După porcii morți de pesta africană, oile și caprele ar putea fi în pericol acum. DSVSA Olt, în ALERTĂ!

După ce pesta porcină africană a făcut să moară sute de mii de porci în România, o altă boală amenință acum și alte animale. În vara acestui an a fost depistat primul focar de pestă a rumegătoarelor mici (oi și capre) în Bulgaria. Ulterior, au apărut și alte cazuri. Din iulie și până în prezent, 94 de noi cazuri au fost descoperite. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a intrat în alertă și i-a informat pe comercianții de animale și pe reprezentanții autoritățile publice locale cu măsurile ce trebuie întreprinse pentru ca virusul bolii să nu pătrundă în România și, cu precădere, în Olt.

Potrivit unui comunicat de presă al DSVSA Olt, deja au fost întreprinse măsuri de prevenire a introducerii virusului acestei boli în regiune. Au avut loc întâlniri informative cu medicii veterinari din judeţ și cu agenţii economici care fac comerţ cu oi sau capre din Bulgaria, acestea neavând voie să cumpere animale din localitățile bulgărește afectate de boală. De asemenea, primăriile au fost informate în legătură cu evoluția bolii și cu măsurile ce trebuie întreprinse; ele au și rolul distrubuirii acestor informații către populație.

„Este interzisă expedierea și achiziționarea din Bulgaria (comunele Bilyarovo și Elhovo din regiunea Yambol; comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo și Tsarevo din regiunea Burgas). De asemenea, în data de 8 octombrie 2018 a fost declaratp evoluțua bolii și la rumegătoarele din Regiunea Haskovo.

Pe această cale, direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Olt solicită tuturor celor interesaţi, implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise, pentru a-şi proteja efectivele de rumegătare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată la DSVSA Olt, la numerele de telefon 0372.753.837 şi 0372.753.838”, se mai arată în comunicatul DSVSA Olt.

Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele, cu caracter endemicoepidemic şi evoluţie supraacută sau acută, caracterizată prin febră, tulburări digestive şi respiratorii. Boala se transmite prin contact direct. Mortalitatea este crescută, ajugând până la 70%. Deocamdată, în România boala nu a fost identificată.

În judeţul Olt există 2.385 de exploataţii nonprofesionale de ovine, cu un număr de 138.321 de capete, şi 5.549 de exploataţii de caprine, cu 99.051 de capete, mai arată specialiștii DSVSA.

Citeste in continuare mai multe articole de la Sursa/Olt Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *