Deputatul Varujan Vosganian a fost ales președintele filialei ALDE Iași

Filiala județeană a partidului Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) Iași a organizat sâmbătă, 16 iunie, conferința județeană de alegeri pentru desemnarea noii conduceri. La evenimentul organizat de filiala ALDE Iași au participat peste 1000 de delegați din tot județul.

La conferința județeană de alegeri a filialei ALDE Iași au participat Secretarul general al ALDE Daniel Chițoiu, vicepreședintele ALDE deputatul Andrei Gerea, ministrul pentru relația cu Parlamentul senatorul Viorel Ilie, președintele ALDE Suceava senatorul Alexandru Băișanu, senatorul Ilie Niță, președintele ALDE Bacău deputat Constantin Avram, senatorul Ion Hadârcă, președintele ALDE Botoșani Liliana Mincă, viceprimarul municipiului Iași Radu Botez, vicepreședintele Consiliului Județean Iași Victor Chirilă, secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Ciprian Roșca, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș Traian Stancu, președintele ALDE Galați Cristian Dima, președintele ANPM Viorel Toma, președinte ALDE Brașov Stelian Fedorca, președintele ALDE Vaslui Sorin Braniște, președintele ALDE Neamț Ioan Asaftei, președintele ALDE sector 6 Bogdan Trifan.

În urma votului exprimat de delegații prezenți la conferința județeană de alegeri a ALDE Iași, președintele filialei a fost ales deputatul Varujan Vosganian.

Președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu și-a exprimat, în mesajul video transmis membrilor filialei ALDE Iași, „aprecierea pe care o am pentru eforturile pe care le-ați depus începând cu alegerile din 2016, alegerile locale și alegerile parlamentare, unde am obținut rezultate care m-au bucurat. Faptul că Victor Chirilă este vicepreședinte la Consiliul Județean și Radu Botez este viceprimar, reprezintă o dovadă și o probă substanțială, nu numai a rezultatelor noastre, ci a capacității de a ne asuma responsabilități în ceea ce privește administrarea locală. Alegerile din 2016 pentru Parlament ne-au dat o satisfacție suplimentară prin alegerea prietenului meu Varujan Vosganian în funcția de deputat de Iași, lucru care e onorant și pentru oraș și pentru ALDE Iași, dar și pentru partid în ansamblul său, deoarece Varujan Vosganian este o voce distinctă, originală și fără îndoială extrem de liberală în peisajul politicii românești”.

Liderul ALDE a subliniat că „împreună ne-am asumat un rol dificil, și anume acela de a milita în continuare pentru respectul față de drepturile și libertățile individuale, element care ar putea să pară nefiresc la 30 de ani de la căderea regimului comunist, dar statul paralel care s-a instaurat în România în ultimii 10 ani, începând din mandatul președintelui Băsescu, ne pune extrem de mult pe gânduri și ne pune la încercare chiar și curajul. Noi ca partid liberal am fost singurii care am avut curajul să ridicăm glasul împotriva abuzurilor care au avut loc în ultimii ani în justiție, cu precădere, în zona a ceea ce înseamnă oficial lupta împotriva corupției. Din păcate, lupta împotriva corupției în România s-a transformat într-o luptă politică de eliminare a persoanelor incomode de pe scena politică românească (…) Ne-am asumat acest rol de a încerca să aducem corecțiile necesare și cred că acest demers ne definește în mod categoric în momentul de față ca singurul partid autentic liberal din România”.

Totodată, președintele ALDE le-a spus membrilor ALDE Iași prezenți la Conferința Județeană de Alegeri că „eforturile pe care le-am depus, consecvența de care noi am dat dovadă, ne-au adus și răsplata. În momentul de față pot să vă spun că ALDE e singurul partid din România care după alegerile din 2016 și-a dublat practic scorul electoral. În sondajele de opinie, ALDE figurează cu 15% susținere publică la nivel național. Vreau să felicit filiala de la Iași pentru că cifrele noastre arată că suntem la un procent de 17%. Vă propun ca la următoarele alegeri să depășim PNL-ul, din care nu a mai rămas decât sigla, pentru că tot ce înseamnă principii și valori liberale PNL-ul le-a abandonat. Cred că în acest moment ne revine în continuare sarcina să ne ducem la îndeplinire angajamentele pe care ni le-am luat prin programul de guvernare. Ceea ce am reușit până în prezent reprezintă rezultate deosebite, de care eu sunt mândru”.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian, președintele filialei ALDE Iași a spus în mesajul transmis delegaților că „Aș vrea să vă fac cunoscută o scurtă istorie care s-a petrecut săptămâna trecută, înaintea mitingului. În Palatul Victoria ne-am întâlnit câțiva dintre reprezentanții coaliției. Eu împreună cu Călin Popescu-Tăriceanu eram în balconul de la Palat și ne-am adus aminte că în ziua de 21 ianuarie 1990, eu și cu Călin, eu de 31 de ani și el de 37, eram împreună cu participanții la vestita întâlnire din Sala Rondă a Palatului Victoria, Corneliu Coposu, Sergiu Cunescu, Ion Iliescu și alții, iar eu și Călin Popescu-Tăriceanu veneam din partea tinerei generații și ne-am adus aminte că iar au trecut aproape 30 de ani și ne-am întors în același loc și iată, din păcate, România are încă aceleași probleme. Am invocat acest moment pentru a introduce în această atmosferă deosebit de frumoasă, numele lui Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE.

Vreau doar să spun că o carieră de aproape trei decenii în care a punctat mai toate responsabilitățile importante ale statului, este o carieră fără de care se poate ca această realitate românească să nu fi fost așa cum este ea astăzi, dar în orice caz, dacă am încerca să punem deoparte existența, strădania și contribuția lui Călin Popescu-Tăriceanu, realitățile noastre de azi nu ar fi în niciun caz mai bune decât sunt și istoria României s-ar fi scris altfel, dar mai trist și mai puțin decât împreună cu Călin Popescu-Tăriceanu”.

Secretarul General al ALDE Daniel Chițoiu și-a exprimat convingerea că filiala ALDE Iași, sub conducerea lui Varujan Vosganian, va reuși să fie în anii electorali 2019 și 2020 între primele cinci filiale ALDE.

„Am mare încredere în Varujan și în echipa pe care dumneavoastră o alegeți, am mare încredere în Varujan că a deschis filiala și a adus oameni noi, tineri, care să proveze idei și să vină cu idei noi astfel încât noi să ni le asumăm ca partid și să le promovăm mai departe. Dacă nu avem oameni noi în partid nu putem să creștem și să ne consolidăm. De aceea am mari speranțe că în 2019 și în 2020, filiala ALDE Iași va fi între primele cinci filiale”, a spus Daniel Chițoiu.

Secretarul General al ALDE a mai spus că „anul viitor avem două tururi de alegeri: alegeri europarlamentare în luna mai și alegeri prezidențiale în luna noiembrie. Vreau să vă spun că alegerile europarlamentare sunt alegeri de organizații de partid. De aceea trebuie ca începând de mâine când aveți o conducere aleasă din această conferință să începeți să promovați mai bine toate măsurile guvernării PSD-ALDE”.

De asemenea, Daniel Chițoiu a adăugat că „acum o săptămână am avut un miting în București la care am participat să ne spunem cuvântul și oamenii care au participat acolo să arătăm că statul paralel nu poate să mai existe în România. Ce vedem? Vedem că PNL începe să ne atace și PSD-ul și pe noi, că vezi Doamne, nu există stat paralel. Păi dacă nu există stat paralel în România se mai întâmpla ce s-a întâmplat până acum? Toată zbaterea statului paralel de a elimina oamenii politici incomozi s-a soldat cu achitări pe bandă rulantă. Există o agitație foarte mare pe scena politică. Noi trebuie să ducem în continuare această luptă astfel încât acest stat paralel să nu mai existe în viitorul apropiat”.

Vicepreședintele ALDE Andrei Gerea a spus delegaților prezenți că unul din motivele prezenței sale la conferința filialei ALDE Iași a fost acela că „dumneavoastră ca moldoveni ați fost întotdeauna oameni liberi. Nu v-ați înclinat și nu ați acceptat sub nicio formă să aveți o cizmă pe grumaz. Moldovenii au fost întotdeauna mândri și ceea ce găsesc aici în spiritul locului mă face și pe mine să merg mai departe și îmi conferă o anumită încredere în tot ceea ce facem noi acolo, la București”.

Deputatul Andrei Gerea a subliniat că „țara noastră este în acest moment măcinată de prea multă ură și dispute politice. Am ajuns în politica românească să nu mai dăm dovadă de toleranță. Uitați-vă ce se întâmplă cu un partid care afirmă că ar fi liberal, dar măcar și pentru faptul că activează într-o familie politică europeană care nu este liberală, mă refer aici la PNL, la noul PNL, uitați-vă ce se întâmplă cu reprezentanții acestui partid care manifestă o lipsă totală de toleranță față de orice poziție care contrară discursului oficial al partidului. Uitați-vă ce se întâmplă cu reprezentanții acestui partid care au ajuns să susțină public că în România trebuie să îți dovedești nevinovăția și nu invers. Nu cei care te acuză să îți dovedească vinovăția, ci tu cel care ești acuzat să îți dovedești nevinovăția. Aceste lucruri sunt ieșite total din doctrina liberală.

Uitați-vă la ei cum susțin sus și tare că legea fundamentală a țării, Constituția României, e facultativă. Uitați-vă la ei ce aberații reușesc să scoată în spațiul public, din micism, din faptul că ei nu mai gândesc normal, nu mai gândesc liberal, au o ură care s-a acumulat în anii de opoziție ai unora. Până la urmă, cei care conduc acum PNL vin de pe băncile băsiste. (…) Pentru ei orice atitudine patriotică a reprezentanților statului român este umilitoare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *