Evoluțiile în materie de migrație la nivel european, discutate la conferința publică de lansare a SMaRT

Evoluțiile în materie de migrație la nivel european și contribuția României la eforturile comune de gestionare a acestui fenomen au fost prezentate, miercuri, de secretarul de stat Melania-Gabriela Ciot la conferința publică de lansare a organizației SMaRT, cu tema “Toleranța și moderația în sprijinul securității societale” – Modele de succes ale coabitării comunităților imigranților și refugiaților în contextul diferențelor civilizaționale, de cultură și religie, informează un comunicat de presă al MAE.

8815482a-4e56-41ca-bd6c-b6d479992539

Sursa foto: mae.ro

Secretarul de stat a subliniat faptul că, în contextul preluării de solicitanți de azil, conform angajamentelor asumate de țara noastră la nivel european, Guvernul României a conștientizat din timp necesitatea creării unui cadru național care să permită facilitarea procesului de integrare și a decis înființarea, în 2015, a Comitetului Interministerial “Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților”.

Oficialul român a accentuat, totodată, importanța subiectului integrării refugiaților în societățile gazdă sub toate aspectele — social, economic, cultural — ca o garanție a unei coabitări armonioase.

În acest sens, a evocat tradiția României, țară cu aproape 20 de minorități naționale, în ceea ce privește dialogul și educația interculturală. De asemenea, a arătat că “educația și integrarea profesională a refugiaților joacă un rol crucial în dialogul social și încurajarea toleranței prin evidențierea beneficiilor concrete ale prezenței acestora în societatea românească”.

La finalul intervenției sale, secretarul de stat a semnalat rolul esențial al societății civile, alături de factorii decizionali, în procesul de integrare a refugiaților, prin preluarea unui “rol activ în facilitarea înțelegerii corecte de către publicul larg a ceea ce implică primirea de refugiați pentru o societate”, și a exprimat apreciere pentru inițiativa asociației SMaRT.

Potrivit sursei citate, conferința și-a propus să ofere oportunitatea unei dezbateri privind modele de succes ale integrării comunităților de imigranți și refugiați, din perspectiva diferențelor civilizaționale, cu obiectivul identificării posibilelor soluții de adaptare a societății românești în vederea asigurării unei coabitări sociale pașnice.

Conferința a marcat și lansarea în spațiul public românesc a asociației SMaRT, ONG înființat în 2016, care își propune să contribuie la o mai bună înțelegere în spațiul public a fenomenului migrației și a implicațiilor acestuia, precum și să ofere soluții pentru o bună derulare a procesului de integrare a acestora în societatea românească.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Tudorache, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

AGERPRES | SURSA 
https://www.agerpres.ro/politica/2017/10/25/evolutiile-in-materie-de-migratie-la-nivel-european-discutate-la-conferinta-publica-de-lansare-a-smart-17-28-28

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *