Expert: Moldovenii se împrumută cu 1,5 miliarde de lei lunar

Expert: Moldovenii se împrumută cu 1,5 miliarde de lei lunar

În fiecare lună, moldovenii contractează credite noi de la bănci în volum de 1,5 miliarde lei, sumă record pentru Moldova și de 2 ori mai mult decît anul trecut, se arată într-un comentariu al analistului economic Veaceslav Ioniță.

Cea mai mare parte din acești bani sînt credite pentru consum, care au ajuns în prezent la aproape 950 milioane lei lunar. Dobînda la creditele pentru consum la persoanele fizice a ajuns la cel mai scăzut nivel din istoria Moldovei, mai puțin de 5% anual, cea ce și stimulează această formă de împrumut, notează Noi.md cu referire la unimedia.info.

Studiul arată, creditele noi solicitate pentru procurarea de imobil în prezent sînt de 490 milioane lei lunar, sau de 7 ori mai mult decît acum 4 ani.

„Acest fenomen nemaiîntîlnit în Moldova creează o presiune suplimentară pe inflația în Moldova. Prețurile la apartamente în ultimele 12 luni au înregistrat cea mai mare creștere din 2008 încoace. Totodată și prețurile la alte bunuri și servicii cresc în ritm destul de accelerat.

Acesta este motivul de bază de ce Banca Națională în acest an deja a treia oară majorează rata de bază, pentru a preîntîmpina accelerarea creșterii prețurilor”, explică Ioniță.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/economie/expert-moldovenii-se-imprumuta-cu-1-5-miliarde-de-lei-lunar

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *