Erupție vulcanică pe una din insulele Solomon

Locuitorii din sud-estul insulelor Solomon din Pacific au fost sfătuiți să nu iasă din casă din cauza unei ploi de cenușă provocată de erupția unui vulcan din insula Tinakula, relatează luni AFP.

7b2ffd27-1845-4143-aa60-2dd31b8cfbd7

Autoritățile au explicat că lipsa de echipamente științifice împiedică evaluarea situației vulcanului, aflat la câteva sute de kilometri distanță de arhipelagul Vanuatu, unde 11.000 persoane au fost evacuate luna trecută ca urmare a erupției vulcanului .

Autoritățile din Solomon au anunțat că nu se știe cât va dura erupția vulcanului de pe insula Tinakula. Este vorba de o insulă nelocuită care se află însă la câțiva km nord de Santa Cruz, un mic arhipelag unde trăiesc 10.600 de persoane.

Principalul motiv de îngrijorare ale erupției vulcanului din Tinakula este ploaia de cenușă asupra localităților învecinate și impactul asupra transportului aerian, a declarat Loti Yates, directorul Centrului de gestionare a catastrofelor, postului Solomon Islands Broadcasting Corporation (SIBC).

Insula Tinakula, al cărei vulcan intră în mod frecvent în activitate, avea o populație de 130 de locuitori până când erupția din 1971 a determinat evacuarea lor permanentă.

În urmă cu câteva săptămâni, cei 11.000 de locuitori ai insulei Ambae, din Vanuatu, au fost evacuați ca urmare a erupției vulcanului Manaro Voui, care a aruncat asupra localităților o ploaie de cenușă și de pietre.

Autoritățile din Vanuatu au estimat vineri că situația permite în prezent întoarcerea persoanelor evacuate la casele lor

.AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Anda Badea)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/mediu/2017/10/23/eruptie-vulcanica-pe-una-din-insulele-solomon-08-48-25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *