Elon Musk vrea să scoată Tesla de pe bursă

Elon Musk vrea să scoată Tesla de pe bursă, ca să protejeze compania de atacuri venite de la speculanţi.

Fondatorul producătorului de maşini electrice a scris pe Twitter că va face acest lucru când preţul unei acţiuni va ajunge la 420 de dolari.  În prezent costă 380 de dolari.

„Mă gândesc să retrag Tesla de la bursă, la un preţ al acţiunilor de 420 de dolari pe unitate. Finanţare asigurată”, a scris Musk pe Twitter.  Când o persoană a scris pe Twitter că retragerea de la bursă ar scuti Tesla „de multe bătăi de cap”, Musk a replicat „da”.

Preţul de 420 de dolari pe acţiune ar însemna să fie cu 22,8% peste cel înregistrat de titlurile Tesla la închiderea tranzacţiilor de luni.

Deja anunțul omului de afaceri a dus, marţi, la creşterea cu 11% a acţiunilor producătorului de automobile electrice.

O astfel de măsură ar scoate Tesla din atenţia Wall Street, dar i-ar putea limita accesul la capital. Operaţiunea ar fi una dintre cele mai mari tranzacţii de acest tip din istorie, cu o ţintă de preţ de circa 82 de miliarde de dolari, în baza unui preţ de 420 de dolari pe acţiune.

Elon Musk ar avea nevoie de 71 de miliarde de dolari ca să facă Tesla o companie privată din nou, adică să răscumpere acţiunile. Ar fi cea mai mare tranzacţie de acest fel din istorie, dar miliardarul sud-african a spus că are deja finanţarea necesară.

De la începutul anului, compania a raportat numai pierderi, pe fondul problemelor cu producţia sedanului Model 3.

Tesla nu a răspuns imediat solicitărilor de confirmări sau clarificări.

Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare permite companiilor să se folosească de reţelele de socializare, precum Facebook şi Twitter pentru a anunţa informaţii majore, în conformitate cu reglementările referitoare la informarea corectă, cu condiţia ca investitorii să fi fost alertaţi ce reţele vor fi folosite în acest scop.

SEC nu a răspuns imediat solicitărilor de a comenta tweet-ul lui Musk.

Acţiunile Tesla au crescut marţi până la 371,15 de dolari pe unitate, iar ulterior au fost suspendate timp de o jumătate de oră în aşteptarea unor noi informaţii. La reluarea tranzacţiilor, titlurile Tesla au urcat cu 11%.

La închiderea tranzacţiilor de luni, Tesla avea o capitalizare de piaţă de 58 de miliarde de dolari. Musk deţine aproape 20% din acţiunile companiei.

Musk a fost supus unor presiuni intense în acest an, pentru a dovedi că îşi poate respecta promisiunea de a transforma compania nerentabilă într-un producător auto de automobile de serie. Obiectivul a dus la creşterea acţiunilor Tesla şi la o capitalizare de piaţă mai mare decât cea a General Motors.

Retragerea Tesla de la bursă ar fi un mijloc de a evita atenţia intensă a pieţei. Musk a avut conflicte cu investitorii, autorităţile de reglementare, criticii şi reporterii şi rămân întrebări legate de dificultăţile de producţie, cererea pe termen lung a automobilelor companiei şi incertitudinile referitoare la finanţare.

„Speranţa mea este ca actualii investitori să rămână cu Tesla, chiar dacă vom fi companie privată. Am crea un fond special care ar permite tuturor să rămână cu Tesla. Facem deja acest lucru cu investiţia Space X a Fidelity”, a scris Musk.

Analiştii au luat în serios mesajul tweet-ul lui Musk.

„Cred că Tesla consideră tweet-urile ca informare publică. Cred că este serios…”, a spus un analist al Elazar Advisors, Chaim Siegel.

Tot marţi, Financial Times a relatat că fondul suvran de investiţii din Arabia Saudită, condus de prinţul Mohammed bin Salman, a constituit o participaţie de 3%-5% la Tesla.

(sursa: News.ro)


Etichete:

bursa
,
tesla
,
elon musk
,
finantare tesla

continuare… .

Sursa | Auto | Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *