Deputat Toma Petcu, vicepreședinte ALDE: „Judecătorii nu trebuie să tremure de frică în sala de judecată, ci trebuie să înfăptuiască justiția”

Revocarea procurorului șef al DNA se dovedește a fi o măsură care scoate la suprafață noi detalii ale unui sistem bolnav care a încercat să captureze România. Detaliile prezentate de mass-media cu privire la cei 300 de magistrați, care ar fi avut dosare întocmite, relevă o față a justiției care ne aduce mai aproape de anii securității și ai procuraturii comuniste, decât de statele democratice, de drept.
Detaliile care ar apărea în proiectul de management pentru șefia DNA al fostului adjunct al Laurei Codruța Kovesi sunt de neînchipuit în orice stat de drept din această lume. Când a fost creat DNA, rolul acestei instituții era să lupte cu marea corupție, însă DNA a alunecat în zona poliției politice. DNA a folosit dreptul de a cerceta magistrați în mod abuziv, urmărind ținte precise, dosare care aveau un puternic substrat politic, doar pentru a primi verdicte favorabile. Presiunile la care au fost supuși judecătorii, mai ales gândindu-ne la ce au însemnat protocoalele secrete cu serviciile, ne dezvăluie o Românie ruptă de lumea liberă, de lumea democrată.
Asemenea lucruri nu trebuie să se mai petreacă niciodată în România. Practicile din ultimii ani trebuie să fie oprite, oamenii să nu mai fie acuzați pe nedrept, iar dosarele fabricate la comandă să dispară. Judecătorii nu trebuie să tremure de frică în sala de judecată, ci trebuie să înfăptuiască justiția. De aceea e nevoie de o independență reală a justiției, a judecătorilor, de o reformă a legilor justiției. S-a obținut o primă victorie în bătălia pentru o justiție independentă și corectă, anume promulgarea modificărilor Legii 304/2004. Din 20 octombrie 2018, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție va funcționa în cadrul Parchetului General, ceea ce va muta de la DNA acest instrument de presiune asupra magistraților. Practic, se ia DNA-ului elementul de presiune asupra magistraților, cel prin care procurorii aveau un avantaj în fața judecătorilor și în fața celor acuzați. Mă întreb, oare de ce niște politicieni au fost atât de vehemenți împotriva secției de la Parchet, dar cu cea de la DNA sunt de acord? Aici îi includ pe reprezentanții PNL, ai USR, cele două partide ale sistemului paralel, dar și pe președintele Iohannis.
De data aceasta se reconfirmă, oare pentru a câta oară, că modificările aduse legilor justiției de către Parlament sunt necesare. Cei care fac scut în jurul sistemului să vină să explice aceste anomalii. Președintele, reprezentanții opoziției, cu toții sunt reprezentanții cetățenilor și ar trebui să aibă în vedere apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor.
Apar o serie de întrebări după dezvăluirile mass-media, unele care trebuie clarificate în vederea ajungerii la o justiție corectă.
1. Câți magistrați au fost șantajați cu dosare de către DNA în mandatele dnei. Kovesi?
2. Câți judecători au fost acuzați doar pentru a da verdicte favorabile sistemului paralel în cazuri politice? Cazul Oprișan cred că este relevant în acest moment.
3. Cine răspunde pentru toți românii, politicieni sau magistrați, care au căzut victime ale abuzurilor DNA?
Așteptările mele nu sunt prea mari pentru a primi un răspuns. Însă, ceea ce văd e că, odată cu destructurarea sistemului de forță care a avut loc în ultimii ani în România, președintele Iohannis e într-un soi de grevă prezidențială și contestă orice lege de supărare, probabil, că cei pe care i-a apărat cu atâta ardoare pierd din putere și, în același timp, chiar și el. Legile justiției, modificările Codului penal sunt în pixul lui Iohannis. Își va asuma Iohannis să reformeze justiția sau va fi o marionetă a sistemului? 300 de magistrați care sunt vizați de dosarele DNA nu cred că pot fi ignorați nici măcar de președinte, fanul numărul unu al DNA. Trebuie să știm, avem dreptul să cunoaștem care sunt acei judecători urmăriți de către DNA. Cei care au făcut aceste dosare ar trebui, având destule argumente, să se retragă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *