Departamentul de Stat al SUA transmite un mesaj fără menajamente pentru Liviu Dragnea și PSD: „Îndemnăm Parlamentul României să respingă proiectul de lege care slăbește statul de drept și pune în pericol lupta împotriva corupției”

Departamentul de Stat al SUA îşi exprimă îngrijorarea faţă de modificarea legilor justiției și îndeamnă Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și slăbesc lupta împotriva corupției.

„Statele Unite observă cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare modificarea legislaţiei care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România. Această legislație, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”, se arată în declarația de presă intitulată “România – propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar”, făcută de Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Lia Olguța Vasilescu: „România e un stat suveran”

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a reacționat, luni seară, la declarația Departamentului de Stat al SUA. 

„România e un stat suveran. Să ne indice acești domni ce articol deranjează. Nu poți să vorbești generic și să spui: Cerem să fie retras”.

Hans Klemm: „Avem îngrijorări foarte serioase”

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat pentru ziarul Expres de Banat că are îngrijorări foarte serioase în legătură cu propunerile ministrului Justiției ajunse în Parlament.

„În ceea ce priveşte pachetul de legi ale Justiţiei pregătit iniţial de către ministrul Justiţiei şi prezentat ulterior Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluţia şi aşteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament şi care va fi forma finală rezultată din comisie. Aşa cum aţi menţionat, avem îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei. Motivul îngrijorării noastre este acela că în ultimii 15 ani România a dus o luptă din ce în ce mai credibilă împotriva corupţiei de nivel înalt şi mediu. România a creat independenţă judiciară, a înfiinţat instituţii care se ocupă cu descoperirea infracţiunilor şi a corupţiei, mă refer aici în principal la DNA. În ce priveşte situaţia din regiune, Statele Unite cred că România este ţara cu cea mai credibilă luptă împotriva corupţiei. Desigur, se mai pot face multe lucruri în ceea ce priveşte prevenţia şi educaţia, însă România are rezultate excepţionale în ce priveşte pedepsirea corupţilor”, a spus Hans Klemm.

Florin Iordache: „Ceea ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independența Justiției”

Florin Iordache a spus la TVR că propunerile de modificare a legilor justiției aflate în dezbatere în Parlament „nu afectează în niciun fel independența Justiției”. 

„Acolo se spune de propunerile Ministerului Justiției. Propunerile care se află acum în dezbatere în Parlament sunt total diferite de propunerile inițiale ale ministrului Justiției, Tudorel Toader. Ceea ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independența Justiției. Eu v-am cerut dvs un singur articol care, în modul în care a fost propus către plen, afectează într-un fel sau altul independența justiției”, a afirmat Florin Iordache la TVR.

„Vorbim și nu citim. Deci, Inspecția judiciară nu e scoasă de la CSM. Atâta timp cât asociațiile profesionale care au depus amendamente – Asociația Magistraților, Uniunea Națională a Judecătorilor, Uniunea Națională a Procurorilor – și le-au susținut. 80 la sută din amendamentele CSM au fost adoptate. Dacă ținem cont de amendamentele acestor asociații nu e bine și înțeleg că pe forumuri cineva face comentarii. Înainte de a face comentarii ar putea să vină și să depună un amendament”, a adăugat Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare pentru legile justiţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *