Ecologiștii trag semnal de alarmă în privința copacilor tăiați ilegal

Ecologiștii trag semnal de alarmă în privința copacilor tăiați ilegal

Sute de copaci de pe marginea unui drum care trece prin raioanele Hînceşti, Leova şi Cantemir ar fi fost tăiaţi ilegal, transmite Noi.md cu referire la publika.md.

Ecologiştii din Leova trag un semnal de alarmă şi spun că defrişările ilicite au loc deja de două luni în baza unei autorizaţii emise de către Agenţia de Mediu.

Mai mult, copacii tăiaţi nu ar fi fost marcaţi, iar lemnele ar fi fost vîndute locuitorilor din preajmă.

Potrivit inspectorului de mediu din oraşul Leova, Vadim Cioric, au fost defrişaţi plopi cu un diametru mult mai mare decît este indicat în autorizaţie.

„Aici sînt 15 arbori, iată îl vedeţi şi pe acela de acolo, el depăşeşte diametrul de 0,68 cm cum este specificat în actul permisiv şi sînt arbori care sînt mult mai mari. El are peste un metru, adică din start e încălcare şi e tăiat ilegal, ilicit tăiat”, a explicat Vadim Cioric.

Inspectorul spune că au fost retezaţi zeci de arbori sănătoşi.

“Ne trezim în majoritatea cazurilor că actele permisive sînt eliberate, sînt eliberate la arbori care nu necesită tăieri, care nu sînt în stare de putrefacţie sau atacaţi de ceva boli sau prezintă careva pericol pentru societate.”

Funcţionarul a menţionat că autorizaţia nu stabileşte zonele unde urmau a fi tăiaţi copacii. El a expediat mai multe demersuri Agenţiei de Mediu şi Administrației de Stat a Drumurilor, dar a primit răspunsuri vagi.

“În actul permisiv eu nu am văzut specificat de la ce kilometru, de la ce suprafaţă, cîţi arbori sînt, este numărul total de 4.936 unde scrie sectorul Hînceşti – Iargara, Iargara e în altă parte, noi sîntem în Leova”, a spus inspectorul de mediu din Leova.

Şi locuitorii din raionul Leova sînt nemulţumiţi de tăierea arborilor de pe marginea şoselei.

“Nu sînt de acord cu aşa ceva. Copaci sănătoşi, au ani, au roadă, sînt verzi, pentru ce trebuie de-i tăiat?”.

“E tot tăiat şi traseul de la Leova e tăiat tot şi aici e tăiat. Nu era însemnat nimic, nimic nu era însemnat, ei au luat şi au tăiat, mai întîi ce le-a părut mai uscat, pe urmă şi verde, şi uscat, totul.”

“Dacă el nu este însemnat nu ai dreptul să îl tai, l-ai tăiat, poftim, răspunde şi organizaţia trebuie să plătească amendă, un copac – 3.000 de lei.”

Pe de altă parte, responsabilii de la Agenţia de Mediu susțin că inspectorii pot sancţiona persoanele care au tăiat ilegal copacii.

“Este un act legal. Nu am fost informaţi de către Inspectoratul pentru Protecţia Mediului precum că sînt careva încălcări depistate în legătură cu construcţia respectivului traseu sau cu tăierea respectivei vegetaţii”, a declarat Artur Luca, şef-adjunct de direcţie în cadrul Agenţiei de Mediu.

Am solicitat o reacţie şi de la Administraţia de Stat a Drumurilor, însă reprezentanții instituției ne-au spus că vor reveni cu un comentariu.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/societate/ecologistii-trag-semnal-de-alarma-in-privinta-copacilor-taiati-ilegal

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *