi de vină. În Anglia și Țara Galilor, 1.320 de persoane au murit anul trecut de astm, o creștere bruscă de peste 25% în decursul unui deceniu, potrivit datelor furnizate de Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) din Marea Britanie.

Constatările vin pe fondul preocupărilor crescânde privind criza poluării aerului din Regatul Unit și evidențierea impactului asupra sănătății populației – în special copiii și vârstnicii.

La începutul acestei luni, un expert medical a declarat că internarea într-un spital din Marea Britanie a unei fete de nouă ani care a decedat în timpul unui atac de astm a arătat o “asociere izbitoare” cu niveluri ilegal mari de poluare a aerului în jurul casei ei din Londra.

Jonathan Grigg, profesor de medicină respiratorie pediatrică la Universitatea Queen Mary din Londra și consilier medical al Fundației British Lung Foundation, a declarat: “Aceste cifre adaugă tot mai multe dovezi că poluarea aerului dăunează sănătății tuturor”.

Constatările de la ONS au arătat că 1.320 de persoane au decedat în 2017, comparativ cu 1.237 în 2016 și 1.033 în 2007. A crescut cu 43% în cazul deceselor cauzate de astm la cei cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani începând cu 2016.

Kay Boycott, directorul executiv la Asthma UK, a apreciat cresterea numărului de decese ca fiind șocantă. ”Acest lucru este devastatoar pentru familiile care au pierdut pe cineva drag și subliniază nevoia urgentă de a îmbunătăți serviciile de îngrijire de bază pentru persoanele cu astm bronșic”.

Sonia Munde, șeful liniei de asistență medicală și managerul de asistenți medicali de la Astma UK, a declarat că un declanșator al atacurilor de astm a fost poluarea. Ea a adăugat că în zilele în care nivelurile de poluare sunt ridicate, persoanele cu astm bronșic se chinuie să respire, crescându-și riscul de a avea un atac de astm care să le pună viața în pericol.

Datele ONS au arătat că 17 copii cu vârste între 14 ani și mai puțini au murit în urma unui atac de astm în 2017, în creștere de la 13 în 2016.

Poluarea totală a aerului a fost legată de numărul de decese premature la copii în Marea Britanie (40.000 de cazuri) și etichetate ca o urgență de sănătate publică de către Organizația Mondială a Sănătății.

Boycott a mai spus că, alături de creșterea nivelului toxine din aer, decesele cauzate de astm ar putea fi legate și de îngrijirea de bază inadecvată pentru aproximativ 3,5 milioane de persoane.

Comentarii

comentarii

Citeste in continuare mai multe noutati de la: Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *