Elena Iotu – Independent. Comunicat

Elena Iotu

Așa cum bine știți, ne aflăm deja, oficial, în perioada de precampanie electorală pentru alegerile locale, și din păcate lucrurile nu arată deloc bine.
În ceea ce mă privește, am anunțat, încă de la sfârșitul anului trecut, intenția unei eventuale candidaturi pentru poziția de primar al municipiului Slatina, urmând ca până la sfârșitul acestei luni să anunț decizia mea, și anume, dacă voi da curs sau nu acestei intenții.

Este o decizie foarte grea, mai ales din cauza faptului că vorbim despre o candidatură din postura de independent, ceea ce implică o abordare total diferită spre deosebire de candidații clasici și care sunt susținuți de partide politice.

În acest moment nu putem decât să speculăm pe marginea unor eventuali candidați.

În urmă cu doar câteva zile am asistat la înlăturarea din cursa pentru candidatura la primărie a lui Mario de Mezzo, din partea PNL Olt, o decizie care a luat foarte multă lume prin surprindere, inclusiv pe mine. Ca un punct de vedere personal, consider că subminarea candidaturii d-lui de Mezzo a fost o greșeală, o strategie greșită a președintelui PNL Olt, Liviu Voiculescu, și care, din câte înțeleg, îl va înlocui pe Mario de Mezzo în cursa pentru Primăria Slatina.

Nu știu pe ce anume se bazează aceasta nouă strategie, dar în afară de critici la adresa PSD nu am văzut absolut nimic concret din care să înțelegem ce își propune candidatul PNL Olt să facă pentru Slatina. Cu siguranță slătinenii își doresc să afle proiectele lui Liviu Voiculescu pentru Slatina, dar așa cum spuneam mai devreme, “nimic” nu înseamnă un proiect, iar locuitorii orașului nostru cu siguranță își vor îndrepta atenția către un alt candidat care le-ar putea oferi proiecte palpabile.

Un alt posibil candidat, ar putea fi chiar actualul primar al Slatinei, d-l Emil Moț, din partea PSD Olt. În ceea ce-l privește pe Emil Moț, am susținut în repetate rânduri faptul că activitatea domniei sale, în acest mandat, a dezamăgit profund. Cu toate că în timpul acestui mandat, ce-i drept, Emil Moț a reușit să evite scandalurile în care Primăria Slatinei obișnuia să fie implicată în timpul mandatelor anterioare, respectiv Vâlcov sau Prina- ceea ce poate fi considerat un lucru bun pentru slătineni, dar cu siguranță acest aspect este departe de a fi suficient pentru a avea o administrație locală performantă.

Emil Moț a reușit (în primul mandat) performanța de a rata pe linie marile proiecte atât de necesare orașului nostru și aici mă refer la proiectele importante cum ar fi centura orașului, parcul industrial, combaterea excluziunii sociale, construcția de noi locuințe, problema parcărilor, viabilizarea și racordarea la canalizare/apă/electricitate/gaz a zonelor rezidențiale (a cartierelor) noi (de case), atragerea de noi investitori, etc.

Activitatea lui Emil Moț, în Slatina, aș cataloga-o, mai degrabă, una modestă, lipsită de inițiativă și viziune.
În ciuda acestor probleme, actualul primar, dacă va candida, cu siguranță va avea prima șansă în câștigarea alegerilor locale în Slatina, deși nu cred că acesta se va descurca mai bine în cel de-al doilea mandat, dacă va ieși învingător.

Trebuie să subliniez că deși ne aflăm în cel de-al patrulea an al mandatului actualului primar, Emil Moț continuă să ni se adreseze cu “voi face”, ceea ce ne face să punem la îndoială tot ce spune sau ne promite, acestea în contextul în care nu a reușit să bifeze promisiunile pe care le-a făcut în campania din 2016. Am încredere că slătinenii au observat aceste lucruri și se vor gândi de două ori dacă vor decide să-i acorde sau nu șansa de a administra orașul pentru încă un mandat.

Ca opinie personală, pentru ca am vazut in spatiul public, ca si dvs de altfel, o idee pe cat de absurda pe atat de aberanta, îi transmit actualului primar să renunțe la ideea “parcărilor modulare pe structură metalică”. Punerea în mișcare a acestui proiect ar fi o risipă de bani, timp și resursă umană.

Sigur ca da, Slatina are nevoie de parcări, dar nu aceasta este soluția. Slatina are nevoie de proiecte moderne, eficiente, cu impact pozitiv pe termen lung. Slătinenii pot avea parcările pe care și le doresc, putem avea orașul pe care ni-l dorim, dar pentru ca acest lucru să devină realitate, trebuie să înțelegem că avem nevoie de o administrație transparentă, modernă și eficientă, o administrație capabilă să înțeleagă și să includă de facto vocea locuitorilor orașului în “ecuația administrației publice locale”.

În ceea ce mă privește, voi exclude candidatura mea, dacă nu voi avea convingerea că ma pot baza pe o susținere consistenta pentru a impune propriile proiecte pentru Slatina și implicit câștigarea acestor alegeri. Nu ma voi aventura intr-o cursa electorala doar de dragul de a candida si cel mai probabil, in continuare, voi munci mai mult pentru a-i convinge pe slatineni ca le merit sustinerea in viitorul apropiat.

Astăzi, în premieră, voi face publică lista scurtă a proiectelor mele pentru Slatina, cu mențiunea că dacă ele nu vor deveni realitate, cel puțin în proporție de 50%(puse in miscare ireversibil) pană la finalul mandatului următor, cu siguranță nu m-aș mai prezenta în fața electoratului pentru cel de-al doilea mandat.

Primul si cel mai important proiect pentru Slatina este problema calitatii infrastructurii rutiere a orasului, atat din punct de vedere al calitatii executiei, cat si cel al ergonomiei acesteia.

Infrastructura – Transport, servicii

Centura ocolitoare, conectivitatea arterelor principale cu aceasta, dar si calitatea strazilor secundare din oras, toate acestea in tandem cu reconfigurarea traficului rutier al orasului, aparitia noilor parcari, si aici ma refer la parcarile rezidentiale, dar si implementarea unui sistem de parcari cu durata limitata pe cuprinsul intregului oras, precum si introducerea unor noi mijloace de transport in comun non-poluante. Este foarte important, de asemenea, ca Slatina, in zonele de interes de la periferie sa dispuna de parcari pentru traficul rutier de tranzit a zonei resedintei de judet.

Racordarea la serviciile de canalizare, apa, gaz, electricitate a intregii zone urbane a resedintei de judet.

Si aici, in premiera, propun luarea in considerare si implementarea unui sistem administrativ bazat (initial) pe o stransa colaborare si testarea unei “agende de bune practici pentru dezvoltare urbana”cu toate comunele din imediata vecinatate a resedintei de judet.

Siguranta

Expertiza la nivelul intregului oras privind starea in care se afla atat blocurile de locuinte cat si a celorlalte imobile de pe teritoriul orasului (inclusiv instalatiile lifturilor), toate acestea intr-un proiect prin care sa reusim identificarea si prevenirea riscurilor de orice fel. Expertiza se va concentra atat pe constatarea starii structurilor de rezistenta(identificarea factorilor care au produs daunele), dar si pe identificarea zonelor cu potential epidemiologic, acolo unde subsolurile edificiilor sunt inundate si au fost neglijate.

Imobiliare

Slatina se regaseste astazi intr-o adevarata criza imobiliara, o criza declansata de lipsa construirii de noi blocuri de locuinte.

Ceea ce as vrea sa retineti este ca primaria se poate angaja in constructia de noi locuinte sociale (si aici il somez pe Emil Mot sa renunte la o alta idee inacceptabila si aberanta – cea a parcarilor metalice, ideea lui Emil Mot constand in crearea de locuinte sociale de tip “baraca”). Sunt total in dezacord cu implementarea acestor tipuri de locuinte care denota un iz de oras subdezvoltat, cat despre cei care au avut aceasta idee – ma abtin de la orice comentariu.

Nu, Slatina si locuitorii orasului merita sa fie respectati, Slatina merita sa aiba blocuri pentru locuinte prevazute cu parcari subterane si de suprafata, cu o arhitectura frumoasa, calda si primitoare.

De asemenea, un rol important in constructia blocurilor de locuinte l-ar putea avea si dezvoltatorii imobiliari, dar care nu vor fi exonerati de conditiile pe care le propun, si anume:

-In schimbul unor facilitati legale din partea institutiilor publice, acestia sa plaseze (in urma unor termeni si conditii) sub controlul acestora, un anumit procentaj din suprafata construita care sa rezide intr-un anumit numar de locuinte si spatiile aferente. In felul acesta fiind inmultit numarul de locuinte disponibil indeosebi pentru tinerele familii care se afla la inceput de drum.

Necesitatea unui cartier rezidential pentru functionarii publici cu statut special, inclusiv personal militar, este iar un proiect important, dar indelung neglijat de fostele administratii.

-Obligatoriu ca noile constructii, fie ca vorbim despre blocuri de locuinte, case, spatii comerciale sa fie prevazute cu spatii de parcare si, in anumite cazuri, cu spatii de depozitare.

Administratie (in intampinarea oamenilor)

Implementarea unei zone administrative, moderna si accesibila si care sa gazduiasca mai multe institutii publice, urmand ca celor vechi sa li se atribuie alte intrebuintari.

Un centru regional de formare profesionala, inclusiv pentru calificari si recalificari.

Pentru o mai buna eficienta a administratiei publice in relatia cu cetateanul mi-as dori foarte mult ca serviciile institutiilor publice sa vina in intampinarea slatinenilor si a locuitorilor judetului. Ca resedinta de judet, Slatina este gazda tuturor institutiilor publice guvernamentale care gestioneaza directiile judetene, motiv pentru care Primaria Slatina este un partener al acestora, fiind necesara colaborarea, in tandem, indeosebi cu Prefectura Judetului Olt si dar si cu institutia Consiliului Judetean Olt.

In acest sens, propun slatinenilor crearea unor puncte de lucru, in zona fiecarui cartier, atat pentru relatia cu serviciile furnizate prin intermediul Prefecturii, si anume – serviciile pentru Carti de identitate si pasapoarte, Inmatriculari si Permise de conducere.

De asemenea, propun – crearea punctelor de lucru suplimentare pentru serviciile Finantelor Publice, pentru Taxe si Impozite, precum si puncte de lucru ale Primariei Slatina in zona cartierelor.

Prin crearea acestor puncte de lucru se va urmari optimizarea timpului de raspuns la cererile locuitorilor orasului, precum si manifestarea deschiderii administratiei publice locale in relatia cu cetateanul, si nu in cele din urma, implementarea unor sesiuni de reuniuni la nivel de cartier pentru o mai buna comunicarea a acestor institutii prin reprezentantii sai cu locuitorii acelei zone.

Atragerea de investitori

Sunt sigura ca nu mai este cazul sa aduc in discutie potentialul orasului nostru.

Slatina este un oras puternic industrializat, motiv pentru care personal, voi fi foarte atenta cu privire la “invitarea” urmatorilor investitoti pe care ne-am dori sa-i gazduim.

Mi-as dori foarte mult ca mediul privat din Slatina sa se concentreze si pe sectoarele de tip productie in zona sectorului alimentatiei, si de ce nu chiar in zona distilerie/productie de alcool. Este foarte important pentru Slatina sa reuseasca sa “capitalizeze” sectoare de tip productie, dar recomand pe cat posibil sa incercam sa ramanem in zona cu potential redus de poluare sau de ce nu, chiar non-poluanta.

In mare, acestea ar fi marile proiecte proiecte pe care le propun slatinenilor spre a fi demarate in urmatorii patru ani, proiecte de care consider ca depind si celelalte lucruri care trebuie implementate in Slatina, unele dintre ele chiar la fel de importante, dar asa cum spuneam, cele amintite mai sus trebuie sa ramana de referinta.

Tot acum voi aminti despre proiecte pentru ameliorarea calitatii vietii, unde, actualmente, calitatea apei potabile in Slatina lasa de dorit. Gestionarea deseurilor menajere si a celor reciclabile precum si curatenia orasului. Mai mult “verde” si mai multe zone de petrecere a timpului liber. Rezolvarea problemei creselor, gradinitelor, a centrelor pentru seniori, dar si pentru persoanele cu dizabilitati, necesitatea unui centru care sa gazduiasca cabinete medicale pentru medicii generalisti, chirurgie dentara si radiologie – sunt iar proiecte importante pe care administratia publica locala trebuie sa le rezolve.

Sunt atat de multe lucruri care trebuie facute in Slatina, incat d-l Liviu Voiculescu habar nu are despre ce vorbeste sau in ce consta incercarea de a pune Slatina pe harta oraselor smart, pentru ca un smart-city are nevoie de absolut tot ce am trecut in revista mai sus, iar Liviu Voiculescu a auzit acest cuvant doar la TV.

Cat despre actualul primar, Emil Mot, in patru ani a facut un terasament (nici macar) in patru ani, pe care a pus cateva alei si a plantat cativa arbusti. Atat! In rest a ramas blocat in sintagma “voi face” si nimic mai mult, o sintagma pe care o va folosi si de acum inainte fara a se vedea ceva concret si serios in urma lui.

Ceea ce vedeti mai sus, este – in linii mari “ceea ce imi asum si ceea ce eu voi pune pe masa pentru slatineni”, pentru ca eu iubesc, cred si respir odata cu orasul in care m-am nascut, eu cred in oamenii acestui oras si in capacitatea unei administratii de a face ca fiecare leu sa conteze pentru Slatina si pentru ca ceea ce-mi asum trebuie sa devina realitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *