Discurs susținut la Congresul ALDE – 22 aprilie 2017

Dragi colegi,

Acum aproape doi ani de zile, când am pus bazele ALDE, v-am cerut să mergem împreună pe un drum dificil.

În 2014 începuse deja moda cătușelor.

Drepturile și libertățile cetățenilor erau considerate un ”lux” de mulți oameni politici și de foarte mulți oameni de la vârful sistemului.

Democrația era o complicație inutilă pentru șefii instituțiilor de forță care obișnuiau ca în noaptea alegerilor să supervizeze rezultatele în mod secret.

Să fii liberal autentic în 2014 era riscant, sau cel puțin nu era la modă.

La modă însă erau declarațiile de dragoste făcute instituțiilor de forță. La modă era să închizi ochii la abuzuri.

Dacă criticai abuzurile instituțiilor de forță însemna automat că ești un politician corupt. Să vorbești despre protejarea drepturilor și libertățile cetățenilor în 2014 era o dovadă de radicalism politic.

Să fii liberal autentic în 2014, 2015  și să susții scăderi de taxe și impozite și încurajarea capitalului autohton era considerat o dovadă de iresponsabilitate.

Dacă îndrăzneai să propui reforme și un nou Cod Fiscal, erai imediat asaltat de voci care spuneau că pui economia pe butuci. Vă aduceți aminte…

Dragi colegi,

În 2015, am decis împreună să formăm ALDE, singurul partid liberal din România. Împreună am luptat pentru drepturile și libertățile cetățenilor. Și tot împreună am susținut introducerea de măsuri economice liberale.

Vă mulțumesc pentru că ați crezut și v-ați luptat pentru ALDE. După acest discurs, m-aș bucura să strâng mâna fiecăruia dintre dumneavoastră, personal și să vă mulțumesc. Succesele pe care ALDE le-a obținut în acești doi ani vi se datorează într-o măsură extraordinar de mare.

Dragi colegi,

În 2017, la doi ani de existență a partidului, este timpul analizăm succesele și nerealizările.

Dacă în 2017, șeful SRI profită de aproape orice intervenție publică pentru a susține ”importanța respectării drepturilor și libertăților cetățenilor”, este și datorită eforturilor ALDE din ultimii 2 ani.

Încet, încet, după cum vedeți, avem o schimbare de discurs care sper să fie dublată și de o mai mare transparență în decizii și acțiuni.

Fără Big Brother. Fără excese și abuzuri. Fără acțiuni nedemocratice. Acestea sunt condițiile obligatorii pentru viitorul României.

Dacă în 2017, avem un nou Cod Fiscal care a adus României creștere economică record, este și datorită ALDE care la guvernare a promovat o viziune economică liberală.

Sunt măsuri economice liberale importante pe care ALDE le-a promovat împreună cu partenerii noștri și aici am să amintesc câteva: scăderea CAS cu 5 puncte procentuale, neimpozitarea profitului reinvestit, anularea a 102 taxe și impozite sau scăderea TVA. Toate aceste politici au contribuit decisiv la creșterea economică pe care România o are acum, pentru că ele, evident, au stimulat, au dinamizat economia.

Si putem să spunem că România a avut printre cele mai mari creșteri economice din Europa. Foarte mulți europeni se uită la România cu admirație și probabil cu invidie.

Așadar, ALDE va continua să susțină aceeași viziune liberală prin diminuarea impozitului pe venit, concomitent cu lărgirea bazei de impozitare. Viziunea liberală este de a avea impozite mai scăzute dar, sigur, baza de impozitare să ii să îi cuprindă pe toti cetățenii.

Dacă în 2017, Parlamentul redevine cel mai important for de dezbatere și decizie, este și datorită parlamentarilor ALDE care s-au opus derapajelor și încălcării principiului separației puterilor în stat.

În plan electoral, suntem încă un partid tânăr, dar am reușit să trecem cu bine primele teste.

Am obținut al treilea scor la alegerile locale și am acces în Parlament și la guvernare în urma alegerilor din 11 decembrie anul trecut. Acestea sunt victorii pe care le-am obținut împreună.

Sigur, nu trebuie să ne ferim să vorbim și despre lucrurile mai puțin plăcute.

În 2015, i-am avut alături pe o serie de colegi care între timp au ales să atace și chiar să dea în judecată partidul. Cei care atacă acum ALDE din interior nu sunt mulți, dar, vă spun sincer, mă doare faptul că Daniel Constantin se află printre ei.

Pentru mine această trădare este un episod trist, dar este, in acelaşi timp, și un episod încheiat.

Acum este timpul să privim înainte, învățând însă din trecut. De aceea, vă sfătuiesc pe toți: bazați-vă ambițiile pe idealuri și valori și nu pe funcții.

În cadrul unui proces democratic, care este Congresul, dumneavoastră veți da cel mai puternic semnal că ALDE închide definitiv acest capitol al trădării și continuă unit pentru a-și atinge obiective comune.

Așadar vă invit să aveți curajul să luptați pentru ceea ce credeți. În politica adevărată, trebuie să ai curajul să îți asumi ideile și proiectele în care crezi.

Dragi colegi,

La fel ca în 2015 vă spun că avem un drum dificil în față. Însă, prin multă muncă și prin curaj și consecvență, vom obține rezultatele pe care le așteptăm cu toții.

ALDE, în 2017, este singurul partid liberal din România. ALDE va deveni cel mai important partid de centru-dreapta din România și va surclasa PNL în următorul ciclu electoral.

Mă uit cu regret la PNL. Din păcate, PNL este condus acum de o reîncarnare a lui Kill Bill, care a ucis și ultimele fărâme de liberalism din partid.

A fi liberal în PNL a devenit o crimă care este pedepsită cu izolarea. Nu este de mirare că puținii membrii de partid care mai cred în valorile și principiile liberale și care au rămas în PNL sunt acum marginalizați.

Pe de altă parte, secretul pentru a impune ALDE ca principala forță politică de centru-dreapta din România este consecvența.

Consecvența de a lupta pentru principiile și valorile liberalismului.

Consecvența de a sprijini companiile și capitalul românesc.

Consecvența de a susține o viziune pentru viitorul României.

Astăzi când privesc multe dintre dezbaterile care au loc în spațiul public îmi dau seama cât de mult ar trebui să ne gândim la viitorul României. Suntem la o răscruce de drumuri.

Faptul că astăzi sunt demascate sute de cazuri de abuzuri similare cu cele comise împotriva Marianei Rarinca, nu garantează că ele nu se vor repeta.

În comunism, știți că aveam un binom: Ceaușescu si Lenuța.

În 2015, am fost în pericol să avem un nou binom: pe Coldea și Codruța.

Ei bine, în 2017, se pare că acest pericol a scăzut semnificativ, dar avem zeci de întrebări legate de implicarea unor personaje cheie în viața politică și democratică, care au creat în România un sistem de putere paralel, democratic, nelegitim și corupt.

Luptând de zor împotriva corupției, depășind chiar și planul, o serie de instituții chemate să combată acest flagel au ajuns să fie ele însele cuprinse de un virus extrem de periculos pentru democrație: și anume de corupția de putere.

Aud în ultimul timp tot mai des o vorbă: ”statul suntem noi”.

Vreau să spun clar și răspicat: noi nu poate însemna decât cetățenii și reprezentanții acestora aleși prin vot!

”Statul suntem noi” nu trebuie să însemne o mână de oameni fără legitimitate democratică care decid la șpriț rezultatul alegerilor și care cenzurează deciziile economice, sociale sau politice. Viitorul României depinde a forța noastră de a întări democrația, de a avea instituții puternice și lideri aleși prin vot democratic care au libertatea și curajul de a exercita puterea acordată de cetățeni.

Deci vreau să avem oameni care să aibă – subliniez – libertatea și curajul de a exercita puterea acordată de cetățeni. Acesta este sistemul democratic în care doresc să trăim și pe care doresc să îl promovăm.

Uitați-vă ce s-a întâmplat de curând cu experimentul nedemocratic al guvernului tehnocrat. A fost un eșec răsunător, taxat de milioane de români la urne. Dar asta nu a fost o frână suficientă, astfel că la începutul lui 2017 să nu asistăm la o încercare de lovitură de stat de catifea, o încercare eșuată.

În fine, corul bocitoarelor care prevede mereu dezastrul economic iminent își face din nou simțită prezența.

Toate victoriile pe care le-am obținut în ultimul timp sunt reversibile.

De aceea, ele trebuie consolidate și pentru asta trebuie să alegem calea corectă de a merge înainte.

Suntem în punctul în care România trebuie să iasă definitiv din zodia cătușelor, din zodia corupției de putere, din zodia atacurilor la adresa drepturilor și libertăților individuale.

Trebuie să închidem această capitol negru din istoria României și să ne concentrăm pe construcția unui proiect pentru viitorul țării.

Acțiunile din aceste zile, cum este înființarea comisiei parlamentare cu privire la alegerile din 2009, sunt pași importanți pentru a ne asigura că excesele și abuzurile trecutului nu se vor mai repeta.

Dincolo de aceste acțiuni, ALDE ca partid liberal are un rol esențial în definirea priorităților României pentru următorii ani.

Dragi colegi,

Apreciez că sunt trei direcții majore de acțiune prin care ALDE, alături de partenerii noștri de guvernare de la PSD, pot contura un viitor mai bun pentru România.

În primul rând, pe zona de politică externă și anume necesitatea definirii unei strategii de urmărire a intereselor legitime ale României ca stat membru al Uniunii Europene.

Din păcate, guvernarea Cioloș și susținătorii ei au impus strategia binecunoscută: ”capul plecat, sabia nu îl taie”. Frica de a nu își pune în pericol sinecurile, i-a făcut să joace un rol de mână moartă la toate întrunirile din plan extern.

Asadar, trebuie să avem curajul să atragem atenția asupra faptului că Europa cu mai multe viteze riscă să compromită viitorul proiectului european.

ALDE ca partid liberal și ca partid cu vocație clară pro-european are obligația de a își asuma un rol activ în definirea celui mai bun drum înainte pentru Uniunea Europeană. Trebuie înțeles faptul că urmărirea intereselor legitime ale României în plan extern și implicarea pentru a găsi soluții pentru viitorul proiectului european nu se exclud, ci se completează.

În al doilea rând, ALDE susține relansarea economiei naționale prin consolidarea companiilor românești, prin refacerea industriei și prin dinamizarea forței de muncă.

Și am să încep cu dinamizarea forței de muncă. În România de astăzi, venitul minim garantat este de multe ori o invitație la nemuncă. Presa a prezentat zeci și sute de cazuri de oameni care refuzau slujbe pentru că preferau să trăiască din venitul minim garantat.

ALDE va susține eliminarea venitului minim garantat pentru cei care pot munci, dar nu vor să o facă.

Aceasta este perspectiva liberală și anume responsabilitatea este pe umerii fiecărui cetățean, nu doar pe umerii statului. Rolul statului este să ofere oportunități și să garanteze drepturile și libertățile.

Oferim oportunități inclusiv prin creșterea salariului minim, astfel încât cei care muncesc să aibă și un trai decent. Pentru că, bineînțeles, nu poți obliga oamenii să muncească pe salarii de mizerie.

Pe de altă parte fac o afirmație: Nu există economie puternică, fără o industrie puternică. Aici este cheia pentru ca România să devină a șaptea putere economică a Europei – visul meu, visul nostru mai vechi. Industria românească este acum dependentă de câțiva jucători, dar nu suficient de mulți.

Vă dau un evemplu: dacă motorul Dacia se gripează, economia României strănută.

România trebuie să învețe din greșelile ultimilor 25 de ani.

Ne uităm la alte state europene și vedem cum au păstrat controlul asupra unor resurse strategice. În România, din păcate, lucrurile au stat pe dos.

Vedem cum statele europene și liderii europeni își promovează propriile companii. În România, ele sunt de multe ori vânate în justiție și falimentate.

Putem și trebuie să corectăm aceste erori și printre primele obiective este relansarea industriei românești.

Astăzi, statul trebuie să își asume rolul de mare investitor, în proiecte comune cu mediul privat.

Este o realitate pe care trebuie să recunoaștem că este o realitate tristă: capitalul românesc nu este suficient de puternic pentru a își asuma acest rol și, de aceea, este nevoie de implicarea statului.

Nu, nu este o viziune socialistă, ci una liberală.

De ce? Pentru că vreau să impunem două reguli: introducerea principiilor și metodelor de guvernanță corporatistă și un orizont de timp limitat al implicării statului.

Pe parcurs, după ce reușim să repunem lucrurile pe făgașul normal, statul va trebui treptat să se retragă. Știți că nu există un stat prosper, cu cetățeni bine plătiți, fără un capital autohton puternic.

Reiau unele cifre, pe care sunt sigur că mulți le știți. Dintre primele 100 de firme exportatoare, doar trei sunt românești. Ponderea capitalului străin in economie este de aproximativ 55%. Cu toate acestea, din impozitarea profiturilor, societățile cu capital străin contribuie la buget de trei ori mai puțin decât companiile românești.

Așadar, un lucrul se impune de la sine: trebuie să ajutăm capitalului românesc. Dar sprijinirea capitalului românesc nu presupune nicidecum alungarea capitalului străin. Sprijinim și investitorii străini prin scădere de taxe și impozite, prin ajutoare, dar cu siguranță, nu se mai pot repeta situațiile din guvernarea Cioloș când Ministerul Finanțelor a selectat doar companii cu capital străin pentru a primi ajutoare de stat.

Vreau ca ALDE, ca partid liberal, să fie vocea antreprenorilor români și în guvernarea actuală și trebuie să promovăm proiectele economice liberale, așa cum am făcut-o în perioada 2014-2015.

Suntem statul european cu cele mai multe microfoane pe cap de locuitor. Nu sunt microfoanele de la Vocea României, ci microfoanele instituțiilor de forță.

Ei bine, mi-aș dori ca România să devină statul european cu cele mai multe firme cu capital autohton în top 100.

Până la urmă, un lucru este evident: drumul de la ”Big Brother” la ”tigrul economic european” trebuie luminat printr-o viziune liberală.

Am să vă vorbesc acum despre a treia direcție majoră de acțiune pentru ALDE este susținerea proiectelor pentru generația tânără.

Îmi amintesc că în anii ’90, tinerii erau cuprinși de o atitudine feroce împotriva binomului Ceaușescu și Lenuța.

Acum, văd cu îngrijorare că mulți tineri susțin binomul Coldea și Codruța.

Acești tineri nu înțeleg, din păcate, pericolul încălcării drepturilor și libertăților cetățenilor; pentru că spre deosebire de tinerii din anii ’90, nu au trăit experiența traumatizantă a comunismului.

Din păcate, avem și noi responsabilitatea nostră pentru această stare de fapt. Nu am găsit metodele de a comunica eficient cu noua generație de tineri și am lăsat ca dezamăgirea lor să fie manipulată de oameni fără scrupule și i-au folosit ca masă de manevră.

Dragi colegi,

Congresul nu presupune doar alegerea unei conduceri unice a ALDE, ci trebuie să fie o trambulină care propulsează partidul nostru spre a deveni cel mai puternic partid de centru-dreapta din România, devansând PNL.

Anul 2017 am convingerea că este anul în care ALDE se va consolida.

Este anul în care mergem înainte și în care ne aducem contribuția pentru ca România să meargă înainte pe drumul cel bun.

Este anul în care trebuie să arătăm tuturor că ALDE este un partid puternic, care propune o viziune care se bazează pe apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor, respectiv pe creştere şi dezvoltare economică.

Avem oameni noi, avem şi oameni cu mulţi ani în politică.

Cu toţii trebuie și sunt convins că vom reuși să construim o echipă care poate contribui la viitoarele succese ale partidului nostru.

Dar avem în același timp și responsabilitatea să aducem contribuția noastră pentru ca România să meargă pe drumul cel bun, la răscrucea la care suntem acum.

Mă uit în sală și am convingerea că împreună vom reuși să facem acest lucru.

Vă mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *