Eurodeputații au prelungit și majorat Fondul european pentru investiții strategice

Parlamentul European și-a dat, marți, acordul pentru ca Fondul european pentru investiții strategice (EFSI), lansat în perioada Comisiei Juncker, să fie extins până la finele lui 2020 și de asemenea anvelopa acestui fond să fie majorată până la cel puțin 500 miliarde de euro, informează AFP.

a1862a39-7bb6-4f5e-86e0-bfce849b5021

În forma sa actuală, Fondul european pentru investiții strategice (EFSI) este concentrat pe infrastructură, educație, cercetare, inovare, energia din surse regenerabile și eficiența energetică, utilizează garanții de 21 miliarde de euro pentru a atrage investiții private de 15 ori mai mari până în 2018.

EFSI a permis mobilizarea unor investiții de 315 miliarde de euro în trei ani, din 2015 și până în 2018.

În urmă cu un an, cei 28 de miniștrii de Finanțe din UE și-au dat acordul pentru a majora capacitatea de finanțare și durata acestui plan, în aceleași proporții cu cele care au fost aprobate marți de eurodeputați.

Într-un comunicat de presă, Parlamentul European a precizat că “investițiile ar trebui să se concentreze pe crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri, pe creștere și competitivitate, energie și climă, sănătate, cercetare și inovație, transporturi durabile, sectorul digital și industriile creative”.

EFSI este finanțat atât de bugetul european cât și de Banca Europeană pentru Investiții (BEI) precum și de statele membre. EFSI este destinat atragerii de investitori privați care sunt interesați să finanțeze proiecte ăn sectoare precum energia, infrastructurile sau cercetarea.

AGERPRES/(AS — autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu)

Sursa Agerpres | Economie
https://www.agerpres.ro/economie/2017/12/12/eurodeputantii-au-prelungit-si-majorat-fondul-european-pentru-investitii-strategice-19-24-57

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *