Directorul „Apă-Canal Cahul”, reținut pentru corupție

Procuratura Anticorupție în comun cu ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul, biroul de serviciu și automobilul directorului SA „Apă-Canal Cahul” și la domiciliul și automobilul unui administrator al unei companii private.

Aceștia sunt vizați în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul săvîrșirii infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă și abuz în serviciu săvîrșit de o persoană cu funcție de demnitate publică, din interes material.

Conform probatoriului, acțiunile infracționale ale acestora au început în septembrie 2021, atunci cînd SA “Apa-Canal” Cahul a contractat servicii în sumă de 23.000 lei, de la o întreprindere individuală pentru pregătirea setului de acte necesar pentru participare la licitația organizată de o asociație obștească și finanțată din fonduri europene, care se referea la executarea lucrărilor de extindere a rețelelor de apeduct în satul Văleni din raionul Cahul, în sumă de aproximativ 1.000.0000 lei.

Potrivit materialelor cauzei, întreprinderea SA „Apă Canal Cahul” a fost cea care a cîștigat licitația și urma să asigure lucrările de construcție a porțiunii de apeduct. Însă, contrar contractului semnat cu asociația obștească, prin care se interzicea cedarea obiectului către alți antreprenori, directorul întreprinderii ar fi semnat un contract de subantrepriză cu un agent economic administratorul căruia este un apropiat al acestuia și l-ar fi împuternicit să execute lucrările, chiar dacă acesta nu avea licență pentru desfășurarea unui asemenea gen de activitate.

În cadrul investigațiilor, s-a constatat că pentru favorizarea agentului economic, directorul întreprinderii Apă Canal Cahul ar fi primit drept recompensă o foaie turistică pentru vacanța familiei sale, care a fost achitată de către compania antreprenorului favorizat.

Prin acțiunile lor, suspecții ar fi prejudiciat asociația obștească și interesele localității, lucrările fiind executate cu încălcarea normelor tehnice și contrar obligațiilor prevăzute de contract.

Directorul SA „Apă-Canal Cahul” și administratorul companiei au fost reținuți, pe un termen de 72 de ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *