Expoziția permanentă “Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio”, deschisă miercuri în “Vila cu Clopoței”

Expoziția permanentă “Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio”, reunind textile – cămăși, ii, fote, vâlnice, ștergare și scoarțe -, obiecte de ceramică, colecții de icoane, ouă încondeiate și obiecte de lemn specifice gospodăriei țărănești, s-a deschis miercuri seară la Muzeul de Artă Populară “Dr. Nicolae Minovici”.

3ce9bc90-14d8-4429-977a-32887b9d7900

Noul proiect expozițional își propune să restituie vizitatorilor expoziția de obiecte de artă populară realizată de dr. Nicolae Minovici, într-o variantă cât mai apropiată de cea originală. Pentru a păstra ideea expoziției originale, expunerea actuală a fost realizată cu ajutorul unui set de fotografii comandate de Nicolae Minovici în 1935, înainte de a dona casa și colecția municipalității.

“Inaugurăm Vila Dr. Nicolae Minovici. Practic, am adus înapoi tot ce el a gândit inițial când și-a construit vila. În 1935, când se pregătea să o doneze, a făcut o serie de fotografii. Toate obiectele au revenit, după restaurarea vilei, care a început în 2004, în poziția din fotografii”, a declarat pentru AGERPRES Nicoleta Bădilă, muzeograf în cadrul Muzeului de Artă Populară “Dr. Nicolae Minovici”.

Ea a explicat că în afara restaurării imobilului, au fost restaurate și exponatele.

“Asta a durat destul de mult. Este o muncă laborioasă și obiectele sunt foarte, foarte multe. Sunt peste 2.000 de obiecte în acest spațiu. Odaia săsească s-a transformat într-un fel de istoric al familiei Minovici, pentru că am vrut să introducem vizitatorul în această parte a vieții dr. Minovici și a acestei familii, relevante pentru istoria medicinei”, a spus muzeograful, menționând că în circa un an se intenționează redeschiderea pentru public a întregii colecții de artă a dr. Minovici.

La vernisaj, directorul Muzeului Municipiului București, Adrian Majuru, a evidențiat efortul echipei instituției pe care o conduce în realizarea proiectului.

“Tot ce a iubit Nicolae Minovici foarte mult dincolo de medicină este, acum, pentru dumneavoastră, oferit cu sprijinul colegilor mei. A fost un proiect la care s-a muncit mai bine de doi ani (n.r. — restaurarea exponatelor). De aceea ați așteptat atât de mult obiectele de artă populară, pentru că tot ceea ce veți vedea expus — parțial, mai sunt două spații de amenajat — a fost restaurat de o echipă complexă, de colegii mei de la laboratoarele de restaurare ale Muzeului Municipiului București, dar și de colegi parteneri de la UNArte sau liber profesioniști care ne-au oferit sprijin”, a spus Majuru.

Despre opera profesională, științifică, instituțională și culturală a profesorului Nicolae Minovici, cel care a iubit amănuntele și căruia i-au plăcut “zonele de frontieră” din care a extras tot ceea ce a înțeles și a dus mai departe, au vorbit directorul Institutului Național de Medicină Legală Mina Minovici, prof. dr. Cristian Curcă, și prof. dr. Octavian Buda, de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”.

“Această casă comandată de Nicolae Minovici nu este muzeu în înțelesul strict al cuvântului. Este operă de amor, de dragoste. Și înăuntru simți asta. Nu este operă de colecționar tipicar și consecvent. El a adunat lucruri care i-au plăcut. Asta este extraordinar. Totul este la scara omului și se vede dragostea cu care ele au fost achiziționate”, a spus Tomnița Michaela Florescu, viceprimar al Capitalei.

“Vila cu Clopoței”, construită la comanda doctorului Nicolae Minovici după modelul unei cule oltenești, reprezentativă pentru stilul neoromânesc, funcționa deja în 1906 ca un adevărat muzeu privat, ce avea să fie cunoscut sub denumirea de “Muzeul de Artă Națională Dr. Nicolae Minovici”.

Casa și colecția reprezintă extensia în sfera social-spirituală a activității complexe a doctorului Nicolae Minovici, între care se numără proiecte precum dezvoltarea medicinei legale în România, fondarea Biroului de Asistență Socială, a Societății “Salvarea” și a Spitalului de Urgență.

Vila a fost renovată, restaurată și reabilitată cu fonduri europene, prin programul REGIO, și redată publicului pentru vizitare în anul 2016, la 110 de la inaugurarea inițială.

În prima expoziție organizată după redeschidere, “Frații Minovici — pionierat medical și univers spiritual”, vizitatorii au putut cunoaște viața și activitatea doctorului Nicolae Minovici, în relație cu proiectele desfășurate alături de frații săi, Ștefan și Mina Minovici, și în contextul demersurilor de construcție a medicinei românești moderne.

După expoziția permanentă “Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio”, concretizată în redeschiderea, la parterul vilei, a unui spațiu expozițional modern, dedicat costumului popular românesc, axat pe evidențierea iei românești și a trei spații de la etajul clădirii — biserica, dormitorul doctorului și sufrageria vilei—, în 2018 vor fi deschise publicului alte două spații de la etaj: salonul și camera miresei.

AGERPRES/(AS, A — autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niță, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/18/expozitia-permanenta-vila-dr-nicolae-minovici-restitutio-deschisa-miercuri-in-vila-cu-clopotei–22-22-13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *