Expoziția “Noua interpretare a basmelor rusești”, vernisată la Centrul Rus de Știință și Cultură din București

Expoziția istorico-artistică a costumului popular din satul Podbujie, a oblastului Kolomenskaia “Noua interpretare a basmelor rusești”, din colecția “Muzeului costumului tradițional SUND&K”, a fost vernisată marți seară la Centrul Rus de Știință și Cultură din București.

34dc8d99-62da-4318-b3a8-b2a863f06ac1

“Această expoziție este diferită de toate evenimentele pe care noi le face de obicei la centru (n.r. — Centrul Rus de Știință și Cultură) sau reușim să aducem, pentru că aici veți vedea șapte costume originale, costume tradiționale din partea estică a Rusiei. Toate sunt realizate acum 100-150 de ani și reprezintă mai multe orașe”, a spus, în deschiderea evenimentului, directorul Centrului Rus de Știință și Cultură din București, Natalia Muzhennikova.

În cadrul expoziției, care face parte din a opta ediție a Zilelor Culturii Ruse, pot fi văzute costume tradiționale — de cununie, de zestre, de sărbătoare—, păpuși din cârpă cu miniaturi ale costumelor populare rusești, podoabe, precum și o serie de fotografii cu tinere îmbrăcate în straie populare.

Natalia Muzhennikova a declarat că prin costumele prezentate în expoziție s-a dorit să se facă “o călătorie în timp”.

Ea a precizat că prin această expoziție s-a intenționat să se sublinieze că popoarele rus și român au ”foarte multe lucruri asemănătoare”. ”De exemplu, mari specialiști spun că chiar cusătura este la fel, broderia este aproape la fel. Asta înseamnă că peste veacuri noi am reușit să păstrăm mentalitățile și să le perpetuăm”, a afirmat Muzhennikova.

La evenimentul de lansare au fost prezente și două tinere din Rusia, Sonia și Tatiana.

“Noi, toate trei, suntem îmbrăcate în costumul tradițional care se poartă în prezent în Rusia”, a menționat directorul Centrului Rus de Știință și Cultură din București.

Potrivit uneia dintre cele două tinere din Rusia, expoziția respectivă este ca o interconectare a două epoci.

“Noi am gândit această expoziție ca o interconectare a două epoci. Am vrut să arătăm că fetele moderne de astăzi, din Rusia, se inspiră și folosesc tradiția de veacuri. Fetele pe care le vedeți în această expoziție de fotografii și-au cusut singure rochiile lor și și-au realizat podoabele”, a declarat Tatiana.

În cadrul expoziției, pe 25 octombrie, de la ora 17,30, și pe 28 octombrie, de la ora 13,00, va fi organizat atelierul pentru copii “Decorăm podoaba capilară rusească kokoșnik”, participanții putând intra în rolul de meșter creator de podoabe cu materiale precum lipici, ață, strasuri și foarfece.

Pe 28 octombrie, de la ora 13,00, va fi organizat atelierul pentru adulți ”Tehnica broderiei cu fir de bumbac”. “Cu ajutorul acestei tehnici se confecționau în Rusia podoabe capilare superbe, delicate și ușoare, pentru doamne și domnișoare, diademe și kokoșnik-uri, se decorau hainele și obiectele de uz casnic”, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Nona Jalbă, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/24/expozitia-noua-interpretare-a-basmelor-rusesti-vernisata-la-centrul-rus-de-stiinta-si-cultura-din-bucuresti-21-01-03

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *