Executivul a adoptat prin Hotarare infiintarea Societatii Editura Didactica si Pedagogica

Executivul a adoptat in sedinta de joi, printr-o Hotarare de Guvern, infiintarea Societatii Editura Didactica si Pedagogica S.A. ca urmare a reorganizarii Regiei Autonome “Editura Didactica si Pedagogica” prin transformare.

Hotararea adoptata joi de Guvern vizeaza punerea in acord cu deciziile CCR a infiintarii Societatii Editura Didactica si Pedagogica SA, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax.

Decizia vine in contextul in care nu avem aplicabila Legea manualului scolar, intrucat Legea a fost declarata neconstitutionala, luna trecuta.

Iata aici mai multe detalii – CCR: Legea manualului scolar e neconstitutionala

Judecatorii CCR au decis, pe 19 aprilie, ca Legea pentru aprobarea Ordonantei Guvernului pentru infiintarea Societatii Editura Didactica si Pedagogica este neconstitutionala, motivand ca nu poate fi facuta de Legislativ sau Guvern, ci de administratia publica centrala.

“In argumentarea solutiei de admitere pronuntate, Curtea a retinut ca, potrivit jurisprudentei sale, prin caracterul lor normativ, legile si ordonantele Guvernului au aplicabilitate generala si isi extind efectele asupra unui numar nedeterminat de subiecte vizate de ipoteza normelor [Decizia nr.68 din 27 februarie 2017, par.111].

In acest context, Curtea a constatat ca infiintarea Societatii Editura Didactica si Pedagogica – S.A. ca urmare a reorganizarii Regiei Autonome ‘Editura Didactica si Pedagogica’ da expresie unei operatiuni juridice cu caracter individual, drept pentru care nu putea forma obiectul unui act de reglementare primara [lege/ ordonanta de urgenta]”, a transmis Curtea Constitutionala, in aprilie.

Prin urmare, CCR sustine ca reorganizarea unei regii autonome precum Editura Didactica si Pedagogica poate fi reglementata doar printr-un act normativ emis de administratia publica centrala, nu de Guvern sau Parlament.

“In consecinta, Curtea a retinut ca infiintarea/ reorganizarea activitatii unei regii autonome, precum cea din cauza de fata, se dispune printr-un act de reglementare secundara, care se subsumeaza competentei autoritatii administratiei publice centrale. In aceste conditii, ordonanta de urgenta nu putea fi aprobata prin lege. Prin urmare, Curtea a constatat ca legea de aprobare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.76/2017 incalca art.1 alin. (4), art.16 alin. (1) si (2), art.61 alin. (1) si art.115 alin. (7) din Constitutie. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului”, potrivit sursei citate.

Pe 27 martie, PNL a atacat la Curtea Constitutionala, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 76/2017 prin care Editura Didactica si Pedagogica devine societate pe actiuni si care instituie monopol pe productia de manuale scolare din Romania.

La jumatatea lunii octombrie a anului trecut, Cabinetul Tudose a decis sa reorganizeze Regia Autonoma Editura Didactica si Pedagogica in societate pe actiuni, cu capital integral de stat, care va avea ca obiect de activitate editarea de manuale scolare.

Transformarea Editurii Didactice si Pedagogice in societate pe actiuni s-a facut prin intermediul unei ordonante de Guvern. Pe langa editarea de manuale, editura va elabora si materiale grafice necesare procesului de invatamant.

“Societatea Editura Didactica si Pedagogica SA va realiza manualele scolare la solicitarea directa a Ministerului Educatiei Nationale, pe baza de contract. Complementar, Societatea Editura Didactica si Pedagogica poate desfasura si alte activitati conexe pentru realizarea obiectului sau de activitate”, transmitea Guvernul, intr-un comunicat de presa.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *