Europarlamentarul Cătălin Ivan – îngrijorat de “lipsa de acțiune” a României față de apropiata preluare a președinției Consiliului UE

Europarlamentarul Cătălin Ivan se arată îngrijorat de “lipsa de acțiune” a României față de foarte apropiata preluare de către țara noastră a președinției Consiliului Uniunii Europene.

844180e4-9652-4830-9d04-376cfc2f1fdd

Într-un comunicat transmis joi AGERPRES, eurodeputatul atrage atenția că este deja “foarte târziu” pentru alcătuirea unei agende de lucru.

“În punctul în care ne aflăm astăzi riscăm să pierdem o șansă uriașă de a pune, pentru prima dată, teme de interes pentru românii din țară sau din afară pe agenda dezbaterilor europene. Timp de un an și jumătate începând cu mijlocul anului viitor, România va fi implicată direct în gestionarea celor mai importante dosare și va avea ocazia să impună subiecte de interes național. Ce este cel mai grav și riscă să compromită total această șansă unică este lipsa unui proiect european al României. Fără acest proiect, ne vom rezuma doar la a gestiona onorabil agenda europeană în interesul altor state membre ale Uniunii”, explică Ivan.

Eurodeputatul opinează că, la 10 ani de la aderarea României la UE, se poate spune că “am plecat cu stângul pe acest drum”.

“Ne-am mulțumit să ajungem la masa celor 28, dar nu am avut o idee clară a intereselor noastre. Nu am știut și nu știm nici astăzi de ce vrem să fim membri ai marii familii europene. Parlamentul național ar fi trebuit să aibă nenumărate dezbateri și să fi votat de câțiva ani un proiect european al țării noastre, care să se fi materializat într-un mandat ferm pentru toți oficialii români din țară sau de la Bruxelles, de la președintele țării, prim-ministru și până la cei 32 de europarlamentari”, subliniază Cătălin Ivan.

Potrivit europarlamentarului, principalul motiv pentru care România este actualmente complet nepregătită pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene îl reprezintă agenda publică saturată de subiecte artificiale.

“Privesc cu amărăciune și o oarecare deznădejde la prăpastia dintre agenda unor lideri de partide, înalți oficiali ai statului român, și ceea ce ar trebui să fie agenda reală a României. Gâlceava permanentă din politica națională, hărțuirea continuă a Guvernului de către propriul partid, zgomotul infernal pentru subiecte mici, acțiuni în forță, răzgândiri, sabotări, inițiative începute și abandonate, apoi reluate, toate creează premisele unui mare eșec ce ne va urmări foarte mulți ani de acum înainte. Mihai Tudose, măcar până la sfârșitul Președinției românești a Consiliului Uniunii Europene, adică până la mijlocul anului 2019, ar trebui să aibă susținerea necondiționată a tuturor forțelor politice din România, implicit și a președintelui PSD. Este vital pentru țara noastră ca acesta să intre în a doua jumătate a anului 2018 cu o echipă de profesioniști, a căror integritate să nu poată fi pusă la îndoială, deci fără dosare penale, și cu un proiect european clar, asumat de întreaga clasă politică prin vot în Parlament”, consideră Ivan.

El precizează că responsabilitatea României la preluarea președinției Consiliului UE este “imensă” pentru că se va suprapune pe cea mai complicată perioadă a Uniunii Europene.

“Acum este momentul în care demonstrăm că aparținem cu adevărat Uniunii Europene și că suntem o voce care contează! Aceasta este șansa noastră de a îndrepta România spre valorile care să ne ducă la dezvoltare și bunăstare. În lunile care vor urma va fi clar pentru toți care ne este locul. Putem fi demni, cu o voce puternică, sau mici, măcinați de interese mărunte și meschine!”, afirmă Cătălin Ivan în comunicatul citat.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Irina Giurgiu)

AGERPRES | SURSA 
https://www.agerpres.ro/politica/2017/10/19/europarlamentarul-catalin-ivan-ingrijorat-de-lipsa-de-actiune-a-romaniei-fata-de-apropiata-preluare-a-presedintiei-consiliului-ue-19-58-17

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *